ONWETENDHEID RONDOM NIEUWE WET

PSD2: bedrijven mogen om bankgegevens vragen

JULES HAMELEERS

Wie dat wil, kan niet alleen banken, maar ook andere bedrijven toegang geven tot zijn betaalgegevens. De Europese wet PSD2 is hiervoor dinsdag ingevoerd. Boxtelaren lijken vooralsnog weinig te weten van de nieuwe regelgeving. Wanneer gevraagd, geven ze hun gelddata liever niet zo maar weg. Henk Quinten van Regiobank Liempde: ,,Er is soms een spanningsveld tussen innovatie en privacy."

De eerste en tweede versie van de wet Payement Service Directive (PSD1 en PSD2) zijn geformuleerd om uniformiteit van de Europese betaalmarkt juridisch in te kaderen. Dit klinkt erg ingewikkeld. Ook zou het de suggestie kunnen wekken dat iedereen zo maar kan zien waar zijn buurman zijn geld aan uitgeeft. Dit is echter niet het geval. PSD2, de wet die dinsdag is ingegaan, komt er concreet op neer dat bedrijven iemands bankgegevens kunnen inzien, wanneer die persoon daar expliciet toestemming voor geeft.

Bij navraag in het dorp bleek dat meerdere mensen nog niet op de hoogte waren van de nieuwe regels. Na enige uitleg staan zij niet te springen om toestemming te geven. ,,Ik vind het geen fijn idee dat bedrijven mijn rekening in kunnen zien", vertelt Judith Kastelijn uit Liempde. ,,Misschien komt dat ook wel omdat ik er de voordelen niet direct van zie; ik heb mijn financiën prima op een rijtje." Ook een Boxtelse vrouw van 37, die liever niet met haar naam in de krant wil, ziet niet meteen wat PSD2 haar zou kunnen brengen: ,,Ik heb op zich niets te verbergen, maar ik vind het ook niet nodig."

BIG BROTHER

Meerdere landelijke media benadrukken de voordelen van PSD2: door bankgegevens open te stellen, wordt innovatie mogelijk gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een huishoudboekje dat al kan waarschuwen wanneer iemand in de kroeg staat en te veel uitgeeft. Toch zitten er haken en ogen aan de financiële wetgeving. Ook Quinten wijst hierop: ,,Ikzelf ben er erg terughoudend in, vooral vanwege mijn privacy", legt hij uit. ,,Big Brother weet al heel veel. Ik wil niet gebeld worden door bedrijven die weten dat ik honderd euro per maand uitgeef aan energie en die mij dan een goedkoper aanbod doen."

Natuurlijk liggen gegevens niet op straat: bedrijven die mogen vragen om bankgegevens in te zien, moeten eerst een uitgebreide procedure doorgaan bij De Nederlandsche Bank voordat het zo ver is. Toch zijn er buiten privacy nog andere kritieken. Bijvoorbeeld: een vader kiest bewust om geen inzicht te geven, zijn zoon heeft wel toestemming gegeven. Wanneer hij het maandelijkse zakgeld naar zijn kind overmaakt, worden indirect toch zijn betaalpatronen bekend. Ook wordt gevreesd dat mensen toestemmen, omdat ze gebruik willen maken van een service. Wanneer iemand de populaire betaalapplicatie Tikkie alleen kan gebruiken wanneer hij het bedrijf toegang verschaft tot zijn betaalgegevens, zal hij dat wellicht op de koop toenemen.

Maar de wetgeving was absoluut aan vernieuwing toe, zegt Quinten stellig: ,,Ik vind het goed dat de regels veranderd zijn. Anno 2019 kun je niet werken met een financiële wet uit 1980." Hoe alles uitpakt, is nog even afwachten volgens de Liempdse bankier. ,,Dat ligt er ook heel erg aan of de wet over een tijdje veel positieve of negatieve publiciteit krijgt. Misschien valt het allemaal reuze mee."

Wanneer zijn klanten vragen om advies, zal Quinten hen duidelijk de voor- en nadelen voorspiegelen. ,,Ik vind het ook belangrijk om te zorgen dat ze weten waarvoor ze hun deur openzetten. Maar uiteindelijk is het ieders persoonlijke beslissing, ik ga daar geen concreet advies in geven." Vooralsnog zijn er nog geen mensen met vragen binnen gekomen bij de Regiobank Liempde.