Afbeelding
Foto: Peter de Koning

MARTIJN EN TOM 'DIK TEVREDEN' OVER DRUKBEZOCHT JRLIGHT

Indrukwekkend lichtfestival in Boxtel

RENS VAN DEN ELSEN

Ze zagen er na afloop wat bleek en vermoeid uit, maar zo voelden ze zich allerminst. Martijn Heesakkers en Tom van Oss hebben veel energie gekregen van hun succesvolle evenement JRLight. De twee leerlingen van het Jacob-Roelandlyceum werden geïnspireerd door het Eindhovense lichtfestival Glow en lieten donderdagavond de bezoekers een reis door de ruimte maken. ,,Dit overtrof echt al onze verwachtingen, ik word hier heel vrolijk van", laat Tom na afloop stralend weten.

Het was hard werken, want vanaf woensdagochtend acht uur tot een kwartier voor de start waren de twee leerlingen bezig om alles op te bouwen. Dat deden ze niet alleen. Ze kregen hulp van klasgenoten en vrienden, zowel bij de opbouw als het begeleiden op de avond zelf. Toen de deuren eenmaal open gingen, vormde zich al snel een flinke rij in de gangen van de middelbare school aan de Grote Beemd. ,,We gingen uit van een man of honderd die onze activiteit zou komen bezoeken... maar dat zijn er echt veel meer geworden", aldus Tom. Het werden er 230. ,,We wilden eigenlijk steeds groepjes van vijf à tien personen naar binnen laten, maar dan zouden we 's nachts nog niet iedereen aan de beurt kunnen laten komen. Dus hebben we de groepsgrootte snel opgehoogd naar dertig. Zo kon iedereen het nog goed zien", vervolgt hij.

ROOK

Het heelal stond centraal in het project van de twee vwo-leerlingen, dat tevens geldt als hun profielwerkstuk. Ruim een jaar zijn Martijn en Tom er mee bezig geweest. ,,Het was allemaal erg spannend, maar uiteindelijk zeer geslaagd. Ook al ging niet alles zoals we voor ogen hadden", vertelt Martijn. ,,Zo bleef de rook niet hangen op de binnenplaats, waardoor bepaalde effecten teniet werden gedaan. Het waaide te hard, daar kun je weinig aan doen helaas. Maar ondanks dat zijn we dik tevreden, niet in de laatste plaats door de vele complimenten die we gehad hebben", vervolgt hij trots.

EDUCATIEF

Veel leraren en scholieren van de school kwamen donderdag een kijkje nemen en werden meegenomen op een educatieve reis langs de planeten in ons zonnestelsel, hoe de oude Grieken de sterren zagen en de plannen van SpaceX om op Mars te gaan wonen. Dat alles werd met lichteffecten, rook en filmpjes vormgegeven. ,,Het was erg gaaf om te zien en ik heb er zelfs nog wat van opgestoken", vertelt de dertienjarige Tika, die in het tweede jaar Engels-Plus zit. Ook de ouders van zowel Martijn als Tom waren benieuwd waar hun zonen zoveel uren aan kwijt waren. ,,We hebben het hele proces meegekregen, van idee tot nu de uitvoering. Ik kan niet anders zeggen dat ik ontzettend trots op ze ben", aldus Angelie en Jos van Oss.

Of de twee creatieve leerlingen een voldoende halen voor het werkstuk staat vrijwel buiten kijf, de vraag is nu alleen hoe hoog het punt gaat worden.

FOTO BOVEN: De trap bij de entree van het JRL werd af en toe wat glad door de met rook gevulde bellen. Deze werd echter goed schoongehouden door de 'hulpjes' van Martijn en Tom.

FOTO ONDER: Spelen met licht en schaduw was ook nog mogelijk na afloop van de dertig minuten durende 'show' in het Jacob Roelandlyceum. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding