default
default Foto: Albert Stolwijk

GEMEENTEBESTUUR: VóóR ZOMER DUIDELIJKHEID VERSCHAFFEN

'Woningbouw in de oksel moet kunnen'

HENK VAN WEERT

Met de vaststelling van een stappenplan heeft het college van B en W van de gemeente Boxtel deze week de eerste aanzet gegeven voor een globale gebiedsvisie voor woningbouw in de omgeving van De Braken, de zogeheten oksel tussen de spoorwegen. In het gebied tot aan de Mezenlaan is alleen plek voor kleinschalige bouwprojecten.

De komende acht jaar vindt nieuwbouw vooral plaats in de buurtschap Selissen, het gebied in Boxtel-Noord dat ligt ingeklemd tussen de Bosscheweg en de rijksweg A2. Vanmiddag, donderdag 14 februari, presenteerde het gemeentebestuur samen met projectontwikkelaar Van Wanrooij en aannemingsmaatschappij Van Peer het ontwerp-bestemmingsplan daarvoor. Daar is ruimte voor een kleine vijfhonderd woningen.

VIER INITIATIEVEN

Gelet op een viertal initiatieven in de oksel wil het gemeentebestuur nu voor dat gebied een visie opstellen. Eigenaar Gerard Smit van sporthal De Braken wil woningbouw realiseren op zijn terrein en hield onlangs voor de gemeenteraad een vurig pleidooi om daarvoor nu eindelijk eens aan tafel te mogen schuiven met de gemeente. Wethouder Van de Wiel vertelde dat hij inmiddels met Smit heeft gesproken en dat de sporthaleigenaar volgende week aan tafel schuift om te vertellen wat hij precies van plan is.

,,Maar ook de eigenaren van bandenbedrijf Van Esch (Tongeren) en de voormalige kippen- en nertsenfokkerij aan de Mezenlaan lopen met ideeën rond voor sanering. Woningbouw ligt dan voor de hand. Bovendien zijn diverse percelen in het gebied in eigendom van projectonwikkelaar Hendriks. Al deze partijen mogen input leveren om tot de gebiedsvisie te komen. Daarover willen we uiterlijk 1 juni in het college van B en W een principe-besluit nemen om dit vervolgens in juli voor te leggen aan de gemeenteraad", aldus Van de Wiel. ,,Voor de zomervakantie moet de vier initiatiefnemers weten waar ze aan toe zijn."

RESERVE-BOUWLOCATIE

De wethouder benadrukt dat geen gedetailleerde visie wordt opgesteld en dat er slechts ruimte is voor kleinschalige woningbouw: ,,Oók in de periode tot 2027, waarin we projecten als Heem van Selis willen realiseren. De oksel is prima geschikt als reservelocatie als elders bouwprojecten vertraging oplopen."

FOTO BOVEN: Het gebied links van de spoorlijn Boxtel-Tilburg, de zogeheten oksel, komt in de ogen van de gemeente Boxtel in aanmerking voor kleinschalige woningbouwplannen. Voor de zomervakantie wil het college van B en W duidelijkheid scheppen over wat wel en wat niet kan. (Foto: Albert Stolwijk).