Afbeelding
Foto:

OVERSPANNING WORDT IN 2020 VERVANGEN

Buurtbewoners Esch kiezen betonnen brug

RENS VAN DEN ELSEN

De te vervangen brug over de Essche Stroom die de Spankertstraat met Groenendaal in Esch verbindt, wordt opnieuw geheel van beton. Het uiterlijk krijgt echter een wat modernere uitstraling. Omwonenden hebben deze variant gekozen omdat die het beste aansluit bij de huidige overspanning.

Een variant met een stalen leuning kon de goedkeuring van bewoners rond de brug niet wegdragen. Dat nu een definitieve keuze door de gemeente Haaren is gemaakt, valt bij hen in goede aarde. ,,We zijn hoopvol gestemd dat er een mooie nieuwe brug gaat komen", aldus buurtbewoner Geertrui van Synghel.

Het duurt echter nog zeker een jaar voordat er wordt gestart met de vervanging van de brug. Pas in 2020 komt de overspanning er te liggen. Dat heeft onder meer te maken met de plannen van waterschap De Dommel om de dijken langs de Essche Stroom op te hogen. Daardoor komt ook de brug hoger te liggen. Ook moeten de normale gemeentelijke procedures nog doorlopen worden.

AANBESTEDING

Ook is het nog afwachten of de kosten niet de pan uit rijzen. De gemeente Haaren heeft voor de werkzaamheden 540.000 euro ingeraamd, maar dat was in 2017. Het is nog niet duidelijk of de nieuwe brug er voor dit bedrag kan komen, er moet nog een aanbesteding plaatsvinden.

De 'witte brug', zoals deze in de volksmond wordt genoemd, is dringend aan vervanging toe. Momenteel is deze gesloten voor zwaar verkeer, waardoor tractoren en vrachtwagens nu via het centrum van Esch rijden. De nieuwe brug moet deze ongewenste situatie weer verminderen.

FOTO ONDER: De variant van de brug over de Essche Stroom die op de voorkeur van de meeste omwonenden kon rekenen. (Illustratie: Gemeente Haaren).


VIJFDE EDITIE VOOR HUISKAMERFESTIVAL

Live in Liempde krijgt openbare afsluiting

Live in Liempde maakt zich op voor de eerste lustrumeditie. De vijfde aflevering van het cultureel huiskamerfestival wordt zondag 23 juni gehouden. Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg is dit jaar gekozen als centraal verzamelpunt. Hier vindt ook een openbare afsluiting plaats, compleet met een gratis toegankelijk concert en een uitgebreid aanbod van drankjes én foodtruckhapjes.

De organisatie van Live in Liempde werkt al enkele maanden aan het programma van het festival, dat in 2014 voor de eerste keer werd gehouden. Het team bestaat naast 'harde kern' William van Houtum, Karin van den Broek, Arjan Terlouw en Trees van Nunen ook elk jaar uit een gast. Dit jaar is Marc Cleutjens gevraagd om mee te denken over het programma. De zelfstandig journalist/tekstschrijver uit Boxtel is in zijn vrije tijd onder meer actief als bestuurslid bij Podium Boxtel.

Deelnemers ontmoeten elkaar bij D'n Liempdsen Herd en gaan dan onder leiding van gidsen in vier groepen op pad. Onderweg bezoeken ze op vier locaties optredens van uiteenlopende artiesten. Het aanbod bestaat dit jaar uit muziek, cabaret en toneel. Later dit voorjaar worden de namen van de artiesten bekendgemaakt.

De plekken waar Live in Liempde dit jaar te gast is, zijn de brandweerkazerne aan de Oude Postbaan, de bakkerij van de familie Van Eijndhoven aan de Barrierweg, Salix Tuinen aan de Roderweg en de woning van de familie De Greef aan de Eikendaal.

Omdat Live in Liempde de vijfde verjaardag viert, heeft de organisatie besloten om de afsluiting van het huiskamerfestival een openbaar karakter te geven. Op het moment dat alle deelnemers terugkeren bij D'n Liempdsen Herd zijn alle inwoners én andere belangstellenden welkom om mee te genieten van een afsluitend concert.

Dat muzikaal optreden is gratis toegankelijk. Live in Liempde zorgt samen met lokale ondernemers voor hapjes en drankjes. Ook wordt een foodtruck ingezet om de festivalsfeer met exotische lekkernijen een extra impuls te geven.

KAARTVERKOOP

De kaartverkoop van Live in Liempde gaat donderdag 9 mei van start. Tickets kosten twintig euro per stuk en kunnen vanaf die datum uitsluitend online besteld worden. Het is niet mogelijk om kaarten vooraf te reserveren.

Wie op de hoogte wil blijven van Live in Liempde, volgt de Facebookpagina van het cultureel huiskamerfestival. Daar worden met ingang van deze week alle artiesten en locaties voorgesteld.

FOTO ONDER: Het Vrilkhoven Strijkkwartet verzorgde vorig jaar tijdens Live in Liempde een muzikaal intermezzo bij het Sint-Janspontje. Het cultureel huiskamerfestival viert dit jaar het eerste lustrum. (Foto: Peter de Koning, 2018).

Afbeelding