De pastorie met bijbehorende tuin opkopen mét het dorp en vóór het dorp: onrealistisch, dus niet doen? Of juist met zijn allen iets neerzetten voor de toekomst? Deze vraag werpt Liempdenaar Leo de Beer op aan zijn dorpsgenoten. (Foto: Peter de Koning).
De pastorie met bijbehorende tuin opkopen mét het dorp en vóór het dorp: onrealistisch, dus niet doen? Of juist met zijn allen iets neerzetten voor de toekomst? Deze vraag werpt Liempdenaar Leo de Beer op aan zijn dorpsgenoten. (Foto: Peter de Koning). Foto:

LEO DE BEER WIL COÖPERATIE VOOR ONTWIKKELING PERCEEL VENDELSTRAAT

Een idee: als dorp pastorie met tuin kopen

PÅL JANSEN

Onrealistich, te laat, allerlei drempels. Maar ook mooi, prachtig en idealistisch. Dit alles (én meer) kreeg Leo de Beer uit Liempde al te horen over zijn plan. Hij wil de leegstaande pastorie aan de Vendelstraat met de bijbehorende vijfduizend vierkante meter grond kopen. Niet alleen, maar samen met zoveel mogelijk dorpsgenoten, verenigd in een coöperatie.

De pastorie zelf staat vooralsnog te koop voor een prijskaartje van zeven ton. Voor het bouwplan in de pastorietuin ligt momenteel een bestemmingsplan ter inzage. Projectontwikkelaar Vastgoed Schepens uit Schijndel kocht recent de grond en wil er elf seniorenwoningen bouwen. ,,Het zijn huizen die vallen in het duurdere segment en de jongeren komen hierbij wéér niet aan bod", aldus De Beer.

Hij mist in het dorp een gemeenschapshuis waar jong en oud elkaar ontmoeten. ,,Mensen leven in deze tijd afgezonderd van elkaar", vindt hij. Ouderen wonen thuis of in een zorgcomplex en hun kennis wordt veel minder dan vroeger gedeeld met jongeren, stelt De Beer. In het dorp zijn echter al redelijk wat gemeenschappelijke plekken. Zoals dienstencentrum De Kloosterhof, jeugdhuis Pius X, cultureel centrum De Serenade en bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd. ,,Maar die zijn allemaal gericht op een bepaalde doelgroep: senioren in De Kloosterhof, jeugd in Pius X... Dit wordt een plek voor iedereen", zegt De Beer. ,,Bovendien is het de bedoeling elkaar te versterken en niet te concurreren."

ONTMOETINGSPLEK

De pastorie met tuin moet een centraal punt vormen van en voor het hele dorp. Een ontmoetingsplaats en kenniscentrum op gebied van natuur, spiritualiteit en onderwijs die toegankelijk is voor iedereen. Het gebied ligt centraal in het dorp en met basisschool De Oversteek en dienstencentrum De Kloosterhof dicht bij senioren en kinderen, beredeneert De Beer. Zaken als ouderenzorg, educatie op gebied van lokale landbouw, duurzaamheid en spiritualiteit, initiatieven als tiny houses, (vers)markten voor lokale ondernemers en een plek voor Liempdse senioren en jeugd die meer onderling contact krijgen. ,,Een gezamenlijke plek voor inwoners om te kunnen leren van elkaar", aldus De Beer.

Er spelen echter diverse belangen in het gebied en het bouwplan in de tuin is al in een vergevorderd stadium: inmiddels hebben circa 35 mensen interesse getoond voor de toekomstige woningen. Wel is er een mogelijkheid om nog een zienswijze in te dienen op de geplande woningbouw in de tuin, benadrukt de Liempdenaar: ,,Deze plek voelt juist. Historisch gezien is het gebied ook bekostigd door de gemeenschap, middels donaties aan de kerk."

De Beer denkt dat Liempde in de toekomst geheel zelfvoorzienend moet zijn, met de pastorie als centrum. Agrariërs in de omgeving gaan verbouwen voor de lokale gemeenschap, watermolens aan de Dommel moeten elektriciteit opwekken en hout wordt gekapt uit de nabijgelegen productiebossen. ,,Als we niet zelfvoorzienend worden, ontstaat door de klimaatverandering een groot probleem."

NUL OP REKEST

Drie jaar geleden trachtte De Beer tevergeefs het parochiebestuur, die inmiddels geen partij meer is omdat alles is verkocht, te overtuigen van zijn plan. Bij het gemeentebestuur van Boxtel klopte hij begin 2017 eveneens aan, maar kreeg tevens daar nul op het rekest. Er is bovendien geen investeringsvermogen. Vier jaar geleden al moest de pastorie met de tuin 1,25 miljoen euro opbrengen voor het parochiebestuur.

Hoewel het plan van De Beer moeilijk uitvoerbaar lijkt, is het geen onhaalbaar ideaal. Onder meer in Esbeek, nabij Tilburg, werd in 2007 de helft van de 1.200 inwoners aandeelhouder van de Coöperatie Esbeek. Zij legden allen tussen de driehonderd en vijfduizend euro in om de plaatselijke kroeg te kopen. Inmiddels zijn allerlei projecten via die coöperatie tot stand gebracht, onder meer woningbouw voor starters.

,,Als heel Liempde meedoet, dan kan de inleg per persoon drie- tot zeshonderd euro zijn", schat de Liempdenaar: ,,Ik durf erop te vertrouwen dat heel veel mogelijk is. Ook door andere waarden mee te laten tellen dan geld." De Beer benadrukt dat hij hier zelf geen belang bij heeft: ,,Behalve als inwoner van Liempde." Hij zoekt mensen die mee willen helpen het plan verder uit te werken. Aanmelden kan via allenvoorliempdevoorallen@hotmail.com of telefonisch via 06-46 58 51 04 of (0411) 63 17 61.


Orion-acteurs spelen blijspel 'Lijk in de cast'

Teejatergroep Orion is druk aan het repeteren. De acteurs brengen in het gelijknamige gemeenschapshuis van Lennisheuvel in de weekeinden van 29 en 30 maart en 3, 5 en 6 april de voorstelling 'Het lijk in de cast'.

De regie van het stuk is in handen van Lisa Ruskus, theaterdocent bij De Nieuwe Veste in Breda. De lokale cast bestaat uit mensen die acteur zijn én spelen. Het surrealistisch blijspel van Corrie van der Pol verhaalt over een toneelgroep die repeteert voor een thriller. Dat gebeurt in een praatgroep met prettig gestoorde mensen. Uiteraard ontstaan allerlei complexe en komische verwikkelingen. Kaartjes zijn verkrijgbaar voor 12,50 euro, inclusief pauzedrankje. Reserveren is mogelijk via e-mail: teejatergroeporion@gmail.com of telefoonnummer 06-12 98 94 57.