Afbeelding
Foto: Piet van Oers

PROBUSCLUB BOXTEL VERRAST KUNSTMUSEUM

Echte 'Slager' keert terug in Den Bosch

PIET VAN OERS

Tijdens een excursie bij museum Slager te 's-Hertogenbosch had de Probusclub uit Boxtel gistermiddag een aangename verrassing in huis voor het bestuur van het kunstmuseum. Voorzitter Fred de Jong van de vereniging, die uitsluitend postactieve leden kent, kwam met een schilderij uit de rijke collectie van de Bossche schildersfamilie aandragen.

Het geschenk van Probus Boxtel steunt op een geste van clublid Jack van Geel, die het doek destijds in bezit kreeg van zijn vader. Het kunstmuseum toonde veel waardering voor het sympathieke gebaar waarmee de Probusclub gisteren in de Brabantse hoofdstad voor de dag kwam. Het schilderij werd destijds door Sjef van Geel aangekocht van de Brabantse Kunstgalerij in Oirschot. Hij behoorde tot de pioniers van Probus Boxtel. Het was overigens niet de eerste keer dat de familie Van Geel in het Bossche Museum op de proppen kwam met de schenking van een schilderij uit de vermaarde collectie van de familie Slager.

LANDSCHAP

Het schilderij dat gisteren werd geschonken, laat een Brabants landschap zien die in 1909 aan het doek is toevertrouwd door Frans Slager (1876). Hij was een van de acht Bossche kunstenaars uit drie generaties van één familie. Frans Slager ontplooide zijn creatieve talent als landschapsschilder. Een dag na zijn dood in 1953 vond men in zijn portefeuille een tot dan toe verborgen briefje, dat volgens de preses van Probus de volgende tekst bevatte: 'De grote Schepper van de Schoonheid zal zeker mild zijn voor de kunstenaar, die zo gehouden heeft van die schoonheid en deze altijd opnieuw heeft vastgelegd.'

VELUWE

Het Bossche museum toonde veel waardering voor de sympathieke donatie waarmee de Probusclub uit Boxtel gisteren kwam aandragen. Vrijwilliger Jef van Riet vertolkte zijn dank namens het bestuur en waagde ook een gok naar de plek waar Frans Slager destijds tot inspiratie kwam om het doek te schilderen. De museumgids veronderstelt dat het een zicht geeft op de Veluwe en deed de toezegging te zullen promoten dat het geschenk een plaatsje krijgt achter de statige gevels van het museum aan de Choorstraat in 's-Hertogenbosch.

VRIENDSCHAP

Probus Boxtel bestaat uit veertig gepensioneerde mannen, die vriendschap en saamhorigheid hoog in het vaandel voeren. Tweemaal in de maand komen zij bijeen in clubhuis Molenwijk. Tijdens deze bijeenkomsten vormen onderlinge hulpvaardigheid, verbreding van kennis en interesse, verruiming van inzicht alsmede ontspanning, bindende elementen tussen de leden.

De club is dit jaar drie decennia actief en treedt normaal eigenlijk niet naar buiten. Voor deze unieke gelegenheid maakte men graag een uitzondering.

FOTO LINKS: Het vrijwilligersechtpaar Marleen en Jef van Riet (midden) werd gisteren in Bossche Museum Slager verrast met een geschenk van Boxtelse bodem. Het schilderij werd aangeboden door de preses van Probus Boxtel, Fred de Jong (rechts) en de voorzitter van de programmacommissie Reinier Nuyens (links). Centraal aan de wand hangt een portret van de schilder Frans Slager. (Foto: Piet van Oers).