Afbeelding
Foto: Tessa Berkelmans

TESSA BERKELMANS START CROWDFUNDING VOOR DEBUUTALBUM

'Muziek kan wereld mooier maken'

'It will take guts, but it is not too late to realise you can change your fate.

Don't reach for the stars, try to make them come to you.'

Het zijn deze regels uit het lied 'Guts' van Tessa Berkelmans die de van oorsprong Liempdse zangeres elke dag inspireren. En dat de 27-jarige zangeres zelf beschikt over een grote portie lef bewees ze zo'n drie jaar geleden. Ze verhuisde naar the UK om haar dromen waar te maken. Nu staat een grote droom op het punt uit te komen: een debuutalbum.

MARIËLLE WIJFFELAARS

Eigenlijk is Berkelmans al haar hele leven bezig met muziek, zingen en acteren. Hoewel ze is opgeleid is tot logopediste, bleef de muziek haar altijd trekken. En dat resulteerde drie jaar geleden in haar acceptatie tot the Royal Conservatoire of Scotland waar ze Masters Musical Theatre studeerde. In Glasgow werd het helder waar haar hart ligt: London. Ze leerde er veel, legde waardevolle contacten en eenmaal terug in Nederland zette ze de definitieve stap: de Liempdse verhuisde naar de Britse hoofdstad. ,,Eng? Ja, dat zeggen meer mensen. Maar zelf zag ik het niet als een heel grote stap, het voelde goed en logisch", vertelt Berkelmans. ,,Nu is het gewoon mijn woonplaats."

KARIN BLOEMEN

Berkelmans vond een baan in een yogawinkel en bleef cursussen en workshops volgen in zang, acteren en optreden. Maar soms komen er dingen op je pad die zorgen voor onverwachte wendingen. Zo ontmoette Berkelmans een schrijver die diverse boeken schreef gericht op zelfbewustzijn en het volgen van je dromen. ,,Ik werd uitgenodigd tot zijn netwerk en trad daar op met het lied 'Lef' van Karin Bloemen. Een van de aanwezigen vond dat ik het lied zou moeten vertalen in het Engels, omdat hij het een krachtig nummer vond."

Toeval of niet, Berkelmans kwam in contact met iemand die de schrijver van het lied kende. Via hem ontstond er contact met Karin Bloemen die haar toestemming gaf voor een vertaling én volop steun bood. ,,'Ga het maar doen en maak er een hit van', zei ze tegen me", vertelt Berkelmans enthousiast. En zo ontstond 'Guts' wat later een inspiratiebron bleek te zijn voor een debuutalbum. ,,Een goede vriend vond dat ik een album moest opnemen. Ik was wat terughoudend, maar geloof erin dat je dit soort kansen gewoon moet grijpen. Uiteindelijk word ik gewoon het allergelukkigst van zingen en optreden."

CROWDFUNDING

Berkelmans nam ontslag bij de yogawinkel en richt zich nu op het geven van voice-coaching, optreden én vooral op haar debuutalbum. ,,Muziek kan zoveel betekenen in een mensenleven", zegt ze. ,,Ik wil liedjes maken die mensen inspireren en die gevoelens oproepen. Geen vluchtige nummers, maar liedjes die raken." Tijdens haar eigen solo concert 'Live the story you want to tell deelde ze voor het eerst de nummers van het album die succesvol werden ontvangen. Nu is het tijd om het album écht te gaan opnemen. Met behulp van crowdfunding wil Berkelmans haar droom uitvoeren. ,,Ik merkte dat veel mensen hier best aan mee willen werken en ik hoop dat het uiteindelijk leidt tot een album waar niet alleen ik, maar ook anderen blij van worden.Licht en liefde brengen en de wereld iets mooier maken, dat is uiteindelijk mijn doel."

De komende tijd staat in het teken van de opnames en creatieve verspreiding van het album. ,,Ideeën genoeg", zegt Berkelmans lachend. ,,En wie weet, kan ik mijn show ook weer eens opvoeren in Boxtel. Dat blijft uiteindelijk ook mijn thuis."

Wilt u Tessa Berkelmans steunen én het lied 'Guts' beluisteren? Kijk dan op www.tessaberkelmans.com.

FOTO BOVEN: Tessa Berkelmans wordt gelukkig van zingen en optreden. Nu ze in haar woonplaats Londen aan haar debuutalbum werkt, staat ze steeds vaker op het podium. (Foto: eigen werk).


TAPAS EN FLAMENCO IN TIJBERZAAL BHC

Gildenbondsharmonie gaat na Rusland nu op de Spaanse tour

In eerste instantie zou de Gildenbondsharmonie zaterdag 30 maart een uitwisselingsconcert geven met het Zuid-Nederlandse Fanfare Initiatief. Dat gaat echter niet door. Maar omdat de Boxtelse muziekvereniging het programma met Spaanse invloeden toch al aan het voorbereiden was, heeft ze besloten om het optreden die dag helemaal in de sfeer van het Zuid-Europese land te houden.

Onder de titel Tapas Y Mas, dat staat voor tapas en meer, brengt de Gildenbondsharmonie een avond met Spaanse muziek, tapas en flamenco. Op 30 maart verzorgt onder meer het flamenco-duo Encuentros, dat bestaat uit Jessica Achten (dans) en Tijn van der Sanden (gitaar), een optreden. Het muziekkorps zelf brengt onder meer werken van de Spaanse componisten Oscar Navarro, Amando Blanquer, Juan Crisostomas Arriaga en de Symphonie Iberique van de Fransman Serge Lancen.

De muzikale en smakelijke avond begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de Tijberzaal van het Baanderherencollege in Boxtel. Kaarten kosten tien euro en zijn verkrijgbaar via leden van de harmonie, bij D'Ingens (Markt), Sjiekkado (Breukelsestraat) en Bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat). Reserveren is ook mogelijk via info@gildenbonds.nl.


Smartlappenavond

In grand café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 klinken maandag 25 maart vanaf 20.00 uur smartlappen en zeemansliedjes. Het Dükerskoor nodigt iedereen uit om mee te komen zingen en deelt daarvoor tekstbundels rond. De zaal is een uur voor aanvang van de meezingavond open. De toegang is gratis.