Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VICTOR VROOMKONING VIERT ACHT KRUISJES MET TWEE BOEKEN

Intiem bestaan van 'n tachtiger

HENK VAN WEERT

Dichter Victor Vroomkoning, het pseudoniem waarachter al 35 jaar de in Nijmegen woonachtige oud-Boxtelaar Walter van de Laar schuilgaat, werd in oktober tachtig. Die mijlpaal is aanleiding voor een verzamelbundel met zijn 120 mooiste gedichten. Vroomkoning presenteert het boekje 'Tachtig' zaterdagmiddag 30 maart in zijn geboorteplaats: in het protestantse kerkje aan de Clarissenstraat. Tegelijk ziet ook 'Intiem bestaan' het licht, waarin auteur Riny Jans verhaalt over de poëzie van Vroomkoning.

De selectie uit ruim duizend gedichten die Vroomkoning aan het papier toevertrouwde, is gemaakt door vier speciale mensen uit zijn eigen 'kringetje'. ,,Wie dat zijn? Nee, dat vertel ik niet", grinnikt de dichter als hij aan tafel schuift voor een interview. ,,Het viertal hanteerde wel enkele criteria: ze moesten eerder in een bloemlezing zijn verschenen en er moest over geschreven zijn in recensies." Hij erkent dat de kwalificatie 'mooiste' subjectief is. ,,Daarom is het goed dat de keuze is gemaakt door vier personen. Uiteraard moest ik er mijn zegen aan geven. Natuurlijk zijn er gedichten die ik er ook graag bij had gezien, maar het is goed zo. Ik heb vrede met het eindresultaat."

Op de vraag of hij volgende week ook present is tijdens Boek & Bal, het lokale boekenbal in Podium Boxtel, geeft Vroomkoning twijfelend antwoord. ,,Jarenlang nam ik zowat elke uitnodiging aan om op te treden. Ik kon eenvoudig moeilijk nee zeggen. Maar de laatste jaren ben ik wat selectiever geworden. Als je wat ouder wordt, hoeft het ook niet meer zo nodig. Ik ben wel gevraagd voor Boek & Bal. Maar de week erna is mijn boekpresentatie. Dat wordt misschien wel wat veel allemaal. Ik weet nog niet of er naartoe ga..."

SCHURENDE DIALOGEN

Vroomkoning publiceeerde in totaal zeventien gedichtenbundels. ,,En ik schrijf nog steeds. Inmiddels ben ik zo'n beetje aan mijn slotakkoord toegekomen. Alhoewel... Vier jaar geleden ben ik gestart met het schrijven van dialogen. Een heel andere discipline van het schrijversvak. Het zijn gesprekken die niet 'lopen', waarin het wat schuurt. Ik hou wel van dingen die schuren." Vroomkoning staat bij velen bekend om zijn erotische- en liefdespoëzie en ook daarin schuurt het voortdurend: ,,Mijn gedichten vormen geen lyrische lofzang. Ik wil vooral het ongemak van de liefde benoemen."

Uit verveling én vanwege een afkeer van het gezag van docenten spijbelde Vroomkoning nogal eens op de middelbare school. En die tijd vulde hij met het schrijven van gedichten. Zijn brave probeersels verschenen in de schoolkrant, zijn erotische gedichten verstopte hij op zijn slaapkamer. In 1983 trad hij als dichter naar buiten, met meteen twee bundels. In 1997 ontstond reuring toen een seksueel getinte dichtbundel verscheen van Stella Napels. 'Kan zo'n bundel van de hand van een vrouw zijn?', vroeg Gerrit Komrij zich openlijk af. De ontknoping volgde na enige tijd: achter Stella Napels ging Vroom­koning schuil. Zijn poging in de huid van een vrouw te kruipen en zo de genderdiscussie – dichten vrouwen anders dan mannen? – te tarten, was geslaagd.

LIBER AMICORUM

Verguld was Vroomkoning in oktober, bij de viering van zijn tachtigste verjaardag, met het liber amicorum waarin vijftig Nederlandse poëten gedichten aan hem opdroegen. ,,Erg eervol. Ik vind het een erkenning van mijn rol in de landelijke poëzie." En nu verschijnt er dan ook nog een boek over zijn werk. Vroomkoning benaderde daarvoor Riny Jans, die samen met Joan ten Hove in 2016 een boek schreef over overleden dichters die iets hadden met Nijmegen. Mét de waarschuwing dat zijn geheugen een zeef is.

Maar Vroomkoning bleek zich toch veel te herinneren, vertelt de auteur die Vroomkoning al jarenlang volgt. ,,Voor 'Intiem bestaan' heb ik Walter in totaal zo'n dertig keer geïnterviewd. Halverwege wilde ik al gaan schrijven, maar ik merkte dat er op dat moment nog geen 'bloed in mijn pen' zat." Met behulp van het persoonlijk archief van de dichter en literatuuronderzoek kwam het boek uiteindelijk tot stand, mede dankzij uitgeverij Flanor.

Aan de hand van thema's belicht Jans diverse kanten van Vroomkoning. ,,Het is geen chronologisch overzicht hoor. Aan de hand van diverse thema's belicht ik het leven van Walter. Want Victor Vroomkoning is veel meer dan een dichter over liefde en erotiek. Zijn ouders, kinderen, maar ook water, dood en leven zijn onderwerpen die regelmatig terugkeren in zijn werk."

De presentatie van 'Tachtig' en 'Intiem bestaan' in de protestantse kerk vindt zaterdag 30 maart om 15.00 uur plaats in het bijzijn van onder meer waarnemend burgemeester Fons Naterop van Boxtel. Ter plekke zijn beide boeken te koop voor respectievelijk 21,50 en 22 euro. Zowel Vroomkoning als Jans zijn bereid te signeren. Mensen die de boekenpresentatie willen bezoeken, dienen uiterlijk 22 maart een mail te sturen naar vroomkoning@planet.nl.

FOTO BOVEN: Inmiddels tachtig jaar oud getuigt dichter Victor Vroomkoning (pseudoniem voor oud-Boxtelaar Walter van de Laar) nog altijd van een scherpe geest. (Foto: Peter de Koning).


Driftbuien kinderen

Joyce Vlamings geeft zaterdag 23 maart een interactieve workshop in Babel, Bibliotheek Boxtel aan de Burgakker. Ze leert ouders omgaan met de driftbuien van hun kind. Vlamings legt uit wat driftbuien zijn en wat de oorzaak ervan kan zijn. De workshop duurt van 10.00 tot 12.00 uur. Deelname kost 2,50 euro voor leden van de bibliotheek en vijf euro voor niet-leden.