Afbeelding
Foto: Maarten Melis


UITBREIDING JUMBO OOSTERHOF ROEPT VRAGEN OP


'Geldt detailhandelsvisie niet meer?'

JAN HERMENS & PÅL JANSEN

De uitbreiding van Jumbo Oosterhof valt niet binnen de kaders van de beleidsnota detailhandel en horeca Boxtel en daar zet onder meer de Boxtelse CDA-fractie vraagtekens bij. Ook supermarktondernemers Ronald van der Horst van PLUS Boxtel, Ronald de Jong van Albert Heijn Boxtel en Jan Tax van Coop Liempde zijn ontstemd over de gang van zaken.

Winkelcentrum Oosterhof is toe aan modernisering en uitbreiding. Daar ligt nu, na jaren van discussie, een plan voor. Maar dat plan strookt niet met de beleidsnota detailhandel en horeca die in het voorjaar van 2015 is opgesteld. Daarin is opgenomen dat het winkelvloeroppervlak van Oosterhof met maximaal 15 procent mag groeien. Als het winkelvloeroppervlak, het deel van een zaak waar de klant boodschappen doet, toeneemt, groeit ook het gehele vloeroppervlak.

Het college stelt nu voor in de nieuwe plannen voor het winkelcentrum om Jumbo circa 2.700 vierkante meter bruto vloeroppervlak in te laten nemen. De supermarkt beslaat momenteel 1907 vierkante meter bruto vloeroppervlak en kan daardoor ruim vijfhonderd vierkante meter meer groeien dan volgens beleidskaders werd toegestaan.

CDA-fractievoorzitter Vera Brouns: ,,Waarom wijkt het college van de beleidsnota af? Wordt die nota aangepast door dit uitbreidingsplan?"

'BINNEN DE 15 PROCENT'

Het college zegt dat Aldi en Jumbo gezamenlijk 2.631 vierkante meter bruto vloeroppervlak in gebruik hebben. De in het renovatieplan opgenomen 2.700 vierkante meter bruto vloeroppervlak van Jumbo past dus binnen de 15 procent uitbreidingsruimte, beredeneert het college. ,,Dit in de wetenschap dat Jumbo hoofdhuurder is van de huidige Aldi (die naar Fellenoord verhuist - red.) en zij deze als Jumbo zouden kunnen invullen."

Van der Horst, eigenaar van PLUS Boxtel, hekelt de handelswijze van de gemeente. ,,De detailhandelsvisie is met zorg opgesteld. Wij houden ons aan die regels, hoe kan het dan dat die regels voor een ander worden opgerekt? Het zijn nota bene kaders die de gemeente zelf heeft gesteld om de leefbaarheid in het dorp te bewaken."

De Jong, eigenaar van Albert Heijn Boxtel aan de Prins Hendrikstraat, onderschrijft de mening van Van der Horst. ,,Hoeven wij ons nu ook niet meer aan de regels te houden? Ik ga hier zeker kritische vragen over stellen richting de gemeente. Die detailhandelsvisie is een gedegen rapport, waar hard aan gewerkt is door ondernemers en gemeentebestuur. Ik vind het vreemd dat de gemeente zich hier ineens niet meer aan houdt. Deze zaak roept allerlei vragen in mij op. Het is voor mij echter nog te vroeg om op details in te gaan, ik moet de kwestie eerst nader bestuderen."

1.200 VIERKANTE METER

Ondernemer Jan Tax van de Coop in Liempde wil net als De Jong de onderbouwing van Jumbo nader bestuderen. Zijn supermarkt is de enige in het dorp, maar naar het winkelcentrum in de wijk Boxtel-Oost (die tegen Liempde aan ligt) gaan ook veel inwoners. ,,Ik ben er echt niet blij mee. Om meerdere redenen. We hebben ten eerste een aantal jaren terug met de gemeente en de andere supermarktondernemers aan tafel gezeten voor de detailhandelsvisie. Die werd ook breed gedragen en onderschreven door ons. De intentie was om winkelcentra goed gevuld te krijgen met voldoende bezetting en 15 procent groei maximaal. Met de gedachte dat het toentertijd economisch wat minder ging. Dan verbaast het mij wat er nu gebeurt", zegt Tax ,,In 2015 waren de vierkante meters opgenomen: toen gold voor Jumbo 1.200 vierkante meter winkel vloeroppervlak." Tax benadrukt het belang dat zijn supermarkt heeft voor de leefbaarheid in Liempde en laat het er niet bij zitten: ,,Er komt vanuit Coop zeker een reactie en ik wil zelf ook wat de onderbouwing is voor het plan om te kijken wat daar aan klopt."

Jumbo zelf is volgens een persvoorlichter van de supermarktketen bezig de mogelijkheden voor aanpassing van de winkel in Oosterhof nader te bekijken. ,,Het is echter te vroeg om hier mededelingen over te doen."

ONDERBOUWING

Het college reageert: ,,Uiteraard wordt de detailhandelsvisie door de gemeente als leidraad gebruikt bij het nemen van beslissingen. Er kunnen zich echter ooit goed onderbouwde vraagstukken voordoen waardoor de gemeente toch besluit van dit document af te wijken. Wij zijn van mening dat het conceptplan Oosterhof voor dit moment voldoende onderbouwing biedt om van de detailhandelsvisie af te wijken."

FOTO BOVEN: College is voorstander van uitbreiding van Jumbo binnen Oosterhof, veel meer dan de detailhandelsvisie uit 2015 voorschrijft. (Foto: Peter de Koning, 2017).

Afbeelding