Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

DE OVERSTEEK GRAAFT VOOR NATIONALE BOOMFEESTDAG

Liempdse babybomen wortelen zich

JULES HAMELEERS

Hoe de babyboompjes het klimaat precies gaat helpen weet hij niet, maar hij graaft er niet minder fanatiek om. Met zijn schoenen onder de modder en een schep in de hand plantte Cas de Kort (12) gisteren, samen met zo'n 75 andere kinderen van basisschool De Oversteek, 1.500 bomen op een perceel aan de Vleutstraat in Liempde. Onder leiding van vrijwilligers van natuurwerkgroep Liempde vierden zij zo nationale boomfeestdag.

Zorgvuldig laat hij zien hoe je zo'n beginnende boom plant. Eerst schop in de grond en een goed diep gat graven. Boom erin, dichtgooien en met je hak aanstampen. Dan kun je zo precies mogelijk de grond op elkaar drukken. Op de vraag of hij het leuk vindt om te doen, knikt hij gretig.

Ondanks het natte en winderige weer is ook Casper druk aan het scheppen: de ene boom na de andere gaat de grond in. Lars heeft even pauze en staat, weggedoken in zijn jas, te kijken: ,,Ik had nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, maar ik wil terug naar school."

GROEP 8

Natuurwerkgroep Liempde gaat in 2019, in samenwerking met SPPiLL, 62.000 vierkante meter groen realiseren in natuurgebied De Scheeken. Een gedeelte wordt kleinschalig ingericht met houtwallen en bosjes. Deze worden geplant door de leerlingen van groep acht.

BOSPLANTSOEN

In Boxtel zijn ook bomen geplant: kinderen van De Vorsenpoel, Sint-Petrus en De Spelelier. Zij hebben wortels in de grond gezet op het terrein van de Herenboeren op het landgoed Wilhelminapark. Ook daar worden ruim 1.500 stuks bosplantsoen neergezet. Ook worden er drie grotere bomen geplant.

FOTO BOVEN: Er wordt goed samengewerkt als het gaat om het planten van nieuwe bomen. V.l.n.r.: Cas de Kort (12), Jolan van Herwaarden (voorzitter Natuurwerkgroep Liempde), Lars van Kollenburg (11), Casper van den Anker (12) en wethouder Peter van de Wiel. (Foto: Albert Stolwijk).