Afbeelding
Foto: Het Bewaarde Land

NATUURPROGRAMMA HET BEWAARDE LAND ZOEKT WACHTERS

'Ze gaan met tranen in hun ogen weg'

Hutten bouwen, beestjes zoeken en een lievelingsboom kiezen. Dat mogen basisschoolkinderen allemaal doen tijdens het natuurbelevingsprogramma Het Bewaarde Land. Zeven van de tien scholen in gemeente Boxtel willen meedoen, maar er zijn onvoldoende vrijwilligers om de leerlingen in het bos te begeleiden.

JULES HAMELEERS

Binding met de natuur lijkt bij kinderen vandaag de dag een stuk minder dan vroeger. Niet meer hele dagen buitenspelen en voor het donker thuis zijn, maar binnen zitten voor de televisie. ,,Kinderen merken echt het verschil wanneer ze in de natuur zijn", vertelt Bastienne Derks, al tien jaar vrijwilliger of 'wachter' van Het Bewaarde Land. ,,Ik laat kinderen vaak even vijf minuten alleen zitten en helemaal stil zijn. Je merkt dat die drukke kinderen dat juist heel fijn vinden.Tijdens zo'n dag komen ze dan naar me toe en zeggen ze: 'Yes, vandaag even geen pilletje slikken'. Dan bedoelen ze dat ze geen ritalin hoeven te nemen, omdat ze lekker bezig zijn."

,,De verwondering delen met de kinderen is heel bijzonder", vertelt wachter Dick Bartelds. ,,Zo'n dag gaat dan eigenlijk vanzelf. Ze mogen bijvoorbeeld een lievelingsboom kiezen. Het mooist vond ik dat er een jongen in zijn boom zat en hij er een hele fantasiewereld omheen had gebouwd. Hij wees me bijvoorbeeld aan waar de keuken was en hoe alles ingericht was."

KRINGLOOP

In een periode van drie weken gaan kinderen die deelnemen aan Het Bewaarde Land één dag in de week de natuur in. ,,Er wordt niet te veel verteld, maar vooral gevraagd", vertelt Derks. Door verschillende spellen maken de leerlingen kennis met het bos en alles wat erin leeft. Er wordt bijvoorbeeld een touw tussen bomen gespannen, dat kinderen geblinddoekt moeten volgen, om hun andere vier zintuigen te prikkelen. Ook maken ze een kunstwerk van alles wat ze in de natuur kunnen vinden. ,,Fantastisch wat voor mooie dingen kinderen kunnen maken", aldus Bartelds. En de natuurlijke kringloop wordt onder de loep genomen: ,,Eerst zoeken ze naar blaadjes, dan naar beestjes die die blaadjes eten, dan naar een onderdeel van dieren die ze eten, zoals een veer, en als laatste zoeken ze naar poep of plas."

,,Kinderen leren veel meer dan alleen namen van bomen", vertelt Marion de Cocq, projectleider Kind & Natuur van IVN Natuureducatie Brabant, waar Het Bewaarde Land sinds een aantal jaar onderdeel van is. ,,Ze leren kritisch denken, op details letten en samenwerken. Scholen merken die winst echt bij hun leerlingen. En ze gaan met tranen in hun ogen weg."

WACHTERS GEZOCHT

Scholen krijgen een apart bedrag voor natuur- en milieu-educatie van de gemeente. Dit kunnen ze via Brede Scholen Boxtel besteden bij verschillende organisaties. Zeven van de tien basisscholen in de omgeving kozen voor Het Bewaarde Land. Het programma heeft niet de 'wachters' om dat op te vangen. Ook 'fleuren', oftewel gastvrouwen of -heren van het programma zijn er te weinig. Derks: ,,Vrouwe Fleur maakt bijvoorbeeld kruidensoep, maar ook als je als kind boos of verdrietig bent ga je naar haar toe."

Wie geniet van het op pad zijn met kinderen en zijn liefde voor de natuur met hen wil delen, kan wachter of fleur worden van Het Bewaarde Land. De vrijwilliger moet zes doordeweekse dagen per jaar vrij maken om met een groepje van maximaal acht kinderen het bos te ontdekken. Vrijdag 29 maart vindt er een opleidingsdag plaats op de Kampina. Voor meer informatie neem contact op met Marion de Cocq via e-mail: m.de.cocq@ivn.nl of telefoonnummer: 06-57 20 46 91.

FOTO BOVEN: Tijdens Het Bewaarde Land komen kinderen dichter tot de natuur. (Foto: Het Bewaarde Land).

Afbeelding