BOSCH REXROTH WERKT MEE AAN OPLEIDING

Scholing sluit aan bij praktijk

Avans Hogeschool is vorig jaar in samenwerking met het Boxtelse bedrijf Bosch Rexroth en de ondernemingen Yaskawa, CSi Industries en Cadmes een nieuwe technische deeltijdopleiding gestart: associate degree mechatronica. Dit om de scholing van studenten nauw aan te laten sluiten bij de praktijk.

Mechatronica is een discipline die elementen uit de elektrotechniek, werktuigbouwkunde, meet- en regeltechniek en besturingstechniek combineert.

De nieuwe opleiding duurt twee jaar en ligt wat niveau betreft tussen mbo-niveau 4 en een vierjarige hbo-studie. De leerlingen volgen de opleiding bij Avans Hogeschool en gebruiken daar waar nodig de locaties en faciliteiten van de bedrijven.

,,Gelukkig zien deze ondernemingen het belang in van samenwerken met het onderwijs", vertelt Lieske Jorritsma, opleidingscoördinator van de deeltijdopleiding ad mechatronica van Avans. ,,Scholing die meer aansluit op de praktijk vergroot de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt. Én bedrijven komen bovendien gemakkelijker aan geschikte arbeidskrachten. Hierdoor kunnen ze groeien en dat biedt de regio economische kansen."

GROEIENDE ANIMO

De eerste lichting studenten is inmiddels doorgestroomd naar het tweede jaar. De belangstelling voor de opleiding neemt toe. Waar in het eerste jaar 25 studenten met ad mechatronica startten, zijn dat er nu vijftig.

De opleiding is vanaf dit jaar uit te breiden met een bachelor. Na de zomervakantie, in september beginnen de eerste studenten met deze, eveneens tweejarige, deeltijdopleiding.