Afbeelding
Foto: Maarten Melis

GEMEENTEBESTUUR PAREERT KRITIEK OPPOSITIEPARTIJ BALANS


College ziet mooie toekomst voor DKA

Heb geduld en zie wat de toekomst gaat brengen. Dat lijkt het Boxtelse college van B en W aan te geven na kritische vragen van oppositiepartij Balans over het wel en wee op De Kleine Aarde (DKA). Zo zou stichting 't Collectief, die alle partijen op het terrein aan het Klaverblad samenbrengt, een loopje nemen met het gemeentebestuur. Niets van waar vindt het college: ,,We zijn trots op De Kleine Aarde en de ontwikkelingen zijn steeds zichtbaarder."

In haar antwoorden op de vragen van Balans komen B en W woorden tekort om aan te geven dat er al veel moois is gedaan en dat er nog veel staat te gebeuren op DKA. De lijst met lopende zaken is lang. ,,De hoeve is verkocht en er wordt gestart met de verbouw tot een multifunc-


tioneel centrum gericht op duurzaamheid. De ontwikkeling van het appartementencomplex is in volle gang. Het Kleine Aarde Netwerk is volop bezig met de ontwikkeling van het Voedselbos, de imkers hebben er een plek gekregen en het bezoekerscentrum is opgeknapt",

Balans vindt echter dat er een waas over het hele dossier hangt, omdat er weinig communicatie richting de gemeenteraad is over de stand van zaken op DKA. Daarmee doelt de partij onder meer op de achterstallige huurbetaling van 't Collectief aan de gemeente. En ook al is die kwestie inmiddels opgelost, Balans stoort zich er mateloos aan dat de activiteiten en gemaakte plannen in hun ogen ver afstaan van het plan waar de raad in 2016 voor gekozen heeft. Volgens het college valt het allemaal wel mee met de afwijkende projecten. ,,De visie op het gebied van duurzaamheid is niet in beton gegoten. De raad heeft gekozen om ontwikkelingen hierin te stimuleren en een kans te geven. De activiteiten op het terrein passen heel goed in het plan van 't Collectief en sluiten aan op de ambities die de gemeente heeft", aldus het Boxtelse college van B en W.

Oppositiepartij Balans kaartte bij het college ook aan dat omwonenden van DKA overlast ervaren van drugsdealers op het parkeerterrein aan het Klaverblad. De gemeente onderneemt hierop binnenkort actie, laat zij in haar antwoord weten. Daarnaast worden de horeca-activiteiten door Boxtel al een tijdje gedoogd. Het college verwacht dat aan die constructie snel een einde komt, omdat een vergunningaanvraag onderweg zou zijn.

VOEDSELTUIN

Kritiek op de activiteiten op DKA kwam er ook vanuit de Voedseltuin, dat de veldschuur ineens niet meer kon gebruiken en daarvoor naar de gemeente stapte voor een oplossing. Een gesprek hierover heeft deze week plaatsgevonden, maar omdat de Voedseltuin een onderhuurder is van 't Collectief kan de gemeente zich niet volledig in de discussie over de schuur mengen. ,,Vanwege het grote maatschappelijke belang zijn we er wel bij betrokken. We zien de Voedseltuin dan ook graag op DKA blijven", laat het gemeentebestuur weten.


D66 wil meer duidelijkheid over prikkelvrije kermis

De Boxtelse fractie van D66 wil weten van het college van B en W hoe het staat met het organiseren van een 'prikkelvrij' bezoek op de Boxtelse kermis.

Veel Boxtelaren met een beperking die herrie en fel licht niet of moeizaam kunnen verwerken, zijn gebaat met een prikkelvrij bezoek, meent D66. Vorig jaar werd een motie aangenomen van de partij waarin stond geformuleerd dat Boxtel zo'n bezoek moet faciliteren voor deze mensen in overleg met de exploitanten. De muziek staat dan een dagje zachter en dan zijn er voldoende mensen om de bezoekers te assisteren.


30.000 EURO 'KAPITAALVERNIETIGING'

College: voorlopig geen nieuw
wegdek op Raapakkerbrug

,,Een nieuw wegdek op de Raapakkerbrug aanbrengen kost ruim dertigduizend euro en zou kapitaalvernietiging zijn", antwoordt het Boxtelse college van B en W op vragen van het CDA. Die wilde weten hoe het kan dat de deklaag op de fietsbrug na een relatieve korte tijd alweer scheuren vertoont.

De overspanning in het centrum van Boxtel werd in 2017 aangepast omdat er veel klachten waren over gladheid. Erg succesvol was het volgens gebruikers niet. Ook na het aanbrengen van het nieuwe dek gleden fietsers vaak uit en werden er scheuren geconstateerd. De oorzaak daarvan is ook bij het college niet helemaal duidelijk. De gladheid komt volgens het gemeentebestuur door vallend blad in combinatie met regen en vorst. Naar de oorzaak van de scheuren is het gissen. Daarom heeft het college om opheldering gevraagd bij de leverancier van het wegdek.

TERUG

Het CDA stelde voor om te kijken naar een nieuw alternatief voor de deklaag, maar dat gaat de gemeente te ver. Wethouder Herman van Wanrooij gaf tijdens de gemeenteraadsvergadering van 19 februari ook al antwoord op de vragen van de christendemocraten en gaf toen aan dat 'dit zo niet verder kan en er echt iets moet gebeuren aan de situatie'. Het college komt in haar schriftelijke reactie nu dus terug op die uitspraak.

In afwachting van dit antwoord wordt het wegdek provisorisch hersteld en wordt de brug met hoge druk gereinigd.

FOTO ONDER: Voorlopig wil het college van B en W geen nieuw wegdek over de Raapakkerbrug leggen. Dat zou kapitaalvernietiging zijn, werd geantwoord aan oppositiepartij CDA. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding