NEGATIEVE IMPACT OP NATUUR EN MILIEU

Boxtel gaat oplaten van ballonnen verbieden

RENS VAN DEN ELSEN

De gemeente Boxtel gaat het oplaten van ballonnen in de loop van dit jaar verbieden. Momenteel wordt er een officieel verbod vastgelegd in de algemene plaatselijke verordening (apv) die de gemeenteraad later vaststelt.

Daarmee komt het gemeentebestuur tegemoet aan de oproep die Stichting De Noordzee deze week deed naar aanleiding van haar onderzoek naar maatregelen tegen ballonoplatingen in Nederland. Daaruit blijkt dat het aantal gemeenten dat een verbod daarop heeft ingesteld in een jaar tijd is verdrievoudigd. De gemeente Boxtel had tot vorig jaar nog geen regelgeving voor het oplaten van ballonnen, maar ontmoedigde deze activiteit wel. Nu komt er dus een volledig verbod.

In veel gemeenten stond het verbod de afgelopen maanden op de agenda door een burgerinitiatief of een motie van politieke partijen. Met het opnemen van het verbod in de apv volgt Boxtel het voorbeeld van onder meer Tilburg, Den Haag en Zeist.

Senioren

De Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) heeft onderstaande activiteiten voor zijn leden op het programma staan.

DINSDAG 19 MAART

13.30 jaarvergadering in De Walnoot met bezoek van waarnemend burgemeester Fons Naterop.
13.30 biljarten in De Walnoot.
13.30 hobbymiddag in Kinderboerderij.
14.00 kienen in De Rots.

WOENSDAG 20 MAART

17.00 eten in Elisabethsdael; aanmelden voor 15 maart bij Sina van Alpen tel. 68 92 85, e-mail: sinavanalphen@solcon.nl.

DONDERDAG 21 MAART

13.30 bridgen in De Walnoot.
13.30 handwerken in Orion.

VRIJDAG 22 MAART

13.00 contactmiddag wijk Centrum in het Muziekhuis. Wijkcoördinator Hans Geurts opent de middag, trio GeRiTo brengt daarna gezellige liedjes ten gehore.
13.30 contactmiddag wijk Lennisheuvel in Orion met optreden van Carola v.d. Meer.
13.30 rikken en jokeren in De Rots.

* * *

Activiteitenprogramma Eetpunt Boxtel in Elisabethsdael (Mgr. Bekkersplein). Dat is dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur; op zondag tot 15.00 uur.

WOENSDAG 20 MAART

13.45 en 15.00 gymles met Adriënne; deelname kost twee euro.

19.30 repetitie Wereldkoor.

DONDERDAG 21 MAART

14.30 koersbal.

VRIJDAG 22 MAART

10.30 sjoelen.

Deze gemeenten namen hierin vorig jaar al een beslissing.

Stichting De Noordzee strijdt al lange tijd tegen het massaal de lucht in brengen van de latex luchtbollen. Die hebben een negatieve impact op natuur en milieu. Vogels, vissen en zoogdieren raken verstrikt in de linten en zien de ballonnen aan voor voedsel, met alle gevolgen van dien.

,,Elke ballon die de lucht in gaat, komt weer naar beneden," legt Marijke Boonstra, projectleider Schone Zee van de stichting uit. Tijdens officiële strandafvalmonitoringen vindt zij gemiddeld twaalf ballonnen per honderd meter strand. In aanloop naar Koningsdag lanceert Stichting De Noordzee de campagne 'Help mee: geen ballon meer in de Noordzee'. ,,Dit is traditiegetrouw een dag waar veel ballonnen worden opgelaten," aldus Boonstra aan. ,,Ondersteund door de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen kiezen steeds meer organisaties gelukkig voor feestelijke alternatieven zoals superbellenblaas, vliegeren, een verloting of het maken van ballondieren. Kinderen vinden het oplaten van ballonnen ineens veel minder feestelijk als ze horen wat het met dieren kan doen en dat het ook nog eens bijdraagt aan de plastic soep in de zeeën."


Geen geld voor parkeerplaatsen Gaardenbuurt

De gemeente Boxtel gaat pas in 2022 aan de slag met het creëren van extra parkeerplaatsen in de Gaardenbuurt. Eerder is niet mogelijk omdat er nu geen budget voor beschikbaar is. Dat geeft het college van B en W als reactie op vragen die de SP-fractie onlangs stelde.

De coalitiepartij kreeg naar aanleiding van een enquête in de wijk veel opmerkingen over het gebrek aan parkeerplaatsen. Auto's worden nu vaak half op de stoep gezet of voor een uitrit. In de begroting van Boxtel valt te lezen dat de gemeente bekend is met dit probleem, maar dat pas in 2022 gaat aanpakken. De SP vroeg het college om het onderzoek naar voren te halen. Dat blijkt niet mogelijk. ,,Het opstellen en uitvoeren van zo'n studie kost veel tijd en ambtelijke capaciteit omdat we ook participatie, inspraak en zelfwerkzaamheid willen toepassen. Die is op dit moment simpelweg niet beschikbaar", aldus het gemeentebestuur.

Wel wordt er momenteel gewerkt aan een mogelijke herinrichting van het parkeerplein aan de Hazelaarsgaard in de wijk. Daar is een boom gerooid en bekijkt de gemeente of er daardoor extra parkeerplaatsen gerealiseerd kunnen worden.