Afbeelding
Foto:

TONEELCLUB LIEMPDE PAKT UIT MET JUNGLEKOORTS

'Tranen gelachen bij eerste repetitie'

Een gemêleerd gezelschap staat komend weekeinde op het podium van De Serenade. Er zijn 24 acteurs die gezamenlijk 29 rollen op zich nemen. ,,Een van onze leden bijvoorbeeld, Joost van Vugt, wilde meer uitdaging. Nou, die heeft dus drie rollen gekregen", grinnikt regisseur Wim Bressers. Bovendien zijn er dit jaar veel figuranten die meedoen, licht Carolien toe. ,,Allerlei bekende 'dorpsmensen' zitten in het stuk. En niet alleen uit Liempde...", zegt ze geheimzinnig.

Junglekoorts speelt zich af in een Zuid-Amerikaans dorpje dat onder het strakke regime staat van een dictatuur. De inwoners belanden van de regen in de drup als een motorbende de dictator vermoordt. Daartussen loopt een Hollands gezin dat 'de toerist komt uithangen'.

KLEINE CLUB

,,We zijn met een kleine club. En als je komt kijken, dan zie je dat we best een grote productie neerzetten", aldus Carolien. ,,De laatste jaren zijn we ook veel serieuzer aan de slag gegaan. Vroeger had je wat wij het 'drie-wandentoneel' noemen." Bressers vult aan: ,,Ik heb op een gegeven moment gevraagd: willen we de standaard-typetjes, de notaris, de buurman, het doktertje, blijven spelen? Met een schilderijtje dat eerst links, dan weer rechts hangt op een wand? Of willen we iets proberen dat moeilijker is? Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld twee 'Bossche' types, die zich daar ook echt in moesten verdiepen om het accent te leren."

LA CASA DE PAPEL

Een van de Bossche rollen werd vorig jaar gespeeld door Jessie van de Loo (26), nu een inwoner van het Zuid-Amerikaanse plaatsje én de rebellenleider. ,,Nu moet ik dus met een Spaans accent praten. Mijn inspiratie? Die heb ik van de Spaanse Netflix-serie La Casa de Papel gehaald", lacht de Liempdse.

Van de Loo was de laatste jaren 'de jongste' van het stel. Maar die vlieger gaat voor dit jaar niet op, zegt medespeelster Carolien: ,,Onze jongste acteur die meedoet, is 2,5 jaar." Weliswaar als 'gastspeler', maar desalniettemin biedt Toneelclub Liempde een bont gezelschap van jong en oud. De 'vaste acteurs' variëren van twintigers tot iemand in de zeventig. Carolien: ,,Juist dat maakt het zo leuk. En laatst hadden we interesse van een vijftienjarige."

SUFFIG IMAGO

Er is geen stormloop onder de jeugd, weet Carolien. Maar zodra mensen een keertje komen kijken of meedoen, zit de beleving er al snel in. ,,Zo ben ik ook gestrikt", zegt ze. ,,Anneke Dolman (voorzitter) is een vriendin van mij en die heeft mij tijdens een avondje stappen een keer gevraagd mee te doen. Daar is ze zelf nog een keer op terug gekomen. Maar goed ook!", benadrukt Carolien. ,,Dorpstoneel heeft een wat suffig imago, maar het tegenovergestelde bleek waar."

Toneelclub Liempde treedt de vrij- en zaterdagen 22, 23 en 29, 30 maart op in De Serenade aan de Oude Dijk 117. Kaarten à 10 euro zijn nog te koop via www.ticketkantoor.nl/shop/junglekoorts. De zaaldeuren gaan telkens 19.30 uur open, de voorstelling start 20.00 uur.

FOTO BOVEN: Toneelclub Liempde maakt zich op voor de voorstellingen van komende weken. Een motorbende terroriseert een Zuid-Amerikaans dorpje dat daarvoor onder het strakke regime van een dictatuur stond. Daartussen banjert een Hollands gezin dat de toerist komt spelen. (Foto: Pål Jansen).

Gemonde

Jeu de boules

De jeu-de-boulers die wekelijks op de baan bij de kiosk in Gemonde spelen, zoeken nieuwe spelers. Het dinsdagochtendteam heeft plaats voor twee 'boulers' en dat geldt ook voor het team van de maandagmiddag. Aanmelden kan via e-mail: gemonde@onzedorpstafel.nl.