Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

LEERLINGEN MODERN CLASSIC TREDEN OP IN BOXTELSE WINKELS

Muziek draagt bij aan bruisend centrum

RENS VAN DEN ELSEN

Wie zaterdag door het centrum van Boxtel liep, werd aangenaam verrast door de muzikale klanken. Leerlingen van muziekschool Modern Classic gaven diverse optredens in de winkels van Shoeby Shop, Natasja Fashion, Sport 2000 Brabant Sports en Miller & Monroe. Niet alleen speelden de muzikanten zich hiermee in de kijker, de uitvoering moest ook bijdragen aan het verlevendigen van het Boxtelse winkelcentrum.

Het gemeentebestuur wil graag dat de winkelstraten bruisen. Dat kan volgens B en W alleen als verschillende partijen hier samen de schouders onder zetten. Dat Modern Classic nu haar leerlingen laat optreden is een voorbeeld om dat voor elkaar te krijgen. ,,Het is volgens mij een bijzondere shopervaring", vertelt Jeroen Pennings van de muziekschool. ,,Naast dat veel familie en vrienden een kijkje komen nemen, zijn de verraste reacties van het winkelend publiek mooi om te zien."

Hendrien Dercksen kwam even naar het centrum om een rode trui te kopen, hoorde muziek uit de winkels komen en stapte even naar binnen. ,,Dit is wel erg leuk hoor", laat ze weten. ,,Het is goed dat ondernemers dit doen in Boxtel. Mensen zijn vaak negatief over ons centrum, maar er gebeurt genoeg. De winkeliers doen echt hun best om het ons shoppers naar de zin te maken", vervolgt ze vrolijk.

GOED VOOR BEELD

De ondernemers die de leerlingen laten zingen in hun winkel zijn dan ook stuk voor stuk enthousiast. Bij Sport 2000 Brabant Sports aan de Clarissenstraat zingen twee jonge kinderen hun liedjes. Eigenaar Bas Bijnen straalt als hij het talent ziet optreden. ,,Dit wordt goed ontvangen door klanten én is goed voor het beeld dat er heerst over het Boxtelse centrum. Ik sta altijd open voor nieuwe acties als dit. Het brengt sfeer in de winkel en dat is erg belangrijk als je binnenkomt. Toen Berry Dankers (centrummanager - red.) vroeg of we hieraan mee wilden doen, heb ik dan ook meteen toegezegd", legt Bijnen uit. Aan de omzet draagt het volgens hem en andere winkeliers niet bij, maar dat vinden ze geen van allen erg. ,,Het is een gunfactor, klanten komen hierdoor sneller terug naar je winkel."

Het initiatief van Modern Classic kan op veel waardering rekenen bij het publiek. ,,Leuk dat de kinderen een kans krijgen op deze manier", laat het echtpaar Steennis weten. Kritiek is er echter ook, niet op de muziek, maar op de gemeente. ,,Als zij het hier écht wil laten bruisen, zou ze de inwoners eens wat meer mogen waarderen. Want Boxtel is een heel mooi dorp, maar door allerlei belangen komt er niet veel van de grond", vindt het koppel. ,,Kijk maar naar het verloop van de winkels, dat is erg jammer."

SAMENWERKEN

Ondertussen staan bij Natasja Fashion veel bezoekers te genieten van het optreden van Hannah. Eigenaresse Natasja Willems is in haar nopjes. ,,Dit is nu écht bruisend!", vindt ze. ,,Moeten we vaker doen, zeker als straks de terrassen vol zitten", vervolgt Willems. Ideeën krijgt de winkelier er genoeg van: ,,Als ondernemers zouden we elkaar met dergelijke initiatieven vaker moeten helpen. Meer samenwerken, daar moeten we naartoe."

De optredens van Modern Classic dragen volgens velen zeker bij aan een levendig centrum. Het is een nieuwe loot aan de stam. Centrummanager Dankers hoopt dat het een aanzet is tot meer initiatief van lokale ondernemers: ,,De modeshow is daar een voorbeeld van, maar ik verwacht ook van de Markthoreca veel als straks de zon weer gaat schijnen en de terrassen vol zitten. Dan komt er weer reuring in het dorp."

FOTO BOVEN: Alexandra Dekker trok het publiek de winkel in. Bezoekers wisten deze activiteit erg te waarderen. (Foto: Gerard Schalkx).