Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SCHOOL HOUDT ZATERDAG 23 MAART OPEN DAG AAN DE TIJVERT

'Hub Boxtel is uniek in zijn soort'

RENS VAN DEN ELSEN

De school voor (voortgezet) speciaal onderwijs ligt wat verstopt achter het Baanderherencollege aan de Tijvert 7 en is in Boxtel relatief onbekend. Daar wil Hub Boxtel graag verandering in brengen. Daarom zet de onderwijslocatie zaterdag 23 maart tussen 10.00 en 14.00 uur de deuren open om iedereen kennis te laten maken.

,,We zijn misschien klein, maar hebben daardoor oog voor iedereen. Eigenlijk zijn we uniek in onze soort", vertelt Bart Otjens, directeur van Hub Boxtel. Sinds een kleine anderhalf jaar geeft hij leiding aan de school. Op veel plekken waar hij komt, merkt hij dat de school niet bij iedereen op het netvlies staat. Dat vindt Otjens erg jammer, want 'het is zo'n fijne school met een prettige omgeving'. Een open dag is een van de mogelijkheden om dat te laten zien. Otjens benadrukt: ,,We doen dit niet om 'zieltjes' te winnen, maar puur om te laten zien wie we zijn en wat we doen."

Ondanks de onbekendheid van de school, weten dagelijks zo'n tachtig leerlingen de weg ernaartoe te vinden. Er wordt les gegeven aan kinderen tussen de vier en twintig jaar jaar oud. Een brede doelgroep, maar dit is binnen het speciaal onderwijs niet vreemd. ,,We hebben leerlingen met een lichte tot zwaar verstandelijke beperking, maar ook met gedragsproblematiek of Down. Heel verschillend dus en daardoor kan het zijn dat iemand qua leeftijd niet meer in een klas past, maar wel qua niveau. Daarnaast bieden we niet alleen basisonderwijs aan, maar ook voortgezet onderwijs", legt Otjens uit.

Individuele aandacht is in deze branche belangrijk. ,,Ieder kind is uniek, daar passen we ook het onderwijs op aan. Bij nieuwe leerlingen kijken we wat hij of zij aan kan en naar het toekomstperspectief. Sommige kinderen stromen na verloop van tijd door naar het regulier onderwijs, anderen blijven hier. We houden echt rekening met de mogelijkheden of onmogelijkheden van ieder individu", vertelt de directeur.

SNOETJES

Hub Boxtel is een kleine school en dat wil de directie graag zo houden. De klassen tellen maximaal vijftien leerlingen en Otjens kent ze allemaal. Hij staat dan ook elke ochtend bij de poort om hen te begroeten. ,,Dat doe ik ook om te kijken hoe de snoetjes staan, daaraan kun je meteen zien in wat voor bui ze zijn. Als een kind hier boos is, is het ook écht boos. Er zit niets tussenin. Dat maakt de leerlingen puur. We spreken hier ook niet zo graag over beperkingen, liever over extra kwaliteiten."

KEUKEN

Tijdens de open dag krijgen ouders, maar ook nieuwsgierigen een kijkje in de keuken. Letterlijk bijna, want in de school is een goed uitgeruste ruimte, waar leerlingen bijvoorbeeld leren koken of allerlei huishoudelijke taken oefenen voor als ze later op zichzelf gaan wonen. Maar er is ook een technieklokaal en buiten zijn twee moestuintjes voor de scholieren voor groene vingers. Daarnaast is er veel interne zorgbegeleiding zoals een logopedist, fysiotherapeut, orthopedagoog en een sociaal vaardigheidstrainer. Otjens: ,,We bieden hier dus genoeg mogelijkheden om ook met een beperking zo volwaardig mogelijk mee te kunnen doen in de maatschappij."

FOTO BOVEN: Schooldirecteur Bart Otjens (links) van Hub Boxtel kent alle leerlingen persoonlijk en heeft in korte tijd een goede band met hen opgebouwd. (Foto: Peter de Koning).


COC GEEFT GASTLES OP BASISSCHOOL DE MAREMAK

'Verliefd worden overkomt je gewoon'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Het is de Week van de Lentekriebels en dat betekent dat op diverse (basis)scholen extra aandacht is voor verliefdheid en seksuele diversiteit. Op basisschool De Maremak kregen de hoogste groepen gisteren een gastles van twee voorlichters van het COC. Het leverde een bijzonder gesprek op over gevoelens, geaardheid en natuurlijk: seks.

Een beetje giechelig zaten de leerlingen in het lokaal te wachten op de twee voorlichters van het COC. De 28-jarige Maxime en Ruud van 65 jaar kwamen met de kinderen praten over seksuele diversiteit. De twee voorlichters vertelden openlijk over hun eigen seksuele voorkeur en de lacherige bui van de leerlingen was dan ook vlug voorbij. Al snel durfden ze hun vragen te stellen. ,,Waren jullie ouders boos toen jullie uit de kast kwamen?" Het is een vraag die de voorlichters vaker krijgen. ,,Mijn moeder en ik hebben echt veel ruzie gehad in de weken nadat ik vertelde dat ik homo was", blikte Ruud terug. ,,Het was in het begin van de jaren zeventig, toen waren mensen nog niet zo open daarover." Voor Maxime was dat heel anders. ,,Ze hadden het misschien wel een beetje verwacht en vonden het vooral belangrijk dat ik gelukkig zou zijn."

WARMER

Maar hoe weet je nou zeker dat je op jongens of meisjes valt? Die vraag werd door Maxime snel teruggekoppeld naar de klas. ,,Wie is er wel eens verliefd geweest? En hoe voelde dat?" ,,Je voelt je dan veel sterker en warmer dan anders", werd geroepen. Een klasgenoot vulde aan: ,,Het gebeurt gewoon." Ruud legde uit dat dat bij homoseksuelen en lesbiennes hetzelfde werkt. ,,Het overkomt je, je kunt het niet tegenhouden." En daar was de klas het mee eens. ,,Het maakt niet uit of je nu verliefd wordt op een jongen of een meisje. Als je maar gelukkig wordt."

De kinderen wilden ook wel weten wat Maxime nou zo leuk vindt aan vrouwen en waarom Ruud verliefd wordt op mannen. Het tweetal werd er even stil van. ,,Ze straalt helemaal en wordt rood", zei een meisje zachtjes. Maxime: ,,Vrouwen zijn gewoon prachtig. Ik kan het niet echt uitleggen. Hoewel, dat kan wel, maar dan zitten we hier nog uren." Ruud: ,,Ik vind precies hetzelfde. Maar dan andersom."

Na een heleboel serieuze vragen durfde een jongen de vraag te stellen die de hele klas eigenlijk wel beantwoord wilde zien: hoe werkt het nou met seks bij homoseksuelen en lesbiennes? ,,Die vraag heb ik in al die jaren nog nooit gehad", zei Maxime. ,,Maar wel stoer dat je dat gewoon vraagt." Een overzichtelijke schemaatje op het bord maakte duidelijk wat stelletjes allemaal kunnen doen. ,,Dat is nog best veel", vond de groep.

Een uur is eigenlijk heel snel om, helemaal als je veel goede vragen hebt opgesteld. Een meisje wilde één ding nog heel graag weten: ,,Meisjes kunnen best dramaqueens zijn. Heb je dan niet vaak van die echte meidenruzies?" Maxime beaamde dat volop: ,,Oh, dat is zeker waar. Maar het voordeel is dat je met een vrouw lekker kunt kletsen én kleding en schoenen kunt uitwisselen." Lachend: ,,Het heeft voor mij echt veel meer voordelen dan nadelen."

FOTO ONDER: De leerlingen van De Maremak kregen gisteren voorlichting over onder meer seksuele diversiteit. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Afbeelding