Schandvlek

Ik wil graag reageren op de ingezonden brief van C. Ruigrok van vorige week (Wie is hier nu Gekke Henkie?). Het is niet alleen de overlast aan stank, geluid, vervuiling van het grondwater en verkeersbewegingen die Vion veroorzaakt, maar ook het feit dat we hier in Boxtel tevens die kadaverlucht inademen.

Boxtel heet een 'duurzame' gemeente te zijn, maar dit is toch een lachertje met een bedrijf zoals Vion binnen onze gemeente? Een bedrijf dat (varkens)vlees exporteert tot zelfs in Zuid Korea toe. Hoe valt dat te rijmen met duurzaamheid en dat in deze tijd? Elk normaal denkend mens snapt dat dit niet langer meer kan.
Gemeentebestuur: steek je nek uit en zorg dat we weer trots kunnen zijn op Boxtel, zonder ons te moeten schamen voor dit stinkdorp, een schandvlek op de kaart van Nederland!

        ANNELIES SLOOTS


Eén voor allen, allen voor één

Zouden we dat kunnen? Als een groep mieren samenwerken voor elkaars voortbestaan? Eergisteren was er een cycloon in Zuid-Afrika, een dag daarvoor een dodelijke schietpartij in Utrecht, het klimaat verandert, enzovoort. Wat heeft de toekomst nog voor ons in petto?

Maar gaan we in angst leven en afwachten of pakken we zelf de koe bij de horens? Samen de pastorie met tuin in Liempde kopen om deze uitdagingen te lijf te gaan, of door middel van crowdfunding of investeerder(s) met een groot hart die zich aanbieden: drie jaar geleden is aan dit plan geen gehoor aan gegeven door de kerk en de gemeente. Geld is blijkbaar de enige waarde die telt.

Er worden hier politieke spelletjes gespeeld; de bevolking, vooral de jeugd van Liempde en de komende tien generaties, hebben mogelijk het nakijken. We zijn misleid en afgeleid; het is niet rechtvaardig. Maar ga door als je in jezelf gelooft; we moeten strijden voor een rechtvaardige zaak, want eerlijkheid duurt het langst. Huizen bouwen is zeker nodig, maar nu óók voor kansloze jongeren zonder dat heel Liempde wordt volgebouwd.

Doel van het plan is voor elk dorp geschikt en behelst zelfredzaamheid in de meest brede zin: voedsel, water, energie, aandacht en echte verbinding zoeken met elkaar. De pastorie en de tuin, een parel midden in het centrum van Liempde van 5.000 vierkante meter en een plek die bij weinig mensen bekend is, is niet voor vijftig mensen, maar voor alle 4.500 inwoners. Dit alles vormt daarom een oproep aan jong en oud die zonder eigenbelang of dubbele agenda zijn/haar talent in wil zetten voor een goede zaak en een eigen toekomst. Aanmelden en meer informatie via de website www.leodebeer.nl (sinds kort in opbouw, let vooral op de inhoud), 06-46 58 51 04 en allenvoorliempdevoorallen@hotmail.com. Datums van bijeenkomsten staan komende weken op de site vermeld.

De deadline voor het indienen van een zienswijze tegen de te bouwen huizen in de pastorietuin verloopt 4 april: actie dus.

        LEO DE BEER


Repaircafé Gemonde

Het repaircafé strijkt woensdag 27 maart neer in 't Schufke. Van 10.00 tot 12.00 uur repareren handige vrijwilligers kleine huishoudelijke apparaten en andere spullen. Henk Martens is de nieuwe elektrotechnicus die aan de slag gaat met stekkers, snoeren, elektrisch gereedschap en dergelijke. Reparaties zijn gratis, benodigde materialen moeten betaald worden.