Afbeelding
Foto: Daisy Renders

Waterschap verwerkt minder rioolwater

Waterschap De Dommel heeft in 2017 tien procent minder rioolwater gezuiverd dan een jaar eerder. Dat is significant lager dan alle andere waterschappen in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De verwachting is dat door de droogte in 2018 dit nog verder gaat dalen.

De belangrijkste oorzaak is het verschil in neerslag in de verschillende regio's van het land. In 2017 hebben de waterschappen in het noorden en westen van Nederland beduidend meer rioolwater verwerkt, omdat in deze gebieden meer neerslag viel dan in 2016. De grootste toename werd gemeten bij het Wetterskip Fryslân. Dit waterschap verwerkte 16 procent meer rioolwater dan in 2016. Bij de meer zuidelijk gelegen waterschappen was de aanvoer op de rioolwaterzuiveringsinstallaties lager omdat in 2017 hier juist minder neerslag viel.

Deze jaarlijkse (regionale) fluctuaties in de rioolwateraanvoer kunnen in de toekomst door klimaatverandering sterker worden, bijvoorbeeld wanneer droge jaren afgewisseld worden met extreem natte jaren. In 2018 viel gemiddeld over het land een derde minder neerslag dan in 2017. Het CBS verwacht dan ook dat de rioolwaterhoeveelheden van het afgelopen jaar bij alle waterschappen lager zullen zijn.

ZUIVERING

Rioolwater is het mengsel van afvalwater van huishoudens en bedrijven en van hemelwater dat in het riool spoelt via straatkolken en dakgoten. De waterschappen zorgen voor de zuivering van dit water.

Eind 2017 waren er 326 rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI's) in Nederland. In totaal zuiverden deze installaties gezamenlijk in 2017 ruim 1,9 miljard kubieke meter rioolwater, een procent meer dan in 2016. Dit staat gelijk aan ruim driehonderd liter rioolwater per inwoner per dag. Een inwoner gebruikt bijna 120 liter drinkwater per dag. Waterschap De Dommel heeft in haar hele gebied acht installaties, een daarvan is te vinden aan de Heult in Boxtel.

FOTO ONDER: De RWZI in onder meer Heult, waar deze machines grof materiaal uit het water halen, hoeft over het gehele jaar minder water te zuiveren. (Foto: Daisy Renders, 2018).