Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

NATUURWERKGROEP BOXTEL HOUDT OUD AMBACHT IN STAND

Heggen vlechten in Dommelbimd kost veel tijd

RENS VAN DEN ELSEN

Het zijn de eerste heggen in Boxtel die gevlochten worden. Een tijdrovende klus die niet in een dag is geklaard, maar die wel van historische waarde is voor natuurgebied Dommelbimd, achter kasteel Stapelen. Leden van de Natuurwerkgroep Boxtel (NWG) hebben vijf jaar moeten wachten tot ze met de eerste heggen aan de slag konden, zaterdag was dan eindelijk het zover.

Struiken als de hazelaar, mispel, hondsroos, veldesdoorn en haagbeuk komen van nature voor in het nationaal landschap Het Groene Woud. Daarom zijn die plantsoorten het meest geschikt om in de Dommelbimd gebruikt te worden. ,,Zo houden we het landschap origineel", vertelt Sylvia van Gulik van de NWG.

Maar voordat de struiken gebruikt kunnen worden moeten ze dik genoeg zijn, en dat kost jaren. Daarbij vergt het vlechten een bepaalde finesse die je niet zomaar in de vingers hebt. Vijf leden van de NWG hebben dan ook een cursus gevolgd en blijven het ambacht oefenen in het landschap Maasheggen, bij Vierlingsbeek in Oost-Brabant. ,,Maar nu mogen we eindelijk in Boxtel aan de slag", vertelt Frank de Bont, een van de vlechters. ,,Het komt heel nauw, want je wilt zoveel mogelijk van de struik gebruiken om de heg te dichten. Met een kleine bijl hakken we de stammen deels in en buigen deze dan om. Op die manier blijft de sappenstroom op gang en groeit de heg straks helemaal dicht. Ideaal voor vogels en kleine dieren om in te nestelen", vervolgt hij.

LANGZAAM

Erg snel gaat het allemaal niet. Hoewel de leden van de werkgroep zaterdag al vroeg zijn begonnen, is er aan het einde van de ochtend pas een kleine vier meter voltooid. ,,Dat is ook niet erg, we weten uit ervaring dat je zo'n drie uur bezig bent met vijf meter heg", legt De Bont uit. Dat het vlechtwerk voor de lente niet afkomt, was volgens hem dan ook voorzien. ,,Het broedseizoen begint binnenkort, dus dan kunnen we enkele maanden niks doen in de Dommelbimd. Pas na de zomer, als de sappenstroom van de planten weer afzwakt, kunnen we verder. Het is een werk dat wel enkele jaren gaat duren", voegt Van Gulik toe.

De natuurwerkers zijn nu bezig met een heg van een meter of twintig die rond het huisje van de werkgroep staat. Langs het natuurbeleefpad in het gebied staan ook nog struiken die in de toekomst gevlochten kunnen worden. Die zijn echter nog niet dik genoeg. Van Gulik: ,,En dat is zo'n tweehonderd meter aan heg, dus voorlopig zijn we nog wel even bezig."

FOTO BOVEN: Ad Donhuijzen, Gerard Somers en Frank de Bont (van links naar rechts) zijn bezig met het vlechten van de struiken tot een heg. Na verloop van tijd moet deze helemaal dichtgroeien. (Foto: Gerard Schalkx).