Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TANDARTS HANS WOLSKY NEEMT AFSCHEID VAN ZIJN PRAKTIJK

'Contact met mensen gaf energie'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Na een loopbaan van bijna veertig jaar als tandarts in Boxtel, neemt Hans Wolsky afscheid. Een gemis zal het zijn, want voor veel van de patiënten is hij al tientallen jaren hun behandelend tandarts. Maar ook Wolsky zelf zal nog vaak terugdenken aan zijn praktijk. ,,Ik heb een heerlijke tijd gehad, maar kijk ook uit naar wat er nu op mijn pad gaat komen."

Het was op 1 april 1980 dat Wolsky als tandarts startte in Boxtel. Voor die tijd was hij een klein jaar actief als invaller in diverse praktijken. Ook leuk en uitdagend, maar een eigen praktijk lonkte. Eerst aan de Mgr. Wilmerstraat, maar na zeven maanden opende Wolsky de deuren van zijn verbouwde garage aan de Redoutestraat. ,,Op dat moment was dat ideaal", vertelt hij. ,,De praktijk zat naast mijn woning en keek uit op de tuin. Het was een knus en bijna romantisch plekje."

Maar de praktijk groeide en na negen jaar moest Wolsky kiezen: verbouwen en uitbreiden óf zijn praktijk verhuizen. Het werd het laatste. ,,Uitbreiden ging wel, maar dan hadden we flink moeten inleveren op privacy. Sowieso betekent het wel wat voor het thuisfront, er moest altijd rekening worden gehouden met mijn werk." Een verhuizing naar het Stationsplein volgde waar Wolsky tot 2006 samenwerkte met zijn collega-tandarts Han Willems. Maar ook hier gingen de zaken zo goed, dat de ruimte al snel te klein werd.

Langzaam ontstond het idee om een heel nieuwe praktijk te starten. Aan de Dukaat vond de Boxtelse tandheelkundige een stuk grond en ook een ontwerp voor de nieuwbouw was snel gemaakt. ,,Samen met de praktijk van Marion Janssen hadden we hier een heel compleet aanbod", vertelt Wolsky. ,,Toch begon ik een paar jaar geleden te denken aan het overdragen van mijn praktijk."

BOUWEN EN CONSTRUEREN

Tijdens een congres in Venetië ontmoette Wolsky tandarts Rosalien den Haan. Er ontstond een goed contact en er werd gesproken over een praktijkovername. Vier jaar later was het zover en kon Wolsky zich gaan voorbereiden op zijn pensioen. ,,Ik wil graag oppassen op de kleinkinderen, wat meer tijd hebben voor mijn hobby's en met mijn vrouw mooie reizen gaan maken", zegt hij. ,,Mijn vrouw heeft jarenlang hier achter de balie gezeten en toen de kinderen klein waren, deed ze 's avonds mijn administratie. Zonder haar had ik dit nooit kunnen doen."

Angst voor de tandarts komt veel voor en men kan zich moeilijk voorstellen wat het werk nou zo leuk maakt. Wolsky: ,,Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in bouwen en construeren. In mijn werk deed ik dat met materialen als composiet. Maar het is vooral het contact met mensen en de vaak jarenlange band die ontstaat wat me zoveel energie gaf. Ik zal het echt enorm gaan missen."

Terugkijkend op zijn loopbaan ontstaat de vraag of hij achteraf dingen anders had willen doen. ,,Ik was misschien eerder een groepspraktijk gestart, dan had mijn vrouw zich kunnen ontwikkelen in haar eigen vakgebied. En ik had graag wat meer tijd voor de kinderen willen hebben. Tegenwoordig is het normaal als mannen vaker thuis zijn, in de jaren tachtig werkte je gewoon fulltime. Ik ben weleens wat jaloers op de huidige generatie."

FOTO BOVEN: Tandarts Hans Wolsky neemt na bijna veertig jaar afscheid van zijn patiënten. (Foto: Peter de Koning).