,,Het Songfestivalnummer had een lengte van 3:30 minuten en moest teruggebracht worden naar 3:02 minuten. We zijn gaan knippen als een malle.
,,Het Songfestivalnummer had een lengte van 3:30 minuten en moest teruggebracht worden naar 3:02 minuten. We zijn gaan knippen als een malle." Foto: Peter de Koning

NA TWINTIG VERSIES HEEFT WOUTER HARDY (27) HET JUISTE NUMMER GEVONDEN

'Geboorte van een songfestivallied'

De bedrijvige Maashaven in Rotterdam is de plek waar producer Wouter Hardy (27) uit Boxtel de afgelopen maanden met veel energie heeft gewerkt aan de Nederlandse inzending van het 64e Eurovisie Songfestival. Hiermee vertegenwoordigt singer-songwriter Duncan Laurence ons land in Tel Aviv. Vanavond (NPO 1, 19.00 uur) wordt de titel onthuld in het actualiteitenprogramma De Wereld Draait Door.

Boxtelaar Wouter Hardy produceert inzending van Duncan Laurence

'Wouter, ik mag misschien naar het Eurovisie Songfestival!' Met die woorden meldde Duncan Laurence zich amper drie maanden geleden jubelend bij de in Boxtel geboren en getogen muzikant en producer. Ze werkten toen al twee jaar nauw samen en hadden al een klein dozijn liedjes op de plank liggen. Sterker nog, in het diepste geheim is 24 maanden aan dit nummer gewerkt. ,,We hebben vijf nummers opgestuurd naar Ilse DeLange, die Duncan begeleidde tijdens zijn deelname aan The Voice of Holland", vertelt Wouter. ,,Na lang wikken en wegen viel de keuze uiteindelijk op dit liedje."

Toen vaststond dat Duncan Laurence hiermee naar Israël zou gaan, begon een hectische periode waarin dagelijks urenlang aan de compositie werd gesleuteld. ,,Uiteindelijk is het liedje af", vertelt Wouter aan het mengpaneel in zijn studio. Op beeldschermen zijn de 165 sporen te zien, waarop alle instrumenten en zangpartijen zijn opgenomen. ,,Ik denk dat er sinds we twee jaar geleden zijn begonnen al zo'n twintig versies van het nummer zijn opgenomen", lacht de Boxtelaar. ,,Het was echt een pain in the ass hoor."

MAGISCHE MOMENTEN

Wouter groeide op in Boxtel. Als jonge trompettist maakte hij onder meer deel uit van de Gildenbondsharmonie, Boxtel's Harmonie, Jeugdhofkapel en The Ducktownband. Hij koos na de middelbare school voor het Rock City Institute in Eindhoven. Na deze studie ging Wouter naar de conservatoriumopleiding op Codarts in Rotterdam.

Zijn carrière nam een hoge vlucht. In 2011 begeleidde hij winnares Rochelle van The X-Factor tweemaal op toetsen. Hij was ruim twee jaar muzikant bij The Dirty Daddies, waarmee hij onder meer op Concert at Sea stond. Ook trad hij toe tot de begeleidingsband van het populaire tv-programma Golden Oldies. Onder leiding van presentator Ruben Nicolai leerden leden van een ouderenkoor pop- en rocknummers. ,,We stonden met de Golden Oldies op Paaspop en in een uitverkocht Carré", blikt Wouter terug.

Magische momenten beleefde hij na de hernieuwde kennismaking met oud-studiegenoot Sharon Kovacs. De Boxtelaar speelde trompet, toetsen en percussie bij Kovacs. ,,In korte tijd heb ik bij haar heel veel geleerd", vertelt Wouter. ,,We stonden op Pinkpop en Lowlands, maar ook op Sziget en zelfs Glastonbury. In Athene speelden we in het voorprogramma van Robbie Williams. We reisden in een luxe tourbus door Europa."

KLUIZENAAR

Twee jaar geleden nam Wouter afscheid van Kovacs en koos hij voor het producerschap. In een voormalige silo aan de Maashaven richtte hij een professionele studio in. ,,Ik ben geen kluizenaar hoor, maar ik zit altijd binnen", grinnikt hij. ,,Er zijn dagen bij dat ik geen daglicht zie. Ik ben verslaafd aan geluid…"

Hij sloot zich aan bij muziekuitgever Sony ATV, die hem in contact brengt met tekstschrijver en artiesten. ,,Duncan Laurence was al actief bij Sony ATV en zo zijn we in december 2016 aan elkaar gekoppeld. Hij stuurde me een liedje en zijn stem maakte iets in me los. In deze studio zijn we aan het werk gegaan." Het Eurovisie Songfestival was toen nog niet in beeld. Wouter en Duncan trachtten hun muziek aan de man te brengen en klopten vooralsnog tevergeefs aan bij platenlabels als Sony, Warner en Universal.

KNIPPEN ALS EEN MALLE

De maanden die volgden laten de voorzichtige geboorte van een goed songfestivalliedje zien. De basis werd gelegd in de studio van de Zweedse producer Joel Sjöö. De demo die daar werd gemaakt, is nadien verder uitgewerkt in Wouters studio. ,,Het is een hele moeilijke track", legt de Boxtelaar uit. ,,Het is een goed liedje, maar moeilijk te ontleden. Ik heb het echt een paar keer opzij moeten leggen omdat ik tijdens de productie soms de essentie van het nummer uit het oog verloor."

Met steun van producer Oscar Holleman werd verder gekneed en geschaafd. ,,En toen belde Duncan", straalt Wouter. ,,Hij was benaderd voor het Eurovisie Songfestival vanwege zijn authentieke talent, zijn mooie stem en zijn vaardigheid om zelf songteksten te schrijven."

VIJF LIEDJES

Het duo selecteerde vijf liedjes die werden opgestuurd naar Ilse DeLange, Duncans muzikale leermeester sinds zijn deelname aan The Voice of Holland in 2014. Anderhalve maand geleden togen ze naar de Wisseloord Studio in Hilversum waar met Ilse DeLange werd samengewerkt. ,,Een uitdaging", verzucht Wouter. ,,Het nummer had een lengte van 3:30 minuten en moest teruggebracht worden naar 3:02 minuten. We zijn gaan knippen als een malle."

Om het lied te perfectioneren, zijn door Wouter gecomponeerde viool- en cellopartijen toegevoegd. De laatste weken is zijn compositie in handen van de vermaarde mixer Cenzo Townshend. Hij is onder meer bekend van U2, Florence and the Machine en Ed Sheeran. De mastertape wordt gemaakt in de fameuze Abbey Road Studios. ,,Normaal mix ik mijn eigen platen altijd zelf. Maar toen deze iconische mixer in beeld kwam, durfde ik mijn werk met het volste vertrouwen uit handen te geven voor the final touch."

Sinds half januari werd onthuld dat Duncan Laurence ons land vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival, is het grote gissen naar de titel van de inzending begonnen. Ook Wouter werd regelmatig benaderd, onder meer door Shownieuws van SBS. ,,Het was een gekkenhuis. Ik moest de kaken stijf op elkaar houden, ook toen ik merkte dat ze heel dicht bij de ontdekking van het liedje waren. 'Geen commentaar', was mijn reactie."

NAAR ISRAËL

Vanavond wordt de titel onthuld in praatprogramma De Wereld Draait Door. De promotiecampagne draait daarna op volle toeren en donderdag 16 mei staat de singer-songwriter in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. De uitdaging: een plek in de finale op zaterdag 18 mei behalen.

,,Ik ga natuurlijk mee naar Israël", glundert Wouter. ,,Ik ben de componist en de producer en wil ook heel graag in de greenroom zitten en met een Nederlands vlaggetje zwaaien. Wat denk je, mijn liedje wordt daar gespeeld!" De Boxtelaar kijkt intussen ook verder. ,,Duncan en ik hebben nog een heleboel liedjes op de plank liggen, maar die houden we lekker nog even voor onszelf."

Foto links: Wouter Hardy vertelt in zijn studio in de Rotterdamse Maashaven over het songfestivallied van Duncan Laurence.

Afbeelding