Afbeelding

PLAN RECHTERSTRAAT MOET VOOR ZOMER KLAAR ZIJN

'Boxtel Binnen de Bruggen': praat mee

JULES HAMELEERS

Leefbaar en bruisend zijn de kernwoorden van de discussie over het Boxtels centrum én van het gemeentelijk project Boxtel Binnen de Bruggen (BBdB). Het initiatief is iets van de lange termijn aldus Peter van de Wiel, projectwethouder BBdB. Toch worden de eerste stappen gezet: de mastervisie én het herinrichtingsontwerp van de Rechterstraat-Zwaanse Plein moeten voor de zomer klaar zijn. Iedereen mag daarvoor suggesties doen op dinsdag 2 april vanaf 19.30 uur in partycentrum Denziz aan de Stationsstraat.

Er zijn veel groepen betrokken bij het initiatief om het Boxtelse centrum nieuw leven in te blazen. De gemeente nam voor BBdB, onder leiding van projectleider Frits Fastenau, MTD Landschapsarchitecten in de arm voor de 'mastervisie' én de herinrichting van de Rechterstraat. Daarnaast is er een burgerinitiatief: de werkgroep 'Rechterstraat-Zwaanse Plein', die fungeert als kartrekker. In de werkgroep zijn de gemeente, MTD en ondernemers vertegenwoordigd. Met de nieuwe benaming Zwaanse Plein wordt de omgeving van lunchroom Meneer van Dommelen aangeduid. De herinrichting van de Stationsstraat wordt door een andere burgerinitiatief aangevoerd: stichting Stationsstraat.

BINNENDOMMELTJES

Boxtel Binnen de Bruggen is het thema om alle initiatieven voor de vormgeving van het centrum, van processiepark Duinendaal tot en met landgoed Stapelen, te verbinden. Vanaf de middeleeuwen tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog gaven slechts bruggen toegang tot het centrum: bij de Clarissenstraat (ter hoogte van de Koppel), in het laatste stuk van de Rechterstraat en de Zwaanse Brug. Dit kwam door de vele Binnendommeltjes; kleine aftakkingen van de Dommel die als openbaar riool werden gebruikt. De gemeente wil de structuur van deze watertjes opnieuw zichtbaar maken om de economie en leefbaarheid te bevorderen. ,,We willen dat Boxtel niet dertien in een dozijn is, maar echt het wow-gevoel geeft als je binnenloopt", aldus Van de Wiel.

En nu wordt er dus vaart gezet achter enkele deelplannen. MTD, met Frank Meijer als hoofdontwerper, izet een 'mastervisie' op. ,,Zo'n centrumvisie kan houvast bieden bij nieuwe projecten, op korte én lange termijn", aldus Esther van der Heijden van MTD. Parallel daaraan buigt het bureau zich over een herinrichtingsontwerp van de Rechterstraat. Van zowel de visie als het plan moet er voor de zomer een definitieve versie liggen.

Om een plan te ontwikkelen waar zo veel mogelijk mensen achterstaan, houdt de werkgroep dinsdag 2 april een bijeenkomst. ,,Het is heel belangrijk dat we met alle betrokkenen iets creëren", zegt Suzanne Schuurmans, voorzitter van Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel (OCB). ,,Daarom moeten we vanaf het begin met z'n allen om de tafel. Op die manier ontstaat er begrip voor elkaar, ook als niet iedereen het ermee eens is." Tijdens de avond worden de voorlopige ideeën gepresenteerd, wordt de stand van zaken besproken, schetst de werkgroep de kaders en kunnen aanwezigen hun inbreng kwijt. Ook krijgen zij een terugkoppeling over wat er met alle suggesties gedaan is.

Projectleider Fastenau legt het verdere verloop van het project uit. Na de bijeenkomst over twee weken worden alle suggesties meegenomen en wordt in een tweede avond het ontwerp voorgelegd aan belangstellenden. Wanneer er vervolgens een definitief, breed gedragen ontwerp voor de Rechterstraat ligt, wordt het voorgesteld aan de gemeenteraad, zodat zij er ruimte voor kunnen maken in de begroting. ,,Er is dus nog geen uitvoeringsbudget", benadrukt Fastenau.

STATIONSSTRAAT

Ook stichting Stationsstraat houdt een openbare bijeenkomst. De datum hiervoor is nog niet bekend. Deze werkgroep zit in een latere fase, geeft woordvoerder Dik Bol aan. Tijdens deze meeting wordt een voorlopig ontwerp gepresenteerd. Hierover volgende week meer.

FOTO'S BOVEN: Op de bovenste foto is te zien hoe het pleintje voor doekhandel Bruna in de Rechterstraat er op dit moment uitziet. Het werd in het najaar van 2015 geheel vernieuwd. De onderste afbeelding is een sfeerschets, als inspiratie voor de toekomstige plannen van de winkelstraat in het Boxtels centrum. (Afbeeldingen: MTD Landschapsarchitecten).


Veiligheidsregio Noord-Brabant alweer duurder

De kosten voor de Veiligheidsregio Noord-Brabant (VR) nemen vanaf 2020 toe met 154.000 euro. In totaal betalen inwoners van zeventien gemeenten, waaronder ook Boxtel, 57,16 euro per jaar. Oftewel een slordige 1,75 miljoen euro per jaar.

Met name de aankoop van 39 brandweerkazernes waarmee de VR beter kan sturen op mensen en materieel, vergt nogal wat investeringen. Ook de kazernes in Boxtel en Liempde worden overgenomen. Hoewel dit de gemeente Boxtel in eerste instantie 265.000 euro oplevert, betaalt de VR (en dus ook voor een deel Boxtel) die investeringen: 3,80 euro per inwoner.

Daarnaast moet er een zogeheten 'calamiteiten-coördinator' komen die 50 eurocent per inwoner kost. Raadslid Gerlof Roubos (Balans) viel het dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering op dat die functionaris 327.000 euro kost: ,,Waarom zijn die kosten voor één persoon zo hoog?" Burgemeester Fons Naterop, die Boxtel vertegenwoordigt in de VR, had daarop geen sluitend antwoord, maar beloofde daarop terug te komen.

De VR is bezig een nieuwe visie op huisvesting uit te werken. In 2022 komt er een nieuw hoofdkantoor in 's-Hertogenbosch en een nevenvestiging in de driehoek Mill-Uden-Zeeland. Vanaf dat jaar moeten de zeventien gemeenten ook dáár hun steentje aan bijdragen. Voor Boxtel betekent dat nóg een verhoging van 55.200 euro.

Afbeelding