Afbeelding
Foto:

HOOG PERCENTAGE VOLWASSENEN MET SUÏCIDALE GEDACHTEN


Zorgen over welzijn inwoners Boxtel

Onderzoek van de regionale GGD Hart voor Brabant wijst uit dat in de gemeente Boxtel gemiddeld meer inwoners tussen de negentien en 64 jaar serieus overwogen hebben een eind aan hun leven te maken, dan bijvoorbeeld in buurgemeente Sint-Michielsgestel. Dat verschil valt op. De gemeenteraadsfractie van Combinatie95 vindt de cijfers verontrustend.

De fractie stelde in september 2018 al vragen over het psychisch welbevinden van de Boxtelaren. Die zijn tot dusverre nog niet beantwoord, aldus raadslid Lola Nouwens van Combinatie95. ,,Wel hebben we ruim drie maanden later informatie ontvangen over initiatieven die genomen worden rond overgewicht in onze gemeente."

SERIEUZE OVERWEGING

In de gemeente Boxtel heeft 9 procent van de volwassenen serieus overwogen een eind aan hun leven te maken en in het dorp, met uitzondering van de wijk Oost, zelfs 14 procent. In Oost ligt het percentage mensen met gedachten aan zelfdoding een stuk lager, namelijk op 6. Buurgemeente Sint-Michielsgestel 'scoort' volgens de GGD 3 procent, terwijl het cijfer in de regio Hart van Brabant op 7 procent ligt.

SPECIFIEKE GROEP

Nouwens: ,,Wij willen graag van het college weten of het bekend is met deze cijfers en of het in beeld heeft om welke specifieke groep het gaat. De leeftijdscategorie negentien tot 64 is nogal breed."

Verder vraagt de fractie zich af of duidelijk is waarom de cijfers in Boxtel hoog zijn en of de gemeente concrete actie onderneemt om het psychisch welzijn van de Boxtelaren te bevorderen, al dan niet in samenwerking met partners als de GGD.

Nouwens: ,,Het grote verschil met Sint-Michielsgestel is opvallend. Wij pleiten ervoor te onderzoeken wat de oorzaak is van dit verschil en bij onze buurgemeente na te gaan welk preventiebeleid zij hanteert. Wellicht kunnen we daar in Boxtel ons voordeel mee doen."

Boxtel

Sportakkoord

De komende drie jaar investeert het Rijk dertig miljoen euro om het nationale sportakkoord om te zetten in lokale varianten. De gemeente Boxtel bekijkt of er met de 15.000 euro die zij ontvangt een formateur kan worden aangesteld om een plaatselijk akkoord te sluiten. Het sportakkoord beoogt onder meer om mensen een leven lang te kunnen laten sporten. Ook de motorische vaardigheden van kinderen zou verbeterd moeten worden.


ZINGEND OP DE BARRICADEN VOOR EEN BETERE LEEFWERELD

Boxtelaren naar grote klimaatmars

JAN HERMENS

Ze hebben uit volle borst hun Klimaatlied gezongen, verkleumd en nat of niet. Hun spandoeken ontlokten passanten positieve reacties. De Boxtelse deelnemers aan de landelijke Klimaatmars van zondag hebben hun boodschap vol overtuiging verkondigd.

Miek van Nooijen en Marije van Kuijk waren erbij. Van Kuijk: ,,We verzamelden ons om elf uur op het Boxtelse NS-station. Daar hebben we ons laten zien en horen, om vervolgens op de trein naar Amsterdam te stappen. Daar was het ontzettend druk. Er heerste een prettige sfeer. Uiteindelijk hadden we het wel knap koud." Dat beaamt Van Nooijen: ,,Maar het was hartverwarmend om daar te zijn. Er liepen veel jonge mensen mee in de stoet. Een goed teken. We hebben echt een statement gemaakt." De Klimaatmars trok veertigduizend mensen naar de hoofdstad.

Of de actie resultaat heeft gehad, valt nu nog moeilijk te zeggen. Van Nooijen: ,,Wat de politiek met dit signaal doet, moet nog blijken. Dat het onderwerp ' klimaat' leeft onder de bevolking, is wel duidelijk."

SOLIDAIR

De Boxtelaren reisden milieuvriendelijk, per trein. Eén vrouw bleef achter op het station. Van Nooijen: ,,Zij is wat minder mobiel, maar is uit solidariteit op het station gebleven om daar aandacht te vragen voor de klimaatproblematiek. Ik ben zelf meegereisd naar Amsterdam. De Dam stond vol, het was indrukwekkend."

De terugreis werd een avontuur op zich. Het stormachtige weer zorgde voor problemen op het spoor. ,,We zijn via Rotterdam en Breda naar huis gegaan. Met recht een enerverende dag."

MET DE SP-BUS

Een tiental Boxtelse jongeren ging met de gratis bus die de lokale SP beschikbaar had gesteld naar de manifestatie. Op een Boxtels protestbord stond te lezen: ,,Langer wachten is het klimaat ver(kr)achten." Met de mars voor het klimaat maakten duizenden mensen een vuist richting de politiek. Een vuist met Boxtelse inbreng.

FOTO ONDER: Met gezang en spandoeken vragen de Boxtelaren voordat zij op de trein naar Amsterdam stapten op het Boxtelse NS-station aandacht voor de klimaatproblematiek in de wereld. Ze roepen de politiek op tot actie. (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding