Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Henk Visch exposeert in Museum Boxtel

De internationale kunstenaar Henk Visch, die in de jaren zeventig in Boxtel woonde en werkte, exposeert vanaf zaterdag 23 maart in Museum Boxtel. De tentoonstelling, die beelden en tekeningen laat zien, duurt tot en met zondag 2 juni. MuBo is elke zaterdag en zondag geopend tussen 13.00 en 17.00 uur.

De expositie kwam tot stand in samenwerking met de gemeente en de bibliotheek Babel (Burgakker), waar op hetzelfde moment acht etsen uit de Boxtelse periode van Visch getoond worden. De benedenverdieping van MuBo is op verzoek van Visch helemaal leeg geruimd om zijn kunstwerken het best tot uiting te laten komen. ,,Een fikse operatie, waar we best wat tegenop keken. Maar nu het eenmaal leeg is, moet ik concluderen dat de objecten prachtig tot hun recht komen", vindt MuBo-secretaris Willem van Vossen. ,,Misschien moeten we dit vaker doen..."

GRATIS TOEGANG

De kunstenaar vindt dat kunst en cultuur toegankelijk moet zijn voor iedereen. Daarom is toegang tot de tentoonstelling gratis. Ook maakt Visch een potloodtekening op een van de muren van MuBo. Daarnaast ontvangt hij Boxtelse schoolkinderen uit de groepen zeven en acht, om met hen in gesprek te gaan over zijn werk.

Visch woonde van 1974 tot 1981 in Boxtel en is internationaal bekend: hij exposeerde van China tot Canada. Een van zijn kunstwerken is opgenomen in de Vijftig Nederlandse Kernkunstwerken vanaf 1968, die nu tentoongesteld staan in museum De Fundatie in Zwolle.

Op zondag 14 april staat er een lezing door kunsthistorica Marja Reitsma-Vrijling gepland over het werk van Henk Visch. Aanmelden kan via e-mail: info@muboboxtel.nl of via het telefoonnummer van Willem van Vossen: 06-16 04 18 98. Toegang tot de lezing kost vijf euro.

OP DE FOTO: Een van de objecten van de gerenommeerde beeldend kunstenaar Henk Visch die vanaf komend weekeinde zijn te zien in museum MuBo. (Foto: Albert Stolwijk).


MuBo: in vijf jaar tijd ruim 15.000 bezoekers

Sinds de opening in maart 2014 stelde Museum Boxtel (MuBo) aan de Baroniestraat 23 wisselexposities samen. Die trokken ruim 7.500 bezoekers en dat is de helft van het totale aantal mensen dat in de afgelopen vijf jaar een kijkje kwam nemen.

Veel wisselexposities gingen vergezeld van een lezing en ook over andere onderwerpen werden in MuBo voordrachten gehouden. Het waren er bijna vijftig die voor zo'n 20 procent van de ruim 15.000 bezoekers zorgden. De 72 schoolklassen die de voorbije jaren naar MuBo kwamen voor uiteenlopende educatieprojecten genereerden eveneens 20 procent van het bezoektotaal. De resterende 10 procent van de MuBo-bezoekers nam deel aan rondleidingen en cursussen.

,,Met name de inrichting van de wisselexpositie vergt veel werk voor onze ruim vijftig vrijwilligers. Dat het elke keer toch weer lukt, zegt iets over hun inzet, motivatie en betrokkenheid", stelt secretaris Willem van Vossen van het MuBo-bestuur.