De Toeristentrekkers zetten Eendengat op de kaart voor bezoekers met de slogan ‘I am Boxtel’.
De Toeristentrekkers zetten Eendengat op de kaart voor bezoekers met de slogan ‘I am Boxtel’. Foto:

• REGEN HOUDT PUBLIEK WEG • VEEL HUMOR BIJ LOOPGROEPEN

Kletsnatte Eenden bieden volop vertier

Een uur voordat de Grote Eendentrek start, is het rustig op de kletsnatte Markt. Veel carnavalsvierders zitten in de kroeg of blijven thuis voor de buis. Ook als de stoet rondtrekt, staat het publiek niet rijendik op de trottoirs. De regen is een spelbreker. ,,Op het Breukelsplein stond he-le-maal niemand", verzucht een van de deelnemers na de ontbinding van de optocht.

In de Dr. Van Helvoortstraat en op de Fellenoord worden de wagens en loopgroepen opgesteld. ,,We zijn vandaag met 66 kerstmannen", vertelt Cindy van der Meijden van Buurtschap West. ,,We hebben per ongeluk de kerstspullen van zolder gehaald, net als archiefdozen met Boxtelse dossiers. Welke? Mark Buijs. Heilig Hartkerk. De Markt."

De kleurrijke groep die rond een grote praalwagen kerstliedjes zingt, wint na de ommegang de eerste prijs. De Sissy Girls veroveren de beker bij de loopgroepen. Ze zijn verkleed als de dochters van reus Jas de Keistamper en voeren een dansje op ter gelegenheid van 'papa's' zeventigste verjaardag. De Fretjes zegevieren bij de spontane deelnemers. Ze zijn verkleed als genderneutrale Playmobil-poppetjes.

Het Beste Boxtelse Idee is voor De Buurtvrouwen. Ze spelen in op de samenvoeging van Boxtel en Esch. Als cheerleaders van Essche Boys dansen ze in stemmig blauw-wit door Eendengat. Een draai aan het rad van fortuin bepaalt of ze zich straks aansluiten bij ODC of BOC.

KLAPZOEN

De optochtjury heeft de handen vol. ,,We letten op heel veel facetten en komen dan tot een eindoordeel", legt Guus Eltink uit. Hij is een kenner. ,,Ik heb 25 jaar praalwagens gebouwd voor De Durdouwers." Karlijn de Wild en Marjolijn van Abeelen zitten ook in de jury. ,,Als jurylid zie je pas écht hoe hard gewerkt is aan alle creaties", meent Karlijn. ,,Je beleeft de optocht heel anders", vult Marjolijn aan.

Alle juryleden zijn objectief en beslist niet corrupt. Guus, lachend: ,,Iemand van Buurtschap West wilde me zojuist een klapzoen geven. Ik heb geweigerd. Het riekt naar omkoping…"

De zoektocht van een nieuwe burgemeester is een dankbaar onderwerp in de Grote Eendentrek. Zowel de vier leden van De Kittels als het trio 'Alle goeie dingen in drieën' spelen er handig op in. ,,We zijn verkleed als vrouw", grinnikt René Leenders. ,,We beelden de vertrouwenscommissie uit die bijna uitsluitend bestaat uit vrouwen." Louis van Besouw: ,,We zetten omstanders op een weegschaal en onderzoeken of ze Eendengat als burgemeester in balans kunnen brengen."

'Alle goeie dingen in drieën' heeft een burgemeestersbord geconstrueerd waarachter geposeerd moet worden. Alleen het publiek ziet dat het 'slachtoffer' bij nader inzien plaatsneemt achter de beeltenis van een bijna naakte man of vrouw. In een niet al te flatteuze pose…

De Schone Sch(r)ijndragers lijken regelrecht uit de Heilig Bloedprocessie te komen. De prachtige jurken hebben ze zelf gemaakt. ,,En ze mogen nat worden", schateren Corina, Henny, José, Rietje, Marja, Carin en Ankie in koor. ,,Onze bloedprocessie gaat altijd door, ook als het regent." De vrouwen torsen overigens geen bloeddoek met zich mee. ,,Ook Maria is thuis. We dragen een eend."

De Toeristentrekkers presenteren een 'I am Boxtel-campagne' en lokken zo meer volk naar Eendengat. ,,Een knipoog naar het tumult rond de I AMsterdam-letters", legt Femke Lagerweij uit. The Ladies hebben Eendengat in hun kop. Theekop wel te verstaan. ,,Onze hoeden en gewaden zijn voorzien van omgekeerde kopjes met daarin een theezakje", vertelt Nicky van Erp.

BOKSEN

De overspannen Boxtelse huizenmarkt wordt op de korrel genomen door Gin Verstand, dat een heuse boksmatch houdt. De Agterblijvers prijzen het succes van Kings Night Fissa. Skôn Boxtel vaart door Eendengat met een zinkend schip. Oorzaak: de bekende lokale hoofdpijndossiers. De Natneuzen presenteren 'De Nieuwe Kerk van het Natte Theezakje'.

De Grote Eendentrek eindigt met The Ducktownband, die swingend de komst van prins Donald V, jeugdprins Veerke en jeugdprinses Laura en hun gevolg aankondigt. En zowaar, het is droog…

UITSLAG: Wagens: 1. Buurtschap West; 2. Gin Verstand; 3. Geen Drank Geen Klank; 4. De Agterblijvers; 5. Skon Boxtel; 6. De Walvisjes; 7. Red River Kids. Loopgroepen: 1. Sissy Girls; 2. Schone Sch(r)ijndragers; 3. Toeristentrekkers; 4. De Kittels. Spontane deelnemers: 1. Fretjes; 2. Alle goeie dingen in drieën; 3. Op zunne kop; 4. Kanunniken. Beste Boxtelse Idee: De Buurtvrouwen.

Eenden en kerstmannen vormen de inzending van Buurtschap West. Goed voor de winst bij de wagens.
De vrouwelijke vertrouwenscommissie van De Kittels zoekt een nieuwe burgemeester.
Ook ‘Alle goeie dingen in drieën’ zoekt een nieuwe burgemeester…
De Natneuzen heeft zich aangesloten bij ‘De Nieuwe Kerk van het Natte Theezakje’.
De Schone Sch(r)ijndragers slaan geen Bloedprocessie over, ook niet als het regent…