Afbeelding
Foto:

VASTENACTIE VOOR PROJECT NICARAGUA

Schoon water redt levens

In de veertigdagentijd, de periode tussen carnaval en Pasen, besteedt de werkgroep Missie, ontwikkeling en vrede van de Heilig Hartparochie aandacht aan een vastenproject.

Dat heeft dit jaar als thema: 'Schoon water verandert alles'. De Heilig Hartparochie heeft gekozen voor een project in Nicaragua.

Over de hele wereld lopen dagelijks miljoenen vrouwen en kinderen urenlang naar de dichtstbijzijnde waterput, naar een rivier of meer om water te halen. Dat heeft grote gevolgen voor hun dagelijks leven. Zo wordt in ontwikkelingslanden naar schatting 80 procent van de ziektes veroorzaakt door verontreinigd water. Er gaan daardoor jaarlijks 443 miljoen schooldagen verloren, omdat kinderen ziek thuis blijven. Iedere 90 seconden sterft er een kind door vervuild water.
Volgende week gaat het artikeltje van de werkgroep over andere problemen bij gebrek aan schoon water dicht bij huis.

FOTO BOVEN: Zalia besteedt dagelijks zes uur aan het halen van water. Schoon water komt niet overal ter wereld zomaar uit de kraan. (Foto: Vastenactie).


VOORTAAN BIJBELINLOOPUUR OP MAANDAG

Praten over de Schrift

Pastoor Geertjan van Rossem van de Heilig Hartparochie is maandagavond met een Bijbelinloopuurtje gestart. Met achttien deelnemers, zowel jong als oud, was de opkomst naar tevredenheid, meldt het parochiebestuur op Facebook.

Voortaan is er elke maandag van 19.30 tot 20.30 uur zo'n bijeenkomst in het pastoraal centrum aan Duinendaal 2. In het Bijbeluur bespreken de aanwezigen de lezingen en het evangelie van de zondag erna. Ook gaan ze onder begeleiding van de pastoor dieper in op de betekenis van de teksten en slaan ze een brug naar de samenleving anno 2019. Aanmelden hoeft niet, iedereen mag binnenlopen en meepraten.


Bustocht naar Stille Omgang in Amsterdam

In de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 maart vindt in Amsterdam de eeuwenoude Stille Omgang ter ere van het Mirakel van het Allerheiligste Sacrament plaats. Ook vanuit Esch en Gemonde nemen jaarlijks pelgrims deel aan de processie. Wie ook deel wil nemen, kan komende zaterdag om 20.35 uur in de bus stappen die halt houdt op het Essche Marktplein.

Vanuit Esch rijdt de touringcar naar de Sint-Lucaskerk in 's-Hertogenbosch voor een kort lof om daarna de reis te vervolgen naar Amsterdam. Daar is een eucharistieviering met de Bossche bisschop Gerard de Korte als hoofdcelebrant. Daarna wordt de traditionele processieroute gelopen. Na afloop is er koffie of thee en een broodje in de Lutherse kerk, waarna de thuisreis begint. Naar verwachting arriveert de groep rond 04.30 uur weer in Esch. Aanmelden kan tot en met morgen, vrijdag 15 maart bij Koos van de Zande, telefoonnummer 60 20 09. Deelname kost twintig euro; dat bedrag dient in de bus te worden voldaan.


Zang en blaasmuziek

Op uitnodiging van cultureel genootschap Ars Vivendi in Boxtel vindt zondag 24 maart het concert Dubbel Zes en Enkel Vijf plaats in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat. Dubbel Zes is een vocaal a capella-ensemble, Enkel Vijf is het blazersensemble Brabant Sinfonia. Toegangskaartjes à 7,50 euro zijn te reserveren via e-mail: arsvivendi@home.nl. Het bedrag dient overgemaakt te worden op NL59 KNAB 0255 7851 27 ten name van J. Crusio onder vermelding van 'Concert 24 maart'.