Het Kloosterpad liep vanaf de Twijnmeer, langs de muur en de nu sterk verwilderde heg naar het vroegere klooster. (Foto: Albert Stolwijk).
Het Kloosterpad liep vanaf de Twijnmeer, langs de muur en de nu sterk verwilderde heg naar het vroegere klooster. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

GEMONDENAAR TELEURGESTELD IN PAROCHIEBESTUUR

'Kwestie Kloosterpad was druppel'

JAN HERMENS

Hans Slegers uit Gemonde heeft bisschop Gerard de Korte van het bisdom 's-Hertogenbosch 20 februari een brief geschreven. Daarin geeft hij aan teleurgesteld te zijn in de wijze waarop het bestuur van de Heilige Michaëlparochie omgaat met de belangen van Gemonde. Directe aanleiding was de kwestie rond het zogeheten Kloosterpad.

Dat pad bestaat in wezen niet meer, maar het is wel bekend waar het gelopen heeft. Over grond van de kerk. Slegers: ,,In het dorp wordt allang de vraag gesteld of herstel van het Kloosterpad mogelijk is. Om de kinderen via deze route veilig de school te laten bereiken. Het oversteekpunt bij de Sint-Lambertusweg is druk en nu er niet altijd brigadiers beschikbaar zijn, is het nog onveiliger."

PROEF

Slegers ging hierover met alle betrokken instanties in gesprek en dat resulteerde in een voorstel om bij wijze van proef het pad, afgeschermd met een hek en een poort, open te stellen tijdens de schooluren. De gemeente zou alle kosten op zich nemen en de school zou zorg dragen voor het openen en sluiten van de poort. Aan de eigendomsverhoudingen zou niets veranderen. Hij kreeg bij het parochiebestuur nul op rekest. ,,Dat het parochiebestuur niet meewerkt, dat kan. Maar zijn niet-coöperatieve opstelling, die ergert me."

Uitnodigingen om mee te denken en te praten worden niet of nauwelijks beantwoord, aldus Slegers. Ook toen het dorp twee jaar geleden zocht naar een nieuwe locatie voor het dorpshuis en de gedachte opkwam dit te combineren met de kerk, strandde het overleg met het parochiebestuur. ,,Er is een vertegenwoordiger geweest, een of twee keer. Die is zonder enig inhoudelijk motief uit dit overleg gestapt. Dat stoort mij."

ANTWOORD

Bisschop De Korte heeft de Gemondenaar laten weten dat zijn brief in de staf van het bisdom besproken is. Slegers: ,,Monseigneur geeft aan mijn zorgen te begrijpen, maar verwijst me terug naar het parochiebestuur." Dat gaf desgevraagd geen commentaar.