VERTRAGING VOOR PROJECT OP VORST B

Bezwaren biomassaplein forceren milieurapport

PÅL JANSEN

Tot het najaar gaat het duren, de eventuele aanleg van een biomassaplein op bedrijventerrein Vorst B. Deels gegrond verklaarde bezwaren van onder meer werkgeversorganisatie SPIN en de Rabobank hebben geleid tot de uitvoering van een zogeheten milieu-effectrapportage (mer).

Bij het opstellen van een mer wordt onderzocht wat de gevolgen zijn voor het milieu als er een ontwikkeling in een bepaald gebied gaat plaatsvinden. Dit wordt dan vergeleken met een situatie waarin niets wordt gedaan in het gebied. Doordat er een mer komt, wordt de bouw nóg een keer een half jaar naar voren geschoven. Inmiddels bedraagt de vertraging bijna een jaar; eind 2018 jaar stond de start van de werkzaamheden voor het biomassaplein al gepland.

ALLURE

Dinsdag werd de raadsfractie geïnformeerd over Greentech Park Brabant, waarvan het biomassaplein onderdeel uit gaat maken. Onder meer Gijs van der Heijden (steunfractie CDA) vroeg zich af of de vertraging extra kosten met zich meebrengt. De biomassaplein-proef, waar ook Sint-Michielsgestel, Vught en Best in deelnemen, valt immers onder het provinciale subsidietraject Landschappen van Allure en wordt grotendeels daaruit bekostigd (Brabant betaalt 250.000 euro, Boxtel 40.000 euro). Die subsidiepot zou in principe begin dit jaar eindigen, maar is verlengd en de inkomsten daaruit lopen geen gevaar, antwoordde kwartiermarker Ewald Heijmans van Greentech Park.

MILIEU

Sowieso worden de effecten op milieu nog een uitdaging. De hoeveelheid stikstof die het biomassaplein volgens schattingen gaat uitstoten, past krap binnen de vergunningen. Er lopen nog tal van rechtszaken in het kader van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) bij de Raad van State waarin nog geen uitspraak is gedaan, onder meer over het beleid van stikstofuitstoot rondom natuurgebieden. Onduidelijk is dus wat het PAS voor invloed zal hebben op het biomassaplein.

Met Kampina op een kleine afstand, geldt hetzelfde voor het gehele Greentech Park. Op gebied van milieu moet in principe alles nog worden uitgezocht. Zoals de verwachte transportbewegingen of de uitstoot van toekomstige bedrijven die zich er nog moeten vestigen. Wat dat betreft staat de ontwikkeling van Greentech in zijn kinderschoenen. Volgens Heijmans is de financieringsvorm nog onduidelijk, er zijn allerlei juridische zaken om uit te zoeken en aan de inrichting moet nog worden begonnen.