Afbeelding
Foto: Hans Verberk

DRESSUUR IS OPPERSTE HARMONIE TUSSEN MENS EN DIER

Ruiter en ros toonbeeld van gratie

JAN HERMENS

Dressuur is een harmonieus samenspel tussen mens en paard. Beheerst een combinatie de sport tot in de puntjes, dan bewegen ros en ruiter met de gratie van een prima ballerina in haar beste dagen. Zondag vertoonden paarden en berijders hun kunsten tijdens een dressuurwedstrijd van Rijvereniging Liempde.

Decor van de strijd was manege De Rekkendonken aan de Vleutstraat 10 in Liempde. Liane Schellekens geeft les bij de rijvereniging en werkt in de manege. Ze vertelt: ,,Ondanks het slechte weer was de bezetting nog behoorlijk goed. De harde wind maakte het rijden met trailers of vrachtauto's lastig. Er waren dan ook wat afmeldingen."

De deelnemers die de storm hadden getrotseerd, kwamen uit in een rubriek tussen B en Z licht. ,,ZZ-licht is de laatste stap voor de subtop. Ruiter en paard legden twee proeven af in hun rubriek."

Rijvereniging Liempde richt zich niet op de recreant, maar op wedstrijddeelnemers. Wie nog niet stevig in het zadel zit, kan bij De Rekkendonken de basisbeginselen van het paardrijden oefenen. Schellekens: ,,En als ruiters eenmaal vaardig genoeg zijn, kunnen ze lid worden van onze club om zich te bekwamen in de dressuur. Om op niveau mee te doen, is veel training nodig. Vaak hebben gevorderden meerdere paarden. Je kunt een dier namelijk niet overbelasten. Hoe ver een combinatie komt, hangt af van meerdere factoren. Talent speelt een rol en het karakter van de edele viervoeter natuurlijk."

Met springen houdt de Liempdse rijvereniging zich nauwelijks bezig. ,,Dat is een andere discipline. Op zich zijn er best dressuurpaarden die soepel een hindernis nemen, maar binnen de sport zie je steeds meer specialisten. Wel jammer eigenlijk, want je wordt een betere ruiter als je van alle facetten proeft. Dressuur rijden is prachtig, maar buiten galopperen met de wind in je haren is ook genieten."

FOTO ONDER: Carly de Bresser uit Best legt een dressuurproef af in manege De Rekkendonken. (Foto: Hans Verberk).