Afbeelding
Foto: Peter de Koning / PDKfoto

SLACHTERIJ: 'MEER CONCURRENTIEKRACHT'

Vion wil locatie Boxtel uitbreiden met 600 man

PÅL JANSEN

Vion is er inmiddels al over in gesprek geweest met de gemeente Boxtel: de vleesproducent wil 35 miljoen euro investeren in zijn Boxtelse locatie en die uitbreiden. Er moeten zeshonderd man extra komen te werken. De vergunning wordt binnenkort aangevraagd. De bouw van de uitbreiding van het huidige pand start als alles volgens plan verloopt na de zomervakantie.

Een deel van Vion's werkzaamheden op de locatie in Scherpenzeel verhuist naar Boxtel, zo maakte de vleesproducent vorige week op haar website bekend. Navraag bij de gemeente leert dat er al een gesprek is geweest met Vion waarin zij haar voorgenomen investering en de uitbreiding kenbaar maakte. ,,Een aanvraag voor een bouwvergunning hebben wij tot op heden nog niet ontvangen", aldus een woordvoerder.

BOSEIND

Volgens Vion zal die binnenkort worden ingediend bij Boxtel. Onderdeel van de aanvraag zal onder andere het parkeren zijn, denkt de gemeente. ,,Het is aan het bedrijf zelf om daar een oplossing voor te vinden. Hoe ze dat zal doen, moet uit de aanvraag blijken."

Vion geeft aan dat er een nieuwe parkeerplaats wordt gerealiseerd voor het personeel in plaats van de gravel-parkeerplaats die nu als noodoplossing wordt gebruikt. De koelwagens wil de organisatie aan de zijde van de Korenmolen op eigen terrein gaan parkeren. De vleesproducent wil het koelautoverkeer van en naar de productielocatie omleggen: van Boseind naar de Korenmolen. Dit om de druk op rotonde Boseind te verlichten.

CONCURRENTIEKRACHT

Met de investering in de Boxtelse locatie wil Vion haar 'concurrentiekracht op de nationale en internationale markten voor vlees vergroten'. De grootste varkensslachterij van Nederland, eigendom van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO), wil op korte termijn beginnen met het bouwrijp maken van het huidige terrein. ,,Oftewel het aanleggen van de hoofd-infrastructuur zoals rioolstelsel, weegbruggen en de verharding", aldus een woordvoerder.

Ondanks dat de vleesverwerker haar pand wil uitbreiden, zegt Vion dat de aanvoer van het aantal varkens gelijk blijft. De gemeente gaat er daarom niet vanuit dat de aanvoer wijzigt. ,,In het vooroverleg is dat niet aan de orde gekomen. Wij nemen dus aan dat daar geen sprake van is." De vergunningsaanvraag moet echter nog plaatsvinden: zodra die er is, kan iedereen deze inzien bij de gemeente.

Een woordvoerder zegt dat de 'neveneffecten van de investering' op gebied van geluid en geur zijn doorgerekend: ,,Hiermee blijven we binnen de huidige vergunningen."

Kort na de zomervakantie wil de vleesverwerker haar bestaande panden op eigen terrein gaan uitbreiden. De operatie moet medio 2021 zijn afgerond volgens de planning van Vion.

FOTO ONDER: Zicht op het Vion-complex aan het spoor. De vleesproducent wil 35 miljoen euro investeren in de uitbreiding en aanpassing op de Boxtelse locatie. (Foto: Peter de Koning, 2011).


Verdachten van
vernielingen in
Gemonde opgepakt

De politie heeft zes verdachten opgepakt van vernielingen in Gemonde. Die zijn gepleegd in de nieuwjaarsnacht. Door onderzoek van de politie, met hulp van de inwoners, zijn de verdachten in beeld gekomen. Ze zijn inmiddels verhoord. Het dossier ligt nu bij het openbaar ministerie.

De politie ontving na oud en nieuw veertien meldingen van vernielingen in Gemonde. Er is twaalf keer aangifte gedaan. De schade bedraagt meer dan tienduizend euro en wordt op de daders verhaald. In een informatieve bijeenkomst hebben gedupeerden, politie, gemeente, burgemeester Pommer en leden van de plaatselijke leefbaarheidsgroep ervaringen uitgewisseld over de nieuwjaarsnacht.

Liempde

Popkoor Voices Liempde

Popkoor Voices Liempde viert zaterdag 16 en zondag 17 maart het vijftienjarig bestaan met een muzikale reis door de 'hectiek van deze tijd'. De optredens zijn in sociaal cultureel centrum De Serenade aan de Oude Dijk 117 en starten op zaterdag om 20.00 uur en zondag om 14.00 uur. Kaarten à 10 euro zijn verkrijgbaar via www.deserenade.nl of www.ticketkantoor.nl/shop/jubileumvoices.

De Rots

VRIJDAG 8 MAART

Biljarten        13.00

MAANDAG 11 MAART

Sub Yoga        09.00

Knutselen Qwiek        09.30

Biljarten        13.00

Spel Qwiek        13.00

Schildersclub Oircol        13.00

Zenmeditatie        19.30

Tai Chi Boxtel        19.30

DINSDAG 12 MAART

Dagbesteding Oost        09.00

Gym Qwiek        09.30

Koffieochtend ZorgSamenBuurt Oost        10.00

Biljarten        13.00

Spel Qwiek        13.00

WOENSDAG 13 MAART

Knutselen Qwiek        09.30

Naailes Sub        13.00

Biljarten        13.00

Spel Qwiek        13.00

Countrydansen        18.30

DONDERDAG 14 MAART

Knutselen Qwiek        09.00

Spel Qwiek        13.00

Biljarten        13.00

Sub Crea        13.30

Sub Bloemschikken        13.30

Quilten        13.30

Countrydansen        19.00

Eetpunt

Activiteiten Eetpunt Elisabethsdael, open van 10.00 tot 18.00; op zondag tot 15.00.

WOENSDAG 13 MAART

13.45 en 15.00 gymles met Adriënne.

19.30 repetitie Wereldkoor.

DONDERDAG 14 MAART

14.30 koersbal.

VRIJDAG 15 MAART

10.30 sjoelen.