NWG Liempde trekt natuurgebied De Mortelen in

Natuurwerkgroep Liempde houdt zondag 24 maart een wandeling door natuurgebied De Mortelen. Mark Kapteijns, terreinbeheerder bij Brabants Landschap en natuurfilmer, is de gids tijdens deze tocht.

De Mortelen ligt tussen Lennisheuvel, Best en Oirschot en laat zien hoe het kleinschalige Brabantse landschap er ooit uitzag. Weiden en akkers worden omzoomd door houtwallen en bosjes, waarlangs zandpaden en slingerende beekjes lopen. Het is het grootste landschapsreservaat van de provincie. Brabants Landschap beheert hier bijna veertienhonderd hectare, die aansluiten op andere gebieden zoals Heerenbeek, Velder en Banisveld.

POELEN

De natuurorganisatie heeft vele vergeten poelen weer in ere hersteld en nieuwe poelen aangelegd. Tegenwoordig zijn er meer dan honderd te vinden in De Mortelen. Het gebied is daardoor bijzonder rijk aan amfibieën. De meest bekende daarvan is de zeldzame en beschermde boomkikker. Na de herintroductie in 2011 heeft de boomkikker er weer een thuis gevonden en floreert de soort hier naar hartenlust. Gids Kapteijns staat hier tijdens de wandeling bij stil.

Het gebied met zijn grote afwisseling en beschutting biedt daarnaast onderdak aan vele vogelsoorten. Spechten, wespendief, havik, geelgors en goudvink vormen enkele aansprekende soorten.

Deelnemers aan de tocht verzamelen om 09.00 uur bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat in Liempde en vertrekken vanaf daar carpoolend naar het startpunt van de excursie, café Vingerhoeds aan de Oude Grintweg 90 in Oirschot. De excursie duurt zo'n tweeënhalf uur. Stevig schoeisel of laarzen is aan te raden. Aanmelden is niet nodig.