Politiek Kaffee Indegat 2019
Politiek Kaffee Indegat 2019 Foto: Peter de Koning

BURGEMEESTER 'VON SNATEROP': 'NIE NEULE, INDEGAT!'

Balans winnaar van Politoekus

HENK VAN WEERT

Niemand hield droge ogen maandagmiddag. Het Politiek Kaffee in Eendengat hing van louter hilarische hoogstandjes aan elkaar. Tijdens de vijfde partijbijeen(d)komst van Inde Lijst Elluf ontving oppositiepartij Balans de Politoekus 2019 in grand café Rembrandt. En waarnemend burgemeester Fons Naterop is het geklaag beu: ,,Wennen aan de rijroute op de Mèrt? Flauwekul! De Grote Eendentrek volgt die route al jaren!"

Henk en Maarte van de Laak, lijsttrekker en -duwer van Inde Lijst Elluf, droegen de politiek ten grave, nadat bij hen chronisch schaamrood op de kaken was ontstaan door de verrichtingen van de fracties in de Boxtelse 'raadselzaal'. Met een kaarsje in de hand knielde het tweetal neer bij een grafzerk waarop 'Indegatse Politiek' prijkte.

ONDERSCHIJTEN

Volgens de twee gangmakers is er in het gemeentehuis sprake van 'zeemeeuwmanagement': ,,Krijsend komen de politici binnenvliegen, schijten de zaak onder en zijn daarna weer snel vertrokken..." De personele wijzigingen sinds de gemeenteraadsverkiezingen, waren de broers dan ook een doorn in het oog.

Dat Balans als winnaar van de stembusgang uiteindelijk niet in de coalitie terechtkwam, leverde die partij de Politoekus 2019 op. Fractievoorzitter Mariëlle van Alphen nam de kolderprijs lachend in ontvangst uit handen van wethouder Peter van de Wiel die er voor het tweede jaar op rij op had gerekend de trofee mee naar huis te mogen nemen. ,,Ik ben erg teleurgesteld dat een jaar niets doen opnieuw niets opgeleverd heeft..."

De naderende toevoeging van het dorp Esch heeft vergaande consequenties, zo bleek uit een grondige politieke analyse door een dubbelganger van de auteur van dit artikel. Met name de twee grootste fracties in de gemeenteraad, Balans en Combinatie95, zullen te maken krijgen met


afsplitsingen (respectievelijk UitBalans en Liemt In Opstand), waardoor het politieke landschap nog verder versplintert, luidde de waarschuwing.

De twee partijleden van Inde Lijst Elluf droomden van de samenvoeging in 2030 met de gemeente Best. ,,Dan heeft Boxtel eindelijk zijn ondergrondse spoorlijn, een rondweg en unne Mac", jubelde Henk. ,,Én meer geluidsoverlast van vliegtuigen", aldus Maarte.

ZAND EROVER!

Tonprater Ad Hoevenaars nam voor de elfde keer solo de lokale bestuurscultuur onder de loep. Hij had begrepen dat commissaris van de koning Wim van de Donk speciaal voor Eendengat een uit Duitsland afkomstige waarnemend burgemeester had gestuurd: ,,Herr Von Snaterop, een heel toepasselijke naam. Ik wil nog één ding kwijt over de nieuwe Mèrt en dan zand erover! In Eendengat is altijd geld om dingen óver te doen, maar niet om iets in één keer goed te doen..."

Twijfels uitte Hoevenaars over de ver-


trouwenscommissie uit de gemeenteraad die op zoek moet naar een opvolger voor de vertrokken burgemeester Mark Buijs. Dat die commissie uit slechts één man en zeven vrouwen bestaat, is in zijn ogen geen goede zaak. ,,Want u kent het grootste risico van een vertrouwenscommissie, toch? Juist ja: lekken! En vrouwen lekken nu eenmaal vaker dan mannen, dat is wetenschappelijk aangetoond."

VEEL ZEIKERDS

Burgemeester Naterop benutte graag zijn elf minuten spreektijd. Goed drie maanden hier werkzaam, had hij al wel door dat er veel zeikerds wonen in Eendengat. Naterop riep de luisteraars op toch vooral mee te werken en niet te 'neule'. ,,Want zo noemen ze dat geklaag ik mijn geboortestad Nimwegen." De discussie over de omgekeerde rijrichting op de Markt was hij wel beu. Met een steekhoudend argument: de Boxtelse carnavalsoptocht trekt al jaren op deze manier over het plein... Over een opvolger had Naterop ook zo wel zijn ideeën: ,,Dat moet gewoon unne goeie worden, anders ga ik niet weg."

Prins Donald V greep zijn spreekbeurt aan om te solliciteren als burgemeester. ,,De sleutels van de gemeente heb ik al en een ambtsketen staat mij goed. De naam Boxtel veranderen we dan voorgoed in Eendengat." De problemen met bomen die regelmatig ter sprake komen, lost zijne doorluchtige hoogheid (buiten carnaval werkzaam als boomexpert) met gemak op, beloofde hij. ,,Mocht het niet lukken? Nou, een baantje als centrummanager vind ik ook leuk!"

UITSMIJTER

Voor een spetterende uitsmijter van het als altijd drukbezochte Politiek Kaffee zorgde tonprater Jasper van Gerwen uit Hilvarenbeek. Hij kroop in de huid van een deelnemer aan het NK Mens Erger Je Niet. Dat hij daarbij ook diverse Boxtelse invalshoeken koos, siert de raskomiek en werd door veel mensen in het publiek gewaardeerd.

De middag werd muzikaal opgeluisterd door De Aggemarvanhuisaf Band, die na afloop de stemming er ook prima inhield, samen met The Ducktownband, Echdweil en 't Herriemenieke.

BOVENSTE FOTO: Waarnemend burgemeester Fons Naterop ontpopte zich als een begenadigd carnavalsspreker. 'Zonne goeie hebben wij nog niet gehad', schalde het publiek na zijn optreden in het Politiek Kaffee. (Foto: Peter de Koning).

Fractievoorzitter Mariëlle van Alphen van Balans ontving de Politoekus 2019. De kolderprijs werd toegekend door Maarte en Henk van de Laak, de organisatoren van het Politiek Kaffee in Rembrandt. (Foto: Henk van Weert).