Opschonen Molenweide
Opschonen Molenweide Foto: Piet v Oers

Boxtelse getuige aanslag Utrecht

Nicky van Grinsven keek schutter recht in de ogen

De Boxtelse bouwvakker Nicky van Grinsven (20, foto onder) heeft Gökmen T., de hoofdverdachte van de schietpartij in een Utrechtse tram, recht in de ogen gekeken. Van Grinsven hielp op dat moment een meisje, een van de slachtoffers van de aanslag waarbij drie mensen werden gedood en vijf anderen (zwaar)gewond raakte.

Van Grinsven was in de buurt van het 24 Oktoberplein in Utrecht aan het werk toen hij buiten een meisje hard hoorde roepen. ,,Echt een schreeuw waarvan je weet dat ze hulp nodig heeft", meldde hij maandagavond in NOS-programma Nieuwsuur. De Boxtelaar rende naar de plek des onheils en zag haar op de grond liggen. ,,Ze was gewond aan haar rug en schreeuwde: 'Ik voel niets meer', waaruit bleek dat ze verlamd was. Vervolgens hoor ik twee schoten vanuit de tram, dus toen wist ik dat ze daar weg moest."

Samen met een andere jongen sleepte Van Grinsven het meisje achter enkele geparkeerd staande auto's. ,,Toen ik opkeek om die tram in de gaten te houden, zag ik dat die man op mij af kwam rennen. Ik zag de dader heel goed, hij was op tien tot vijftien meter afstand. Ik kan zijn gezicht en zijn kleren nog goed herinneren en heb alles doorgegeven aan de politie."

De bouwvakker stond oog in oog met de dader, die zijn wapen op hem richtte. ,,En toen dacht ik: is dit nou echt, gebeurt dit mij nou echt?" Het duurde maar een fractie van een seconde voor hij wist dat het waar was. De andere jongen had nog niets gezien. ,,Ik zei tegen hem 'je moet rennen' en toen rende hij achter mij aan."

Volgens Van Grinsven schoot de man in het rond en heeft hij meerdere mensen proberen te doden. Hij schoot ook op een man in een auto. ,,Vlak voor hij dat deed riep hij 'Allahoe akbar'. Ik heb de kogels een meter bij mij vandaan in een autoruit zien slaan. Als-ie iets naar rechts was gegaan, dan was ik zelf ook geraakt."

De redactie heeft contact gezocht met Van Grinsven, maar heeft voor het ter perse gaan van deze krant geen reactie meer ontvangen.

RENOVATIE VERFRAAIT GROENSTROOK

Flinke opknapbeurt voor plantsoen Molenweide

PIET VAN OERS

Er heerste vorige week nogal wat bedrijvigheid tegenover de woningen aan Molenweide. Maandag legde een werkploeg van de gemeente Boxtel de laatste hand aan de renovatie van de groenstrook die achter het voetpad ligt en de afscheiding vormt met het perceel van centrumverpleeghuis Liduina.

De bewoners zijn vooraf schriftelijk geïnformeerd over de aanpak van de in verval geraakte groenstrook. Door de veelheid aan soorten oogde de door elkaar groeiende beplanting rommelig en het onderhoud was lastig. Het beeld was verre van ideaal omdat ook de stoep te maken kreeg met overhangende struiken. De nog in goede conditie verkerende linden in het gerenoveerde gebied werden gespaard. Slechts een loofboom legde het loodje.

BLOEIENDE STRUIKEN

De nieuwe beplanting die is aangebracht, bestaat uit hoge struiken aan de achterkant van de groenstrook en een rand van lagere struiken aan de voorzijde langs het trottoir. De gekozen soorten bloeien op verschillende momenten in het seizoen en een aantal draagt in het najaar bessen.

De groenploeg van de gemeente zette maandag zwaar materieel in om de renovatie in de straat Molenweide te voltooien. (Foto: Piet van Oers).

Afbeelding