SONY DSC
SONY DSC Foto: Marc Cleutjens

What's up, Mika en Keon?

Mika Lans en Keon Vermeulen uit Boxtel hebben zaterdag in de Burgerzaal in Zutphen de tweede plaats behaald in de vierde Landelijke Geschiedenis Quiz. Mika (18) is zesdejaars vwo-leerling op het Jacob-Roelandslyceum, Keon (16) zit in het vijfde vwo-leerjaar. Keon: ,,Het is pure euforie als je voelt dat je een antwoord weet." De quiz is een initiatief van JRL-docenten Renate van der Linde en Suzanne van Gompel. De finale bracht teams van 29 middelbare scholen op de been. De winst ging naar De Nassau uit Breda dat twee punten meer behaalde.

Hebben jullie vaker meegedaan aan de Landelijke Geschiedenis Quiz? Mika: ,,Ik stond voor het derde jaar op rij in de finale. Ik ben blij dat ik dit jaar een prijs heb gepakt. Ik doe eindexamen, dus het was mijn laatste kans." Keon: ,,Ik heb driemaal meegedaan aan de schoolronde, maar bereikte nooit eerder de eindstrijd."

Hoe zag de finale eruit? Mika: ,,In de ochtend deden we mee aan een stadswandeling. We kregen daarna enkele vragen over de geschiedenis van Zutphen." Keon: ,,In totaal moesten we dertig opdrachten maken. Ook was er een muzikale tussenronde." Mika, stralend: ,,Ik won een boek over Adolf Hitler. Ik wist het antwoord op een vraag over het lied 'Enola Gay' van Orchestral Manoeuvres In The Dark. Dat gaat over de eerste atoombom op Hiroshima."

Kregen jullie moeilijke vragen voorgeschoteld? Mika: ,,Jaartallen zijn lastig. We moesten het jaar noemen waarin de Slag bij het Teutoburgerwoud werd gehouden." Keon: ,,We gokten op 15 na Christus, het bleek het jaar 9 te zijnā€¦" Ook een vraag over historische kunstwerken bleek lastig. ,,We moesten afbeeldingen van schilderijen koppelen aan de naam van een kunstenaar", blikt Keon terug.

Jullie gaan later vast geschiedenis studeren? ,,Nee", lacht Mika. ,,Ik houd van geschiedenis en kijk graag naar documentaires op Netflix. Maar na het eindexamen ga ik rechten studeren." Keon: ,,Geschiedenis is een mooie hobby en ik vind het leuk om erover te lezen op internet. Ik denk dat ik na het JRL kies voor een studie rechten of psychologie."

FOTO RECHTS: Mika (links) en Keon met hun zilveren medaille, behaald tijdens de finale van de Landelijke Geschiedenis Quiz in Zutphen. (Foto: Marc Cleutjens).