Van het postsorteercentrum is niets meer over. (Foto: Albert Stolwijk).
Van het postsorteercentrum is niets meer over. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

En bedankt, vlegels en vlerken!

We zijn gezellig maandagmiddag bij Den Boer gaan carnavallen. Mijn lief, leuk, klein autootje mocht mee. Het enige tastbare dat ik nog van mijn overleden vader heb. Die avond lieten we de auto netjes achter om met een slokje op te voet naar huis te gaan.
Wat schetst onze verbazing als we de volgende ochtend mijn lief, leuk, klein autootje op gaan halen? De zijspiegel ontbreekt en ligt een eind verderop. Hoe die daar gekomen is, is duidelijk. Jij kwam voorbij mijn lief, leuk, klein autootje en ...oeps!
Op het moment dat je passeerde, schoot je been per ongeluk omhoog en trapte, geheel onwillekeurig toevallig nét tegen de buitenspiegel, die afbrak. ,,Oei, wat gebeurt er nu? Wat onhandig van me! Ik loop maar gauw door." Stoer hoor, om dit te doen. Een briefje ontbrak.
Echt stoer zou zijn om even te laten weten dat jij hiervoor verantwoordelijk bent. De zijspiegel is er moedwillig en met lomp geweld af getrapt.
Mocht dit jouw auto in de toekomst overkomen dan hoop ik voor je dat er wél een briefje onder de ruitenwissers zit. En jij niet, net als ik, voor de kosten opdraait.

Verrekte vlegel, dègguh bedankt bent, dè witte!

        WILHELMIEN VOERMANS


Wie is hier nou Gekke Henkie?

Vion wil 35 miljoen investeren. De Boxtelse locatie uitbreiden. Werkzaamheden vanuit Scherpenzeel en Son (deels) overhevelen naar Boxtel. Zeshonderd man extra in dienst nemen. Het pand uitbreiden.
Maar er worden niet meer varkens aangevoerd, volgens Vion.
Ik heb al langer het idee dat wij, de burgers van Boxtel, een stel makke schapen zijn, dat we de toenemende stank die Vion steeds verder het dorp in blaast, nog pikken, maar nu is echt de grens bereikt ! Zijn wij met z'n allen Gekke Henkie dat we dit geloven?
Of zijn ze bij Vion Gekke Henkie dat ze 35 miljoen investeren zonder hun productie (varkens verwerken) te vergroten. ,,De neveneffecten van de investering op gebied van geluid en geur zijn doorgerekend. Hierin blijven we binnen de huidige vergunning", aldus Vion. Ik geloof er niks van.

        C. RUIGROK


Sloop niet altijd klimaatvijandig

De sloop van het oude postsorteercentrum ging mij minder aan het hart dan Jan Juffermans beschrijft in Brabants Centrum van vorige week. Slecht geïsoleerde gebouwen blijven momenteel veel te lang in gebruik, en als deze vervangen worden door energie-nulgebouwen is dat ook winst. Het ' verlies' door sloop van bouwmaterialen wordt dan volgens een studie van CE-Delft uit 2013 al in vijf jaar goedgemaakt door lager energiegebruik. En hier verandert het concept van postkantoor/fitness naar grote energie-nulwinkel, wordt bovendien een winkel in een oud gebouw op Kalksheuvel gesloten en wordt het bouwoppervlak en -materiaal dubbel gebruikt door te parkeren op het dak. Als je het vergelijkt met Oosterhof en de gerenoveerde AH-vestiging, kan het gekozen concept van de Aldi, ondanks de sloop wel eens een stuk minder klimaatvijandig zijn dan gedacht. Volgens TNO (2015, R10515) is er in Nederland nog flink wat vervangende sloop nodig om de klimaatdoelstelling voor gebouwen te gaan halen. Helaas, het is niet anders. Slopen of renoveren, het verdient een heldere klimaatafweging, maar slopen is niet per definitie klimaatvijandig, vooral niet van gebouwen met een E- F- of G-label, integendeel.

        JOOST VAN DER PLUIJM

FOTO ONDER: Van het postsorteercentrum is niets meer over. (Foto: Albert Stolwijk).


Kiezers, stem voor meer bomen!

In Brabants Centrum is aandacht geschonken aan het nieuwe bomenbeleid. Er loopt een traject in Boxtel en Sint-Michielsgestel waarin de gemeenteambtenaren, externe adviseurs en inwoners werken aan voorstellen voor de gemeenteraden. Het is nu al duidelijk dat er meer bomen moeten komen. Wel met een variatie aan geschikte soorten en op de juiste plekken. Deze noodzaak wordt gevoeld vanuit de klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit. En met het oog op de verkiezingen, is het goed te realiseren dat ook de provincie en het waterschap invloed hebben. Hoe we omgaan met de natuur is nog nooit zo belangrijk geweest. Zo moeten alle lagen van de overheid (en wellicht ook de wijkraden) meedoen. Een voorbeeld bij de provincie is de recente motie 'Bomen zijn de oplossing' met als doel behoud en duurzame aanplant van bomen, zodat zo veel mogelijk CO2 vastgelegd wordt of omgezet naar zuurstof.

Soms vragen mensen mij wat ze kunnen doen voor duurzaamheid, en nu is het antwoord: stemmen! Een stemwijzer kan helpen, want het is complexe materie. Iedere stem voor duurzaamheid helpt om bepaalde partijen in de provincie en de Eerste Kamer af te remmen, namelijk degenen die er een simplistische (en daarom onrealistische) visie op na houden, en die weglopen voor de complexiteit. Daar tegenover, bevordert iedere stem de kracht en de samenwerking van constructieve partijen.

        DAVID ANDREAE