Afbeelding
Foto: Waterschap DE Dommel

DROGE VOETEN DANKZIJ WATERSCHAP

Waterbeheer met oog op een veranderend klimaat

Met de waterschapsverkiezingen van woensdag 20 maart in het vooruitzicht, gaat Femke van der Weide namens waterschap De Dommel in op wat dit deze organisatie zoal doet. Zorgen dat inwoners en bedrijven 'droge voeten' houden, is een van zijn taken.

Het waterschap voert tal van maatregelen uit om wateroverlast binnen de bebouwde kom te voorkomen. Van der Weide: ,,Aan de ene kant weten we waar nu al wateroverlast kan optreden maar we maken ook steeds meer gebruik van computermodellen om wateroverlast te voorspellen. Door de klimaatveranderingen neemt de kans op meer extreme buien toe en daar moeten we ons op voorbereiden."

WATERBERGING

Een van de oplossingen is het inrichten van gebieden waar het waterschap het teveel aan water tijdelijk kan 'parkeren', zogeheten waterbergingsgebieden. Een waterberging zorgt bij langere tijd van veel regen voor minder wateroverlast. In 1995 stond het Bossche Broek vol water, de rijksweg A2 liep onder en het scheelde niet veel of ook 's-Hertogenbosch was ondergelopen. Het Bossche Broek is naast natuurgebied ook een waterbergingsgebied. Een andere aanpassing tegen het hoge water is het aanleggen van waterkeringen om laaggelegen gebieden binnen de bebouwde kom te beschermen tegen hoog water.

Door de laaggelegen gebieden in de Dommelvallei stromen beken. Door in deze gebieden de beken weer te laten meanderen, breder te maken en de oevers af te vlakken, zorgt het waterschap voor meer ruimte voor water én herstelt het natuur en landschap in de Dommelvallei.

KLIMAATBESTENDIG

Gemeentes en waterschappen en hun inwoners hebben een belangrijke rol in het klimaatbestendig maken van kernen. Meer openbaar groen, meer parken, tegels eruit waar het kan en 'groene daken' zijn voorbeelden van initiatieven om stad en dorp meer klimaatproof te maken. Waterschap De Dommel heeft voor de komende twee jaar extra geld beschikbaar gesteld om de omgeving klimaatbestendig te maken.

De Dommel steunt het initiatief 'groene schoolpleinen van de toekomst'. Groene schoolpleinen zijn gezond, aantrekkelijk en leerzaam, bevorderen de biodiversiteit, en maken de leefomgeving klimaatbestendiger. Van der Weide: ,,We hopen dat in 2020 minstens een kwart van alle schoolpleinen in Noord-Brabant een groene oase is om in te spelen, een plek die bijdraagt aan het vasthouden van water in natte periodes.

STEMMEN

De verkiezingen voor het algemeen bestuur van Waterschap De Dommel zijn woensdag 20 maart. Stemhulp dommel.mijnstem.nl kan kiezers helpen om een goede keuze te maken. Meer informatie over de waterschapsverkiezingen is te vinden op www.dommel.nl/verkiezingen.

FOTO ONDER: Waterschap De Dommel is een voorstander van groene schoolpleinen. Ze vormen een aantrekkelijke speelplek en dragen bij aan het vasthouden van water in natte periodes. (Foto: Waterschap De Dommel).


ESSCHE HEIKE EN MOLENWIJKSEWEG

Overwegen tijdelijk dicht voor groot onderhoud aan spoor

De spoorwegovergangen in de Molenwijkseweg en het Essche Heike in Boxtel zijn in de week van 6 tot en met 10 mei gesloten voor al het verkeer. ProRail pleegt in die periode groot onderhoud aan het spoor tussen Boxtel en Vught.

VolkerRail gaat in opdracht van de spoorwegbeheerder de railconstructie vernieuwen. Daardoor is er minder treinverkeer tussen Boxtel en Vught en zijn de overwegen gesloten voor alle verkeer. De oversteek in de Molenwijkseweg is gesloten van maandagnacht 01.00 tot en met woensdagochtend 07.00 uur. Het Essche Heike is dicht van woensdag 08.00 tot vrijdag 12.00 uur. Tijdens deze momenten worden er omleidingsborden geplaatst.

Na afronding van de werkzaamheden aan het spoor ten noordwesten van Boxtel, worden de leggers van de natuurbrug bij De Scheeken in Liempde geplaatst. Daardoor rijden er in het weekeinde van 11 en 12 mei geen treinen tussen Best en Boxtel. Maandag 13 mei moet alles weer klaar zijn.

Boxtel

Smartlappenavond

In grand café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 klinken maandag 25 maart vanaf 20.00 uur smartlappen en zeemansliedjes. Het Dükerskoor nodigt iedereen uit om mee te komen zingen en deelt daarvoor tekstbundels rond. De zaal is een uur voor aanvang van de meezingavond open. De toegang is gratis.