Afbeelding
Foto:

BUURTBEWONERS MOGEN MEEPRATEN OVER RECONSTRUCTIE

Herinrichting Dukaat krijgt voorrang

HENK VAN WEERT

Met voorrang moeten ambtenaren van de gemeente Boxtel aan de slag om een herinrichtingsplan te maken voor de straat Dukaat. Dat wordt een van de twee ontsluitingswegen voor de nieuwbouwwijk Heem van Selis, maar de bewoners vrezen verkeersoverlast. Uiterlijk eind april moet er duidelijkheid zijn; dan loopt de termijn af waarop bezwaarmakers zienswijzen kunnen indienen tegen het ontwerp-bestemmingsplan.

Aan de vooravond van het moment dat het gemeentebestuur de voorlopige versie van het bestemmingsplan ter inzage legde, werd een informatiebijeenkomst gehouden voor buurtbewoners. Op zich geen verplichte exercitie. Maar gelet op het rumoer dat vorig jaar ontstond toen het nieuwbouwplan werd gelanceerd wel verstandig, oordeelde verantwoordelijk wethouder Peter van de Wiel. Zeker nadat de gemeente veel inspraakreacties op het plan ontving.

De bijeenkomst, gehouden in het waterschapshuis ('buurman' van de wijkbewoners), werd bezocht door zo'n honderd mensen en die uitten grote bezwaren. Ze vinden dat Heem van Selis beter ontsloten kan worden via de Duit en de nieuw aan te leggen rotonde in de Bosscheweg, tussen het politiebureau en het parkeerterrein van eetcafé De Oude Ketting. De nieuwe wijk uitsluitend via de toekomstige rotonde ontsluiten is onbespreekbaar, meldde wethouder Van de Wiel: ,,Al bij de bouw van een stuk of tien huizen moet de ontsluiting via twee kanten plaatsvinden. Laat staan bij een wijk van 465 woningen zoals Heem van Selis."

30-KILOMETERZONE

Bij de aanleg van de Dukaat is al rekening gehouden met het feit dat die zou moeten dienen als ontsluitingsweg voor een toekomstige nieuwbouwwijk. Dat de huidige vormgeving van de straat daarvoor ongeschikt is, staat ook voor de gemeente vast. En dus moet een reconstructieplan worden opgesteld. Zo'n plan is er echter nog niet en dat was tijdens de informatieavond voor de buurt een manco, beseft de wethouder. Hij wil de buurtbewoners betrekken bij die herinrichting. ,,De ruimte voor een reconstructie van de straat is er. Het blijft een 30-kilometerzone met minimaal hetzelfde aantal parkeerplekken", aldus Van de Wiel.

TIJD VRIJMAKEN

,,Daarom hebben we vanochtend de ambtelijke afdeling gemeld dat er tijd en ruimte vrijgemaakt moet worden voor zo'n herinrichtingsplan. Het moet in ieder geval vóór 26 april aanstaande klaar zijn. Dan verstrijkt de termijn waarop belanghebbenden een zienswijze kunnen indienen tegen het ontwerp-bestemmingsplan voor Heem van Selis", gaf Van de Wiel donderdagmiddag aan toen hij samen met vertegenwoordigers van de projectontwikkelaars Van Wanrooij en Van Peer een toelichting gaf op het bouwplan.

FOTO BOVEN: De straat Dukaat blijft ook na de herinrichting een 30-kilometerzone. Het wordt een van de twee ontsluitingswegen voor de nieuwbouwwijk Heem van Selis. (Foto: Henk van Weert).


ONTWERP-BESTEMMINGSPLAN TOT EIND APRIL TER INZAGE

Heem van Selis: ook appartementen

Op verzoek van woonstichting Sint-Joseph worden aan de Bosscheweg in Boxtel twee appartementencomplexen gebouwd. Ze vormen de eerste fase van de nieuwbouwwijk Heem van Selis, die in totaal 465 woningen moet gaan tellen. Afgelopen week is het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage gelegd. Als alles meezit, start de gemeente dat eind dit jaar met het bouwrijp van de grond, zodat begin 2020 de werkzaamheden kunnen beginnen.

Aanvankelijk waren geen appartementen gepland in Heem van Selis, maar gelet op de woningmarkt in Boxtel is daar wel behoefte aan volgens Sint-Joseph. Dat meldde regiomanager Gerard Klomp van Van Wanrooij Projectontwikkeling, mede namens bouwbedrijf Van Peer donderdagmiddag bij een toelichting op het ontwerp-bestemmingsplan. De twee bedrijven gaan de komende jaren invulling geven aan Heem van Selis.

,,Door te kiezen voor appartementen langs de Bosscheweg komen in deze eerste fase wat meer woningen dan aanvankelijk gepland. Hierdoor kan elders in het gebied ruimtelijker gebouwd worden", aldus Klomp.

BOUWVERKEER

Voor de ontsluiting van Heem van Selis wordt een nieuwe rotonde aangelegd in de Bosscheweg. Dat gebeurt op de zuidelijke hoek van het parkeerterrein van eetcafé De Oude Ketting. Die rotonde is nog niet klaar als de bouw start, zo is de verwachting. Het is wel de plek waar het werkverkeer het terrein oprijdt. Er rijdt straks geen vrachtverkeer over de Dukaat, benadrukt Klomp.

Om Heem van Selis te kunnen bouwen, is een geluidsscherm nodig langs de rijksweg A2, de oostelijke begrenzing van de nieuwbouwwijk. ,,Aan de noordkant komt een betonnen wand over een lengte van zo'n 150 meter vlak tegen de vangrail aan te staan, vanwege een dassenburcht die in dat gebied is aantroffen. De overige 650 meter van de muur wordt iets verder van de A2 af geplaatst. De vormgeving van het geluidsscherm wordt vergelijkbaar met de wand langs de rijksweg ter hoogte van Vught", aldus Klomp.

AFBEELDING ONDER: Voorstel van de manier waarop de nieuwbouwwijk in Boxtel-Noord verkaveld wordt. (Illustratie: Van Wanrooij Projectontwikkeling).

Voorstel om de nieuwbouwwijk Heem van Selis in Boxtel te verkavelen.