Afbeelding
Foto:

FRANS VAN BEERS BEDWINGT OPNIEUW DE KILIMANJARO

'Nu moet ik iets anders geks verzinnen'

PÅL JANSEN

'Kan ik ook nog even mee', schijnt Rien van Beers (53) aan de voet van de Kilimanjaro in Tanzania gevraagd te hebben. Frans van Beers (80) schrok zich op dat moment het apezuur: hij had geen flauw idee dat zonen Rien (met echtgenote Sofie), Ramon en Nick mee zouden klimmen naar de top van Afrika's hoogste berg. ,,Dat was misschien wel het allermooiste van deze beklimming", vertelt hij nog steeds enigszins ontroerd.

Het was de zwaarste beklimming voor Frans tot op heden. ,,De zijkant van mijn been kon ik op een gegeven moment niet meer aanraken, zo'n pijn deed het", zegt de bergbeklimmer. Hij bedwong zondag met zijn vrouw Monique en andere gezinsleden opnieuw de Kilimanjaro. In totaal klommen er 22 mensen in de groep van Frans. Zeventien van hen bereikten het hoogste punt. Een mooie teamprestatie, concludeerden hij. Alle familieleden bereikten met Frans de top. ,,Het was echt superzwaar, ook dankzij de ijskoude wind en lage temperaturen van twintig graden Celsius onder nul. We konden moeilijk foto's maken op de top omdat we onze vingers bijna niet meer konden gebruiken", lacht Monique.

Toen de Boxtelaar genoot van het uitzicht, was hij 79 jaar en 364 dagen: net geen tachtig dus. Maar misschien doet de leeftijd er niet zo toe. Althans, niet voor Frans. ,,Ik voel me geen tachtig", zei hij twee weken geleden nog in deze krant.

In Afrika zelf werd er in ieder geval niet moeilijk over gedaan. 'Dutchman conquers The Kili on 80th Birthday' kopte Tanzaniaans dagblad The Daily News in koeienletters. ,,We kwamen beneden van de top, stond daar opeens een verslaggever van de krant. Hoe komen ze er bij...", blikt Monique lachend terug.

Het is de derde keer dat Frans de bergtop van de Kilimanjaro haalt. Hij is tevens eigenaar van Van Beers Vitaal, waarmee hij zijn visie over vitaliteit middels trainingen overbrengt op anderen. In 2016 en in 2018 stond de Boxtelaar ook al op het bovenste puntje van de Afrikaanse reus. De grote vraag die overblijft: wat nu? ,,Nu moet ik iets anders geks verzinnen."

GROTE FOTO BOVEN: Geboren Liempdenaar Frans van Beers (80) onderweg naar de top van de Kilimanjaro.

KLEINE FOTO: Een ontroerend moment voor Frans toen bleek dat hij samen met familie de top ging beklimmen. (Foto's: Monique van Beers).


VRIJWILLIGERS TONEN CREATIVITEIT TIJDENS VIRTUELE WERELDREIS

Scouting Boxtel wint landenstrijd iScout

Scouting Boxtel heeft zaterdagavond de internationale iScout-wedstrijd gewonnen. Ruim vijftig vrijwilligers namen deel aan deze digitale wereldreis, waarin scouts over de hele wereld werden uitgedaagd om ingewikkelde reisvragen te beantwoorden en bijzondere opdrachten uit te voeren. Van de 477 deelnemende teams kwam weliswaar het merendeel uit Nederland, maar er deden ook ploegen uit onder meer Engeland, Duitsland en zelfs Jordanië en Japan mee.

Nadat de vrijwilligers een groepsfoto hadden ingeleverd, kon het spel beginnen. De groep was opgesplitst in een team voor de algemene reisvragen en een team voor de verschillende doe-opdrachten. Met de opdrachten werden reiscredits verdiend, waarmee het reisvragen-team nieuwe vragen mocht beantwoorden. Het aantal goed beantwoorde vragen bepaalde vervolgens de eindscore.

Ondanks dat de opdrachten soms zowel bizar als onmogelijk leken, benutten de vrijwilligers toch hun creativiteit optimaal benut. Zo maakten zij een filmpje waarin werd aangetoond dat de aarde plat is, gaven ze een concert in een bushokje en maakten ze een bowlingbaan in de supermarkt. Ondertussen zocht het andere deel van het team de exacte locatie waar de maanlander van China is vertrokken, reisden ze virtueel naar een vulkanisch gebergte dat dezelfde naam heeft als een hoofdstad en gingen ze op zoek naar de eilandengroep die is vernoemd naar een Spaanse leider. Daarnaast werd er door een derde groepje gedurende de avond gewerkt aan een scouting-sportschool, gemaakt van palen en touwen. Ook dit was een onderdeel van iScout.

Tijdens vorige edities van de internationale wedstrijd eindigden de Boxtelse scoutingvrijwilligers ook al hoog, maar bereikten nooit de hoogste trede van het ereschavot. Zo eindigden de groep eerder al op een zevende (2015), vierde (2016 en 2017) en derde plaats (2018).

FOTO LINKS: Een van de opdrachten zaterdag was het creëren van een bowlingbaan in een supermarkt. (Foto's: Scouting Boxtel).

FOTO ONDER: Het vrijwilligersteam van Scouting Boxtel dat zaterdag deelnam aan de virtuele wereldreis iScout.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding