Afbeelding
Foto:

VAN WANROOIJ BLIJFT AAN IN COLLEGE

Wethouder gaat tóch door tot verkiezingen

PÅL JANSEN

Wethouder Herman van Wanrooij gaat tóch door tot de verkiezingen. Dit in samenspraak met zijn beoogd opvolger, die als lijsttrekker, zo is de verwachting, voor een plek in het college gaat. De huidig wethouder komt terug op zijn eerdere uitspraak dat hij op zijn pensioengerechtigde leeftijd ermee stopt om plaats te maken voor vers bloed. ,,Dus ja, ik stap over mijn principes heen."

Van Wanrooij heeft diverse complexe dossiers onder zijn hoede, onder meer het dossier PHS. ,,Dat vraagt om een passende afronding." Eind november, daags nadat bekend werd dat voormalig burgemeester Mark Buijs in Oosterhout ging werken, kwam het nieuws naar buiten dat Van Wanrooij op zijn pensioengerechtigde leeftijd wil stoppen (in oktober dit jaar). Direct klonken er geluiden dat partijen het 'onbestaanbaar' vonden dat een wethouder met zulke zware portefeuilles zijn termijn niet af zou maken.

Van Wanrooij komt daar op terug: ,,Ik heb altijd gezegd: ik wil stoppen, mits. Die mits is verder niet breed uitgemeten, maar in de tussentijd alleen maar groter geworden. In principe vind ik dat je moet stoppen op pensioengerechtigde leeftijd. Dus ja, ik stap over mijn principes heen. Ik heb niet de makkelijkste dossiers. Ook komt er een spannende begroting aan."

Zo had Boxtel vorig jaar een moeizaam sluitende begroting omdat jeugdzorg te veel geld opslokte dankzij kromme regelgeving. Dat zal in 2019 ook zo zijn, is de verwachting. Er moest ingeteerd worden op de reserve die nu op een zorgelijk laag peil staat, vindt de raad. Ook zijn er veel plannen in de maak: wordt het financieel allemaal niet te veel van het goede? Op de vraag of hij dat zelf vindt, zegt Van Wanrooij: ,,Het is op zijn minst de dialoog waard. Als streven wil ik dat er een begroting komt die gesteund wordt door de hele raad."

Een belangrijker argument voor Van Wanrooij om toch acht maanden eraan vast te plakken, vindt hij het nieuwe verkeersbeleidsplan Move '31 en de bijbehorende burgerparticipatie: dat moet anders georganiseerd worden.

Pagina 5: 'Burgerparticipatie Move ligt al half jaar op z'n gat'