HEEMKUNDES BESREKEN CARE IN LIEMPDE

Archeologieproject dorpen start vóór de zomervakantie

PÅL JANSEN

Het archeologieproject CARE moet nog vóór de zomervakantie van start gaan. Dat werd vorige week duidelijk tijdens een bijeenkomst in Liempde van diverse heemorganisaties uit de regio en de Universiteit van Amsterdam (UvA).

CARE staat voor Community Archaeology Rural Excavations. Het project behelst een meerjarige internationale studie naar de historie en archeologie van kleine kernen. Naast de UvA zijn ook universiteiten en plaatsen in Polen, Tsjechië en Engeland betrokken bij CARE.

Deelnemende dorpen zijn naast Liempde, ook Boxtel, Esch en Gemonde. Daarnaast wordt het onderzoek uitgevoerd in Oirschot, Best en Woensel. Interessant aan de studie is dat deze door inwoners zelf moet worden uitgevoerd. ,,Doel is om niet alleen archeologische vondsten op te graven, maar ook om sociale cohesie te creëren. Het schept toch een band tussen mensen die straks meedoen. Maar ook de cohesie tussen de dorpen bevorderen is een van de doelstellingen", vertelt Arnold van den Broek van heemkundestichting Kèk Liemt.

Inwoners graven in totaal iets meer dan een kubieke meter in de grond en determineren daaruit de belangrijkste vondsten. Van den Broek: ,,De inwoners krijgen de lead. Uiteindelijk gaan de wetenschappers met de vondsten aan de slag om te duiden wat deze betekenen."

Er zal begin april nog een pilot plaatsvinden in de buurtschap Aarle bij Best. Van den Broek: ,,In juni wordt daadwerkelijk gestart in de dorpen. Een en ander hangt ook af of we de vrijwilligers en deelnemers goed geregeld krijgen. In Liempde verwacht ik daarin echter geen problemen." Binnenkort start een publiciteitscampagne en wordt meer duidelijk over datums, tijdstippen en hoe mensen mee kunnen doen aan het archeologieproject in een van de dorpen.


Wandelend genieten van het Dommeldal

Gidsen Jan en Jeanne Zandbergen van Gastvrij Liempde verzorgen zondag 17 maart een wandeling door Kasteren en het Dommeldal. Daarbij gaan ze met de groep het 'vroege voorjaar' bekijken.

Onder meer speenkruid en anemonen staan al in bloei in het buitengebied nabij Liempde. Gidsen Jan en Jeanne willen daarom al geïnteresseerden rondleiden door dit 'prachtige gezicht in het Dommeldal'. De excursie start om 10.00 uur bij het Groot Duijfhuis aan de Hoevedreef 2 in Liempde. Deelnemen kost vijf euro per persoon, inclusief een bon voor koffie of thee bij bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 in Liempde.