Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WIJKVERPLEEGKUNDIGEN VERTELLEN OVER HUN BEROEP

'Werken in de zorg: een prachtvak'

LINDA VAN DE WIEL

Het zal velen niet ontgaan zijn: de Week van Zorg en Welzijn. Tot en met zaterdag 16 maart wordt er ook Boxtel aandacht aan besteed, onder meer door personeel te werven. Brabants Centrum sprak met verpleegkundigen Bernadette van Vlerken (50) en Marina Vissers (51), die beiden met veel plezier werken bij Zorggroep Elde.

,,Ik ben verpleegkundige in de wijk, wat betekent dat ik zorg in de thuissituatie bied aan mensen die dit nodig hebben", vertelt Bernadette. ,,Ook heb ik een coördinerende functie en stel ik indicaties. Dit houdt in dat ik samen met cliënten bespreek wat voor zorg nodig is, wat hij of zij zelf kan en wat binnen het netwerk opgelost kan worden. Wat overblijft kan een medewerker van de thuiszorg oppakken."

Collega Marina werkt als verpleegkundige in het zogeheten verpleegkundig technisch team. ,,Wij komen in beeld wanneer complexe zorg nodig is, zoals palliatieve of terminale zorg en de verzorging van complexe wonden. Maar ik adviseer als lid van het triageteam ook de verzorgenden bij moeilijke vraagstukken."

TIJD MAKEN VOOR KOFFIE

Bernadette en Marina werken al jaren in de zorg en doen dit nog steeds erg graag. ,,Ik ga altijd met plezier naar mijn werk. Elke dag is anders en ik weet nooit wat ik achter de voordeur aantref", stelt Marina. Bernadette vult aan: ,,Het werk is inderdaad erg afwisselend. En wat ik fijn vind: cliënten zijn vaak heel dankbaar. Ik drink ook regelmatig bij mensen thuis een bakje koffie. Of daar tijd voor is? Daar maak ik tijd voor, ook dát is zorg."

Mooi beroep of niet, werken in de zorg vraagt het nodige van professionals. Bernadette: ,,Ik maak deel uit van het wijkteam, waarin complexe situaties besproken worden. Het komt regelmatig voor dat ik overleg met de huisarts. Wanneer sprake is van mishandeling is soms een melding bij Veilig Thuis nodig." Inlevingsvermogen is dan ook van belang. ,,En soms moet je je eigen waarden en normen aan de kant kunnen zetten en je aanpassen. En natuurlijk is het essentieel altijd respectvol te zijn."
Marina erkent dit. ,,De vraag van de cliënt is ook altijd leidend. Waar mogelijk gaan we hierin mee. Zo verzorgen we een jonge man met een gezin. Op zaterdag wil hij pas rond middernacht naar bed. We hebben kunnen regelen dat de zogenaamde mobiele nachtdienst dit doet."

MOOISTE BEROEP

Flexibiliteit is ook belangrijk. ,,We proberen wel voor zoveel mogelijk stabiliteit te zorgen, zodat cliënten steeds dezelfde gezichten zien. En je moet willen werken tijdens feestdagen en weekeinden. Ik vind dat geen probleem en schuif 's avonds gewoon aan bij het kerstdiner", lacht Marina.
Van thuiszorgmedewerkers wordt zelfstandigheid gevraagd: ,,Je gaat in je eentje naar cliënten toe. Natuurlijk kun je altijd een collega benaderen voor overleg, maar je staat er tijdens het werk veelal alleen voor", aldus Bernadette. ,,Je moet dan sterk in je schoenen staan, vertrouwen hebben in jezelf en beslissingen durven nemen."
Dit alles maakt dat Marina en Bernadette van mening zijn het mooiste beroep te hebben. Bernadette: ,,Al zou ik een paar miljoen euro winnen in de Staatsloterij, dan zou ik dit werk nog steeds blijven doen." ,,Ik ben het met je eens", vult Marina aan. ,,Wij hebben een schitterend beroep."

OPEN DAG LIDUINA

Zaterdag 16 maart stelt Zorggroep Elde haar deuren open tijdens een open dag. Professionals vertellen dan alles over opleidings- en carrièremogelijkheden en over het reilen en zeilen in een zorgorganisatie. Daarnaast is er ruimte voor een rondleiding op maat. Belangstellenden kunnen tussen 13.00 en 16.00 uur een kijkje komen nemen in Zorgexpertisehuis Liduina aan Liduinahof 35 in Boxtel.

FOTO BOVEN: Marina Vissers (links) en Bernadette van Vlerken houden van hun werk. Ze hebben hart voor de zorg. (Foto: Peter de Koning).


Vrijwilligers komen in actie tijdens NLdoet

De jaarlijkse vrijwilligersactie NLdoet leidt ook in deze regio morgen en overmorgen tot activiteiten. Leerlingen van het Baanderherencollege (BHC) verzorgen vrijdag 15 maart een lunch voor zo'n vijftig ouderen en zaterdag zijn er schoonmaakacties bij diverse verenigingen en instellingen.

De lunch die morgen op het BHC wordt voorgeschoteld aan senioren wordt klaargemaakt en geserveerd door scholieren van de vmbo-opleiding Zorg en Welzijn.

In de Geitenwei aan de Reginahof wordt zaterdag een voorjaarsschoonmaak gehouden en datzelfde gebeurt in de blokhut van Scouting Boxtel (Molenwijkseweg) als bij honk- en softbalvereniging JRC Ducks in sportpark Den Wielakker aan De Voetboog. Aan diezelfde straat worden de tuintjes opgeknapt van mensen met een beperking uit woonvorm De Munsel. Bij het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg wordt het Oertijdwoud onder handen genomen.

GEMONDE

In Liempde, Lennisheuvel en Esch zijn geen activiteiten aangemeld bij NLdoet. Wel in Gemonde. Daar vindt een schoonmaakactie plaats in en rondom gildeaccommodatie Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg.

Mensen die op een van bovenstaande locatie mee willen helpen, zijn welkom. De precieze tijdstippen waarop er gewerkt wordt, zijn te vinden op www.nldoet.nl.

De Rots

VRIJDAG 15 MAART

Biljarten        13.00

MAANDAG 18 MAART

SUB yoga        09.00

Knutselen Qwiek        09.30

Biljarten        13.00

Spel Qwiek        13.00

Schildersclub Oircol        13.00

Zenmeditatie        19.30

Tai chi        19.30

DINSDAG 19 MAART

Dagbesteding Oost        09.00

Gym Qwiek        09.30

Biljarten        13.00

Spel Qwiek        13.00

Kienen KBO        13.00

WOENSDAG 20 MAART

Knutselen Qwiek        09.30

SUB Naailes        13.00

Biljarten        13.00

Spel Qwiek        13.00

Fotoclub Boxtel        13.00

Countrydansen        18.30

DONDERDAG 21 MAART

Knutselen Qwiek        09.30

Spel Qwiek        13.00

Biljarten        13.00

Quilten        13.30

Countrydansen        19.00

Verandercafé        19.30

Gemeenschapshuis De Rots is gevestigd aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel.


Lentelezing

Op uitnodiging van Natuurgroep Gestel geeft Rini Kerstens donderdag 21 maart vanaf 20.00 uur een lezing over de lente. Hij gaat vooral in op wat er in de natuur gebeurt. De presentatie is in gemeenschapshuis De Huif, Hortensiastraat 2 in Sint-Michielsgestel.