Boxtheater brengt in zijn nieuwe voorstelling vier regisseurs bij elkaar die ieder een eigen verhaal vertellen, veelal over mensen aan de rand van de afgrond. Verhalen die stuk voor stuk pijnlijk en wellicht (deels) herkenbaar zijn. (Foto: Peter de Koning).
Boxtheater brengt in zijn nieuwe voorstelling vier regisseurs bij elkaar die ieder een eigen verhaal vertellen, veelal over mensen aan de rand van de afgrond. Verhalen die stuk voor stuk pijnlijk en wellicht (deels) herkenbaar zijn. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

THEATERGROEP IMPONEERT MET NIEUWE GRAUWE VOORSTELLING

Boxtheater raakt pijnpunten met UitZicht

LINDA VAN DE WIEL

Rauw, confronterend en maatschappijkritisch. Met deze woorden laat UitZicht, het nieuwe stuk van de eigenzinnige toneelclub Boxtheater zich het beste omschrijven. Met een groep mensen die onder aan de sociale ladder bungelt, laat het stuk zien dat de goede bureaucratische bedoelingen en initiatieven van zorginstellingen de plank behoorlijk mis kunnen slaan.

,,We willen het publiek elk jaar verrassen. Ik denk dat we daar met dit stuk zeker in geslaagd zijn", aldus Marleen Huisman (61), voorzitter van Boxtheater. ,,Dit geldt voor de productie, maar ook voor de setting en de spelers. Dit stuk vraagt kwaliteiten van hen die ze eerder niet getoond hebben. Ik heb echt nieuwe kanten van de acteurs gezien."
Met de acteurs bedoelt Huisman tiental vaste spelers van de theaterclub, maar ook de negen gastspelers en een aantal zogeheten gastvrouwen, die het publiek rondleiden. ,,We hebben dit jaar een oproep gedaan om nieuwe spelers aan te trekken. We hebben er dan ook meer dan voorgaande jaren." Na het zien van de generale repetitie blijkt dit terecht. Elke acteur is belangrijk en draagt bij aan de rauwheid van het toneelspel.
De Boxtelse Gise de Laat (22) is een van deze gastspelers. ,,Ik houd heel erg van toneelspelen én van deze theatergroep. Toen ik twaalf jaar was, liep ik al mee als gastvrouw en sindsdien heb ik geen stuk meer gemist", vertelt ze. ,,Toen ik de oproep zag, besloot ik me aan te melden en daar heb ik geen spijt van. Ik heb een rol die door drie kortere stukken loopt, dus ik speel vrij veel. En ik mag daarin improviseren."

MOEILIJK PLAATSBAAR

Voormalig wegrestaurant De Liempdse Barrier vormt de perfecte start van het grauwe en aangrijpende stuk, dat bestaat uit vier scènes. Succesnummer Jonas de Hoop, gespeeld door Tijn Zweegers, vertelt daar over het project dat hij met vader Jonas senior heeft opgezet om mensen met een veelheid aan psychische en materiële problemen te helpen. ,,In het Belgische plaatsje Geel worden mensen met psychiatrische problemen opgevangen in pleeggezinnen. En wij hebben een jaar geleden dit mooie project opgezet: De Barrier", vertelt hij fier. ,,Mijn vader kan er vanavond helaas niet bij zijn. Hij is momenteel in gesprek om de subsidie voor ons fantastische project te verlengen. Ik wacht vol spanning op zijn telefoontje..."
De projectleider stelt vervolgens een aantal ongemakkelijke vragen als 'Heb je weleens iets of iemand bewust gesaboteerd?' en 'Heb je je vader weleens dood gewenst?'. Met deze opmaat worden de bezoekers meteen geprikkeld en volgens De Hoop in contact gebracht met hun donkere zijde.
Deze kant wordt verder geëxploreerd tijdens het duistere stuk. Mensen aan de rand van de afgrond vertellen hun tragische verhaal. Stuk voor stuk pijnlijk en wellicht (deels) herkenbaar. Verhalen van mensen voor wie je misschien het liefst je hoofd afwendt. Maar die er wel zijn. Anderen vervloekend. En zichzelf kwellend met woorden als moeilijk plaatsbaar, uitschot, sociaal kwetsbaar, asociaal…

HULP

Myra Bodian (22) geeft als jonge regisseur samen met Matthijs Daams, Laura Nieuwenhuis, Charissa van Rijswijk en Milène Hof richting aan UitZicht, dat vorm krijgt met vier bestaande stukken die volledig verbasterd zijn. Zij doet dit onder leiding van docent en theatermaker Natasja d'Armagnac. ,,Wij geven met deze verhaallijnen een kijkje in de wereld van mensen die aan de rand van de maatschappij staan", stelt Myra. ,,Het stuk wordt bezocht door mensen die zich wél verbonden voelen met de wereld om zich heen. Ik ben benieuwd hoe zij tegen de hulp die geboden wordt aankijken."
Wat rest is dan ook de vraag of de goede intenties van projectleider Jonas de Hoop hun doel niet compleet voorbijstreven. Ga kijken en vorm je oordeel.

KAARTEN

De voorstellingen vinden plaats op 22, 23, 29 en 30 maart en 5, 6, 11 en 12 april. De voorstellingen van 11 en 12 april zijn reeds uitverkocht. Kaarten kosten 12,50 euro zijn verkrijgbaar via de website www.boxtheater.nl.