SONY DSC
SONY DSC Foto: Albert Stolwijk

VLEESBEDRIJF BOXTEL KRIJGT 600 MAN MEER

Wat er verandert door een groter Vion

Internationaal vleesproducent Vion wil 35 miljoen euro investeren in zijn vestiging in Boxtel, waardoor er daar voluit mensen meer komen te werken. Dat werpt vragen op. Bijvoorbeeld: waar gaan al die arbeiders wonen? Waar wordt er precies gebouwd? En levert de uitbreiding werkgelegenheid op voor Boxtel? Hier enkele antwoorden.

JULES HAMELEERS

Vion verhuist een deel van zijn werkzaamheden in Scherpenzeel naar Boxtel. Het gaat om versactiviteiten, zoals het uitbenen van varkens. Door de verplaatsing worden veel transportkilometers bespaard en wordt de productieketen efficiënter, stelt het bedrijf Met de investering wil Vion zijn 'concurrentiekracht op de nationale en internationale markten voor vlees vergroten'. Medio 2021 moet de operatie afgerond zijn volgens de planning van de slachterij. De bouwvergunning is nog niet aangevraagd.

WERKGELEGENHEID

Door de uitbreiding zal het aantal mensen dat werkzaam is in Boxtel stijgen van 1.800 naar 2.400. Vion geeft aan dat de 120 medewerkers die in Scherpenzeel werken, herplaatst worden in Boxtel, Apeldoorn en Groenlo. Ook verwacht het vleesbedrijf een uitstroom 'vanuit natuurlijk verloop'. Daarnaast werken er nog enkele honderden flexwerkers op de desbetreffende afdeling, die ook aan de slag kunnen in Boxtel.

Vion verwacht dat de overheveling van activiteiten ook Boxtelse werkgelegenheid op gaat leveren in verschillende lagen van de samenleving. Het bedrijf spreekt van 'mogelijkheden voor medewerkers van vmbo- tot en met hbo-niveau, schoolverlaters en technische en vakopleidingen op mbo-niveau.' Over de hoeveelheid arbeidsplaatsen is nog niks bekend.

ARBEIDSMIGRANTEN

Veel van de flexibele medewerkers zijn arbeidsmigranten. Dit werpt de vraag op waar deze mensen, maar ook de andere herplaatste medewerkers, gaan wonen. Vion verwacht geen grote toestroom naar Boxtel. Het bedrijf zegt dat zij vrij centraal wonen, dus waarschijnlijk niet zullen verhuizen. Hoeveel mensen daadwerkelijk naar Boxtel komen blijft vooralsnog giswerk. Pendelaars zijn in ieder geval een poos onderweg: Scherpenzeel-Boxtel is 85 kilometer enkele reis, wat minimaal één uur en vijf minuten rijden is.

Huisvesting van de arbeidsmigranten wordt geregeld door uitzendbureau's, maar Vion denkt samen met de gemeente na over mogelijke oplossingen. Johan Michielsen, die zich onder andere over dit vraagstuk buigt binnen de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel, zet zich in voor een bredere aanpak van de huisvesting van deze en andere kwetsbare groepen. Hij verwacht namelijk wél dat mensen naar Boxtel komen. ,,Ik wil dat mensen te voet naar hun werk kunnen en dat zij een leven hebben zoals iedereen in Nederland." Hij houdt zich al langer en op bredere schaal bezig met deze onderwerpen, maar geeft wel aan dat door de media-aandacht die het vraagstuk heeft gekregen het in een stroomversnelling is gekomen.

LOCATIE

De uitbreiding van Vion komt aan de overkant van het Boseind op het terrein van het voormalige chemiebedrijf bioMérieux. Dit betekent dat er minder verkeer van het varkensbedrijf via de veelbesproken rotonde Boseind zal gaan. Personenauto's en vrachtwagens met levende dieren blijven via rotonde Boseind rijden. De ingang voor koelauto's komt echter aan de zijde van de Korenmolen, te bereiken via de rotonde Vorst in de Keulsebaan. In hoeverre dit gegeven invloed heeft op de plannen van de gemeente voor Boseind, is niet bekend. Bij het ter perse gaan van deze krant was zij nog niet in de gelegenheid om te reageren.

FOTO BOVEN: Vleesbedrijf Vion verplaatst een gedeelte van zijn werkzaamheden van Scherpenzeel naar Boxtel, met zo'n zeshonderd extra werknemers tot gevolg. Wat zijn de gevolgen voor Boxtel? (Foto: Albert Stolwijk).


Combinatie95 houdt avond over statushouders in Ursula

Politieke partij Combinatie95 organiseert maandag 18 maart een bijeenkomst die in het teken staat van statushouders.

De grootste coalitiepartij van Boxtel organiseert de avond in samenwerking met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), welzijnsorganisatie ContourdeTwern, de gemeente Boxtel, de Werkacademie van de WSD en diverse statushouders. Onder meer de voorzieningen die Boxtel biedt aan statushouders komen aan bod, maar ook hoe vluchtelingen in Nederland terechtkomen, hoe hun 'traject' er hier uitziet (zoals de procedure bij de IND) en inburgering worden besproken.

Het eerste deel van de avond bestaat uit een informatief deel, in het tweede deel kunnen bezoekers het gesprek aangaan met de verschillende betrokken partijen. Zij geven uitleg over hun werkzaamheden met betrekking tot inburgering. Combinatie95 wil daarnaast het gesprek aangaan met de bezoekers over hoe statushouders beter betrokken kunnen worden bij sport, muziek, werk en school. De bijeenkomst op 18 maart start vanaf 19.30 uur in Sint-Ursula aan de Baroniestraat; inloop vanaf 19.00 uur.


Promconcert Concordia

Fanfare Concordia is volop bezig met de voorbereidingen voor promconcert 'Classic Meets...' op vrijdag 5 en zaterdag 6 april in automuseum Classic Park aan de Koppenhoefstraat in Boxtel. Kaarten zijn 12,50 euro (volwassenen) en 7,50 euro (jeugd). Bestellen kan via e-mail: fanfareconcordiaPROM2019@outlook.com.