Afbeelding
Foto: Denise van der Stappen

CROSS-SKATERS KWEKEN STALEN SPIEREN EN VEEL 'AUSDAUER'

Langlaufen op luchtbandjes

JAN HERMENS

,,Skiken, tegenwoordig cross-skating genoemd, is bijzonder intensief. Wil je duurvermogen opbouwen zonder je gewrichten zwaar te belasten, dan is dit de perfecte sport." Aan het woord is Peter Olijslagers uit Boxtel. Hij geeft clinics en cursussen cross-skating en verhuurt en verkoopt alle benodigdheden. Daarnaast verhuurt hij fietsen, steps en e-bikes.

Olijslagers leert liefhebbers de fijne kneepjes van het 'langlaufen zonder sneeuw'. Beoefenaars van deze sport dragen een paar groot uitgevallen 'skates'. Ze maken een schaatsslag en zetten zich af met twee stokken. Vermoeiend? Absoluut. Maar ook gezond en buitengewoon goed voor de conditie.

Voorheen heette de sport skiken. ,,Skike, een samentrekking van skate en bike, is een merk. De naam is veranderd omdat er tegenwoordig ook andere fabrikanten zijn die cross-skates maken. Met fietsen heeft de sport niets van doen, behalve dan dat de 'schaatsen' luchtbanden hebben en op vrijwel alle terreinen bruikbaar zijn."

BOSPADEN

Wie de sport beheerst, over een grote longinhoud én gestaalde spieren beschikt, kan heerlijk het bos in. Al moet daar wel bij gezegd worden dat het hard werken is op rulle of modderige paden. Op asfalt is tempo maken makkelijker, al bereikt een cross-skater niet de snelheden van iemand op skeelers. ,,Skeelers kun je echter niet gebruiken als de weg maar enigszins nat is. Cross-skates wel. Op brede bospaden met een niet te zachte ondergrond doen ze het uitstekend. Het is fijn om de natuur in te gaan en in de cadans van slag en afzet te komen."

Met beginnende cross-skaters gaat Olijslagers naar park Molenwijk. ,,Toevallig heb ik zaterdag nog aan vier cursisten een clinic gegeven. Ik laat ze eerst op het gras wat heen en weer rijden, dan zie ik al snel of ze gevoel hebben voor de techniek. Wie kan schaatsen of skeeleren, is in het voordeel. Ik dacht eigenlijk dat heel Nederland wel eens op ijs heeft gestaan, maar ik ben er inmiddels achter dat dit niet het geval is."

Om vooruit te komen, zijn de stokken niet strikt noodzakelijk. ,,Nee, dat klopt, als je een schaatsbeweging maakt rol je vooruit, maar de afzet met de poles geeft wel veel meer snelheid. Alleen, dit kost kracht en energie. Met cross-skaten train je zo ongeveer je hele lichaam. De benen uiteraard, maar ook armen, schouders, rug en buik."

REM

Er is nog een wezenlijk verschil tussen skeelers en cross-skates: de rem. ,,Ja, het remsysteem is een belangrijke reden voor mensen om de sport eens uit te proberen. Wat ook erg praktisch is: je gebruikt bij cross-skating doorgaans je eigen schoenen. Heel handig. Mocht er onderweg iets niet goed gaan of een andere reden zijn om de 'schaatsen' uit te doen, dan kun je gewoon verder lopen."

Olijslagers ontdekte de bijzondere sport toen hij jaren geleden in Egmond was voor een wandelmarathon. ,,Daar stond een stand van Skike. Ik heb meteen honderd paar ingekocht. In de loop van de tijd heb ik er behoorlijk veel verkocht, want winkels wilden er niet aan. De verkoop is teruggelopen door internet, maar de verhuur loopt mooi door. En voor de clinics bestaat ook de nodige belangstelling. Ik heb meer dan duizend mensen de beginselen van de sport bijgebracht."

CURSUS

Begeleidt de Boxtelse instructeur groepen groter dan tien mensen, dan assisteert zijn partner Gerrie Timmermans hem. ,,Gerrie neemt na de introductie de mensen onder haar hoede die zich niet zo zeker voelen op de cross-skates. Ik neem de anderen mee op een rondje van een kilometer of vier. Wie de sport echt wil leren beheersen, kan het best een cursus volgen. Een paar lessen en dan kun je erop uit. De omgeving van Boxtel leent zich prima voor mooie tochten. Grappig detail: cross-skating lijkt enorm op langlaufen vrije stijl, maar juist in de sneeuw kom je op wielen niet vooruit. Dan zijn latten handiger."

FOTO BOVEN: Peter Olijslagers begeeft zich graag op onverharde paden. Hij heeft zeker duizend mensen de beginselen van het cross-skaten bijgebracht. (Foto: Denise van der Stappen).


Dansavond voor 40-plussers in zaal Rembrandt

40-plussers houden ook van een feestje, maar in Boxtel is er weinig voor deze doelgroep te beleven. Met die gedachte stapten de Boxtelse Anthoniek Voets en Irma Steinmann naar Geert van de Wal, uitbater van grand café Rembrandt. Samen organiseren zij zaterdag 6 april 'Swingen als vanouds'.

Ooit werden nog feesten 40-plussers gehouden in De Kei, het horecagedeelte van Den Haagakker, de vroegere sporthal met zwembad in Boxtel-Oost. Jaren later beleefden die avonden al een revival in zaal Rembrandt aan de Rechterstraat. Daar willen Voets en Steinmann de stapavond nieuw leven inblazen. ,,We zijn naar enkele diskjockey's gaan kijken of die geschikt waren voor ons feest", vertelt Voets. ,,Met dj Ducko hebben we iemand die het publiek goed aanvoelt."

KAARTEN

De swingavond zal een paar keer per jaar worden gehouden. Zaterdag 6 april klinkt van 20.30 tot 01.30 uur muziek. De entreeprijs bedraagt vijf euro. Kaarten zijn vanaf zaterdag 9 maart in de voorverkoop verkrijgbaar bij D'Ingens (Markt), Marimba (Van Beekstraat), Jumbo Oosterhof en grand café Rembrandt.