Presentatie over bever en otter bij Natuurwerkgroep

Zoöloog Peter Twisk geeft vanavond, donderdag 14 maart vanaf 20.00 uur, een lezing over bevers en otters in Het Groene Woud. Dat doet hij op uitnodiging van Natuurwerkgroep Liempde. De presentatie is in café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde. De toegang is gratis.

De otter en de bever kwamen ooit veelvuldig voor in de Brabantse wateren. De bever verdween het eerst uit beeld omdat er fanatiek op hem gejaagd werd. Zijn vacht leverde flink geld op voor de productie van hoge hoeden. Bovendien mocht zijn vlees zelfs op vrijdag, in vroeger tijden vastendag, gegeten worden. Omdat hij altijd in het water te vinden was, beschouwde men hem als verwant aan vissen. De otter met zijn heimelijke levenswijze hield het in Het Groene Woud bijna twee eeuwen langer vol. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd hij nog waargenomen in de Moerputten bij Vlijmen en bij kasteel Heeswijk. De vervuiling van rivieren en beken met zware metalen deed hem uiteindelijk de das om. Eind vorige eeuw werden de bever en de otter geherintroduceerd in Nederland. Met name de bever doet het erg goed en is voorbij Eindhoven aan de oevers van de Dommel gesignaleerd. De otter rukt ook op naar het zuiden, hij is al in de Ooijpolder nabij Nijmegen beland.


Aanmelden voor
atelierroute
'4 de kunsten'

Professionele en amateur-kunstenaars uit Esch, Haaren, Helvoirt of Biezenmortel, kunnen zich aanmelden voor de jaarlijkse atelierroute.

Op 7 en 8 september krijgen kunstenaars de gelegenheid zichzelf en hun werk te presenteren. De atelierroute duurt beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur. Aanmelden kan tot en met 30 april via de website www.4dekunsten.nl of via e-mail: info@4dekunsten.nl.


Kaarten bij Irene

Voetbalvereniging Irene houdt op vrijdag kaartavonden in haar kantine aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde. De eerstvolgende is op 15 maart. Dan vindt om 23.00 uur ook de serie-uitreiking plaats. De avond zelf begint om 20.00 uur. Deelname kost 2,50 euro per persoon.