21082017  © Thierry Schut Fotografiedelft, Pieter Jouke, portet, water, portrait
21082017 © Thierry Schut Fotografiedelft, Pieter Jouke, portet, water, portrait Foto: Thierry Schut

PIETER JOUKE SPEELT IN PODIUM BOXTEL

'Gloeiende plaat' gaat dieper dan andere shows

Cabaretier Pieter Jouke is bij het grote publiek bekend van tv-programma's als Padoem Patsss, de Oneliner Show en CQC (met Beau van Erven Dorens). Daarnaast is hij een van de vaste schrijvers in het team van Zondag met Lubach (van presentator Arjen Lubach). Maar ook in het theater staat hij op humoristisch niveau zijn mannetje. Donderdag 4 april om 20.15 uur staat hij op de planken van Podium Boxtel.

Voor Jouke staat een gloeiende plaat vooral voor de schijnbare nutteloosheid van de druppel die er op valt. ,,Als iemand iets doet wat een positief effect heeft op anderen, wordt dat vaak weggewimpeld. Ik worstel daar wel mee. Dat heb ik verwerkt in deze voorstelling", aldus de cabaretier uit Kampen. Het publiek kan een slimme en leuke voorstelling verwachten die 'zo persoonlijk is dat het weer universeel genoeg is om jezelf er in te herkennen'.

De komiek is volgens hemzelf gegroeid op het podium. Zijn vijfde voorstelling verschilt dan ook ten opzichte van de vorige. ,,Ik heb leren pianospelen, dus verwacht een liedje achter het klavier. Maar ik ga ook een laag dieper dan in mijn vorige shows. Ik ga het over dingen hebben waar ik eerder nog niet over kon praten. Ik denk dat ik beter heb leren spelen en dat ik deze voorstelling meer heb ontwikkeld als uitgebreide standup-set die door de diepere laag een cabaretvoorstelling is geworden", licht Jouke zijn optreden toe.

BESTAANSRECHT

Die diepere laag geeft de humorist al weer als hem gevraagd wordt naar het bestaansrecht van cabaretiers. ,,Nou en of hebben we bestaansrecht! Kijk alleen al naar hoe lastige thema's worden uitgelegd door het programma Zondag Met Lubach, dan zegt dat wat mij betreft genoeg. Ik denk alleen wel dat er voor cabaretiers een taak kan liggen in niet alleen grappen maken om de grap, maar er ook nog eens iets mee te zeggen dat verwarrend, mooi of duidend kan zijn", legt hij uit. ,,Ik vind ook dat je als cabaretier alles moet kunnen zeggen", vervolgt Jouke. ,,Ik geloof dat ik dat zelf ook wel doe. Ik weet alleen niet of ik voor alles al de vorm heb gevonden waarin ik het wil zeggen."

Kaarten voor de voorstelling kosten 17,50 euro en zijn in de voorverkoop in Boxtel verkrijgbaar bij Hebbes (Markt), Jumbo (Oosterhof) en Marimba (Van Beekstraat) en in Liempde bij drogist Bewust Beter (Raadhuisplein 2) of via www.podiumboxtel.nl.

FOTO ONDER: Pieter Jouke stelt in zijn voorstelling zijn publiek de vraag of je iets doet voor een ander om je beter te voelen of om een blijvend effect te bewerkstelligen. (Foto: Thierry Schut).