BASISONDERWIJS STAAT STEVIG IN SCHOENEN

Boxtelse juf en meester staken morgen een dagje

PÅL JANSEN & RENS VAN DEN ELSEN

De reguliere basisscholen in de gemeente Boxtel houden morgen, vrijdag 15 maart hun deuren dicht: de juffen en meesters staken. Ondanks het landelijke lerarentekort, staan de Boxtelse scholen nog stevig in de schoenen. Maar die wringen wel, vooral op het gebied van invalkrachten.

Vakbonden Algemene Onderwijsbond (AOb) en FNV Onderwijs en Onderzoek houden de staking voor alle sectoren in het onderwijs: van basisschool tot universiteit. Met name de stakingsbereidheid in het Boxtelse basisonderwijs is groot: alle lessen vallen uit. Zo ook die van alle acht de scholen die onder stichting Sint-Christoffel vallen, vertelt directeur-bestuurder Ton Reijnen: ,,De kinderopvang stelt vrijdag wel haar ruimten beschikbaar als ouders echt geen mogelijkheid hebben om hun kinderen die dag elders onder te brengen", vertelt hij.

Binnen de Sint-Christoffel-scholen draait volgens Reijnen alles naar behoren. ,,Maar de spoeling wordt dun", geeft hij aan. ,,Op dit moment zijn alle vacatures ingevuld, maar bij bijvoorbeeld zwangerschapsverlof moeten we vaker nee verkopen. We hebben een invallers-poule die draait goed, maar de spoeling wordt ook daar steeds dunner."

Ook de Angelaschool kan het nog oplossen. De 'eenpitter' is niet aangesloten bij een overkoepelend bestuur en moet dus zelfstandig aan invallers zien te komen. Met name docenten die enkele maanden een klas moeten overnemen, bijvoorbeeld bij langdurige uitval of zwangerschapsverlof, zijn niet te vinden. ,,Maar van alle kanten denken mensen met ons mee. Juist omdat we een eenpitter zijn, neemt iedereen onderling veel verantwoordelijkheid", vertelt directeur-bestuurder Jos Korsten. ,,Veel taken waarvoor we mensen vrijroosteren, kunnen we ook laten liggen zodat er iemand voor de klas staat. Zoals een onder- of bovenbouwcoördinator." Directeur Liesbeth Prinsen van De Spelelier heeft nog een creatieve oplossing achter de hand: ,,We hebben gelukkig ouders met ervaring in het onderwijs waar we een beroep op kunnen doen."

Leerkracht en waarnemend adjunct-directeur Suzan Pijnenburg van speelleercentrum De Oversteek in Liempde merkt echter ook dat de vorige acties al hun effect voor de klas hebben. Het Rijk investeert 237 miljoen euro extra in werkdrukverlaging in 2019 oplopend naar 430 miljoen euro het jaar erop. ,,We hebben dit jaar meer handen in de klas erbij gekregen. De onderwijsassistenten begeleiden bijvoorbeeld de kinderen en nemen administratieve taken op zich."

Maar ook in Liempde is vervanging momenteel de grootste uitdaging. Het beroep moet aantrekkelijker worden, ook door de salarissen (die jarenlang zijn blijven steken op hetzelfde niveau) hoger te maken, volgens het onderwijsveld. Dit jaar nog moeten er bijna drie miljard euro extra aan investeringen vanuit het Rijk komen, vinden vakbonden AOv en FNV. Daarvan is 1 miljard euro bedoeld voor het basisonderwijs waardoor het salaris met collega's in het voortgezet onderwijs gelijkgesteld kan worden. Ook ondersteunend personeel moet meer gaan verdienen.

ANDERE MANIER

De Essche Willibrordusschool is morgen wel open en laat 'op een andere manier zijn protest horen', aldus directeur Wilma van der Pol: ,,We hebben een petitie voor ouders opgestart en er staan borden met leuzen voor het raam."

De middelbare scholen en de mbo-opleidingen in Boxtel, voor wie de actie in Den Haag ook bedoeld is, zijn een stuk minder bereid om te staken. Bij het Baanderherencollege en het Jacob-Roelandlyceum vallen slechts enkele lesuren uit. Ook Sint-Lucas blijft gewoon open. Bij Helicon Boxtel kon niemand een reactie geven, daar hadden ze het te druk...