Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

UITBUNDIGE VIERING INTERNATIONALE VROUWENDAG IN BOXTEL

Alleen maar heldinnen in De Walnoot

LINDA VAN DE WIEL

Turkse, Syrische, Nederlandse en Marokkaanse vrouwen, jong en oud. Zij vonden elkaar vrijdagavond in gemeenschapshuis De Walnoot in Boxtel. Samen vierden ze uitbundig Internationale Vrouwendag die traditiegetrouw op 8 maart plaatsvindt. Met dit jaar een wel heel bijzonder thema: heldinnen.

Er was werkelijk van alles te doen in De Walnoot. De organisatie had dan ook een veelheid aan activiteiten georganiseerd om Internationale Vrouwendag te vieren. Zo konden kaarten gemaakt worden met spreuken als 'Trek iets positiefs aan, dat past altijd'. Vrouwen konden ook kiezen voor een handmassage of luisteren naar livemuziek van het Wereldkoor. Ze dansten op liedjes die gedraaid werden door een vrouwelijke dj. En natuurlijk waren er heerlijke hapjes.

VROUW MET BALLEN

Heldinnen waren ook in groten getale aanwezig tijdens de feestavond. Aan een tafel in de hoek lakte de 25-jarige Halima Elgourch uit Marokko de nagels van een Nederlandse vrouw. Ze liet in het gesprek horen al goed Nederlands te spreken terwijl ze pas anderhalf jaar hier woont.

Even verderop liet Hortensia Ayoubi van Curaçao haar handen versieren met een sierlijke henna-afbeelding. ,,Ik kom elk jaar naar dit feest. Ik houd van de gezelligheid met alleen vrouwen. En als je me straks ziet dansen, geloof je niet dat ik al 79 jaar ben", lachte ze. Ze vervolgde: ,,Als je me vraagt wie mijn heldin is, denk ik aan Lillian Marijnissen. Ze houdt zich prima staande tussen heel veel mannen en durft te zeggen wat ze vindt. Ze is een vrouw met ballen."

EEN SOORT REÜNIE

Vera Stook (60) was samen met zus Vonny Stook (58) en vriendin Susan Peijen-Purvis (54) naar de gemoedelijke en drukbezochte avond gekomen. ,,Ik ben er dit jaar voor het eerst", aldus Vera. ,,Ik was erg nieuwsgierig dus ik trommelde mijn zus en vriendin op om samen te gaan."

Flora Hoti (13) was present met haar vriendinnen Olivia Krawczyk (14) en Cerennur Tosun (14). ,,We waren jarenlang vriendinnen van elkaar maar zijn allemaal naar een andere middelbare school gegaan. Ik vond het een leuk idee om elkaar hier weer te treffen, een soort reünie", vond Flora.

De meiden waren het eens over hun heldinnen, namelijk hun moeders. Olivia noemde nog een tweede heldin: ,,Mijn oma. Ze woont in Polen en ik zie haar vier keer per jaar. Ze is een sterke vrouw die ervoor heeft gezorgd dat ik een fijne moeder heb."

KANSEN

De organisatie had zelfs een heldinnenroute uitgezet. Deze voerde langs gemeenteraadslid Marria van den Hoven, een tweetal zusters dat zich in het verleden inzette voor Afrikaanse vrouwen én langs Maya Bardakji (49). Deze Syrische vrouw vluchtte drie jaar geleden met haar zoon en dochter uit Aleppo, nadat haar man een jaar eerder een barre tocht van twee maanden naar Nederland aflegde.

,,We leefden in gevaarlijke en stressvolle omstandigheden in Syrië. Toen we vluchtten en in Boxtel kwamen, zijn we zo warm ontvangen", legde Maya in opvallend goed Nederlands uit. ,,Ik krijg les van de Taalmaatjes in de bibliotheek en hoop over twee jaar de taal nog beter te beheersen. Nu doe ik vrijwilligerswerk bij de Vincentiusvereniging. Maar in Aleppo studeerde ik rechten en werkte ik in een laboratorium. Ik zou zo graag weer werken. Gelukkig krijgen mijn kinderen in Nederland hiertoe alle kansen. Mijn dochter zit in de vijfde van het vwo. Mijn zoon studeert biomedische wetenschappen. Ik ben een trotse moeder."

Het doel van het achttal organiserende vrouwen bleek meer dan geslaagd. Wies van der Heijden (67): ,,We wilden vrouwen uit verschillende culturen samenbrengen en contact laten maken met elkaar. Dat is gelukt." ,,En", vulde opbouwwerker Kim van Zandbeek van ContourdeTwern aan, ,,het was nóg drukker dan vorig jaar. Met opvallend veel jonge meiden."

FOTO BOVEN: De Syrische Maya Bardakji vertelt over haar vlucht naar Nederland en over haar huidige bestaan in Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).


SCHOOLDIRECTEUR BEEMDEN IN QUIZPROGRAMMA OMROEP MAX

Meester Tom redt het net niet in 'Mes op tafel'

Directeur Tom van Esch van de Boxtelse basisschool De Beemden was dinsdagavond te zien in de populaire televisiequiz 'Met het mes op tafel' van omroep Max. Hij belandde in de dagfinale, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in een Friese tegenspeelster. Dus een plekje in de weekfinale, die vandaag, donderdag 14 maart wordt uitgezonden, zat er niet in...

Van Esch trof twee Friezen tegenover zich aan de speeltafel met quizmaster Herman van der Zandt. In de vierde ronde paste hij strategisch met de hoogste score (820 euro) op de teller en verzekerde zich zo van een plekje in de eindstrijd.

VRAAG VERVANGEN

Bij de zevende en laatste ronde gaven beide kandidaten twee goede antwoorden, maar de tegenspeelster van Van Esch mocht, volgens de regels van het spel, een vraag vervangen aangezien zij op dat moment de hoogste score had. Daarna had de Boxtelse onderwijzer nog slechts één antwoord goed, tegenover drie van zijn opponent.

De 36-jarige Van Esch woont in Haaren en heeft sinds vorig jaar zomer de leiding over basisschool De Beemden aan de Europalaan, waar hij zelf als kind ook les kreeg. Voordien was hij vier jaar directeur van de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel. Nóg eerder stond hij zeven jaar voor de klas op De Vorsenpoel in Boxtel.

FOTO ONDER: Directeur Tom van Esch van basisschool De Beemden speelde dinsdag niet onverdienstelijk in het populaire spelprogramma 'Met het mes op tafel' van Omroep Max. Maar in de laatste ronde moest hij zich gewonnen geven. (Foto: Henk van Weert).

Afbeelding