Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELS BLAASKAPELLENFESTIJN BELEEFT ZESTIENDE EDITIE

Petazzie! Altijd voor herhaling vatbaar

LINDA VAN DE WIEL & PÅL JANSEN

Slagwerkers, trompettisten, trombonisten en saxofonisten. Muzikanten van liefst zeventien blaaskapellen vonden dinsdag hun weg richting Eendengat voor de zestiende editie van Petazzie. Voor veel bezoekers en muzikanten was het kapellenfestival ook dit jaar weer een waardige carnavalsafsluiter.

Petazzie staat al jaren garant voor plezier bij liefhebbers van blaasmuziek. Dit jaar bood de organisatie, evenals vorig jaar, vertier op vier podia: partycentrum De Comsche Hoeve en café De Fellenoord boden elk één podium, grand café Rembrandt bood de honderden muzikanten twee bühnes.

VOLLE BAK

Waar het wat later op de dag druk werd bij De Comsche Hoeve en De Fellenoord, was het meteen volle bak aan de Rechterstraat bij Rembrandt. Ook bezoeker Rob Steenbakkers (61) was daar te vinden. ,,Ik ga elk jaar. Ik houd van de spontaniteit van de muzikanten", lachte hij. ,,Hoe lang ik hier blijf? Ik ben er vanaf het begin tot het einde. Dat is vanavond om acht uur. En dan is het voor mij ook wel klaar hoor."

Egbert van der Pasch (33) was pas voor het eerst aanwezig bij Petazzie. ,,Mijn vriendin Inge vroeg of ik met haar meeging. Het is hier écht gezellig en ik heb er nog geen moment spijt van dat ik ben aangesloten."

MUZIKALE AFSLUITER

Ook de muzikanten genoten van het carnavaleske evenement. Roseanne Jansen (31) was met haar collegamuzikanten van De Keiendweilers helemaal vanuit Waalre gekomen om twee optredens tijdens Petazzie! te verzorgen. ,,We zoeken elk jaar naar een muzikale afsluiter en kwamen op Boxtel uit", vertelde ze na het tweede optreden. ,,Het bevalt mij hier prima, wat mij betreft is dit festival voor herhaling vatbaar."

Slagwerker Paul Schepers (29) maakte met blaaskapel De Boemelaars vorig jaar zijn debuut op Petazzie. ,,We hebben een druk programma vandaag. We treden hier op en gaan straks nog naar Gemonde. Wat ik zo leuk vind aan Petazzie? Het luisteren naar andere kapellen."

En dat is precies waar het om gaat bij Petazzie: genieten van carnavaleske muziek. Het organisatiecomité, bestaande uit Ad Voets, Marcel Koomen, Gerbrand Elissen, Fons van Asten en Leo van Horen blikt dan ook tevreden terug op het festival: ,, Hoewel we dit jaar wat minder kapellen hadden dan de afgelopen jaren, was het een zeer geslaagde editie."

DUCKTOWNBAND

Voor de Ducktownband was het een bijzondere editie. De blaaskapel bestaat veertig jaar en daar had de presentator in café De Comsche Hoeve ook oog voor. De hele blaaskapel werd daarbij in hun thuishonk uitgebreid bedankt voor veertig jaar muziek. De muziekgroep vormde tevens elf jaar lang de organisatie van Petazzie, nu doet een commissie dit.

Apart benoemd werd Fons van Asten, die zich in het bijzonder veel inzet voor de blaaskapel en de organisatie van Petazzie. Reden genoeg voor de Ducktownband om nog even aan te zetten zo aan het einde van de carnaval: de swingende blaaskapel wist van geen ophouden in het café. En zo bleef het nog lang onrustig aan de Stationsstraat.

FOTO LINKS: De Red River Band treedt op in café De Fellenoord, een van de vier podia waar blaaskapellenfestival Petazzie plaatsvindt. Ook in grand café Rembrandt en café De Comsche Hoeve vindt het evenement op carnavalsdinsdag plaats.(Foto: Peter de Koning).